uawildoleft.com

Koliko dugo živi pčela? Što utječe na životni vijek?

Životni vijek pčela Pčele imaju relativno kratak životni vijek. Ovisi o mnogim čimbenicima koji izravno utječu na radnu aktivnost cijele obitelji. Insekt je proveo veliku količinu energije na prikupljanju peludi, proizvodnji kvalitetnog meda i uzgoju mladih životinja. U pčelinjim obiteljima dolazi do kontinuiranog procesa larve polaganja zbog kratkog trajanja postojanja radne pčele. S početkom maksimalnog razvoja pčelinjeg roda, pilić može doseći dvije tisuće pojedinaca u jednom danu. Razmotrimo, koliko su pčele stare?

Sastav pčele obitelji uključuje:

  • radna pčela;
  • kraljica pčela;
  • trutovi.

Što utječe na životni vijek pčela?

Koliko dugo žive pčele?Naravno, kao i svako drugo stvorenje nastalo na Zemlji, pčela ima životni vijek koji ga je priroda dala. No, valja istaknuti da je taj fenomen blisko povezan s aktivnim procesom rada koji se neprekidno provodi u košnici.

Pčele na pčelinjama i divlje košnice mogu imati u obitelji više od deset tisuća pčela. A smisao njihovog života je sveden na stalnu reprodukciju. Zapravo, zbog toga i prikupiti meda, koji će poslužiti kao hrana za mlađe generacije, čiste košnicu izabrao novu kraljicu, koja je u stanju pružiti roj novih potomaka. I uz to, unatoč impresivnoj ljestvici roda, prosječni životni vijek svake pčele nije više od 35 dana.Međutim, neki pojedinci mogu živjeti više od jedne godine, a ponekad i 5 do 7 godina. U ovom slučaju govorimo o maternici divljih pčela. Kao što ste vjerojatno već shvatili, kratak životni vijek insekata je zbog pretjerano aktivnog načina života. Svaki kukac koji ulazi u roj obavlja svoju neposrednu funkciju.

Koliko traje radna pčela?

Koliko pčela pčele žive? Pojam radnog života (meda) pčela također ovisi o uvjetima klime i vremenskih. Većina kukaca žive u jakim obiteljima, obično od 30 do 35 dana, ali ne više od slabe košnice 25. Tijekom ljeta, život pčela povećava varirala od 35 do 45 dana: slijedeći obrasci su pronađeni. Optimalna temperatura i povoljni klimatski uvjeti omogućuju insekata da se osjećaju ugodno. Kao rezultat toga da živimo meda u radosti. U pojedincima koji su uspjeli zimi, životni vijek, u pravilu, ne prelazi 30 dana.

Ljetni i zimski insekti, koji ne posvećuju vrijeme vlastitom rodu, mogu živjeti oko dva mjeseca. Ako je u jesenskom razdoblju bilo mnogo hrane, već iduće godine, u proljeće, kukac će mnogo brže umrijeti. S početkom kraja proljeća, rast košnice znatno se usporava, a trajanje postojanja počinje se povećavati. S početkom prosinca umrijet će cijeli lipanj. Med predstavnici košnice, koji se pojavio krajem kolovoza može živjeti cijelu jesen, a samo trećina njih će naći zimu.

Kraljica pčela

Kraljica pčelaZa razliku od običnih insekata meda, kraljica pčela može živjeti nekoliko godina. Ali što je uzrokovalo tako veliku razliku u trajanju postojanja?

Životni stil pčelinjeg maternicei - mirno i mjereno. Nije joj posao skupljati med i potrošiti mnogo energije u potrazi za peludom. Kraljica pčela uvijek ima poboljšanu prehranu, osobito kada dođe vrijeme da stave jaja ličinki. U prehrani maternice je mlijeko, sastav koji je obogaćen mikroelemovima i raznim proteinskim spojevima. Zapravo, zahvaljujući vrhunskoj prehrani, kraljica pčela može se brzo oporaviti nakon zidarstva. Taj je predstavnik najveći pojedinac u cijelom rodu, pažljivo čuvan i pokazao joj veliku pažnju. Uz pravilnu njegu, kraljica pčela mogu živjeti do 5 godina.

Također treba napomenuti da radnici predstavnika košnice igraju značajnu ulogu u životu maternice. Kao što su pažljivo pratili podstava ličinki i njihovo pravo na promjenu maternice, ako se ne mogu nositi s njihovim dužnostima. Takva osoba živi mnogo manje nego s pravilnom skrbi.

trutovi

Drones su sastavni dio obitelji pčela, imaju isto trajanje postojanja kao i radnici, ali žive isključivo u ljeto. Nakon toga, njihovi su roditelji izbačeni iz košnice.

Sažeti sve gore navedeno, želim napomenuti da je obitelj pčela ciklična smrt i rođenje. Uz ove informacije, pčelari znaju kada očekivati ​​povećanje zbirke meda.

Pčele su duge jetre

Ponekad, unatoč svemu navedenom, pod određenim uvjetima, život pčele nije nekoliko dana, već nekoliko mjeseci ili čak godina. Pogledajmo ove čimbenike:

  • Ako nema ploda u košnici ili uopće nema;
  • U divljini se mogu susresti pčelinji uteri, čija starost je viša od 5 godina, a preporučljivo je mijenjati ih najmanje jednom svake dvije godine;
  • Radne pčele mogu živjeti do 200 dana, ali u odsutnosti pčelinjih košnica u košnici.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan