uawildoleft.com

Koliko može živjeti radno pčela

Koliko može pčela živjetiKao i većina insekata, pčele imaju kratki život. I to je sve zato što oni troše ogromnu količinu energije, vremena i energije na pripremi rezerve hrane, polaganju jaja i uzgoja. Naravno, postoje i drugi čimbenici koji mijenjaju prirodno trajanje postojanja. Stoga, kako bi se znalo koliko živi život, potrebno je rastaviti ove čimbenike.

Ono što određuje životni vijek pčela

Životni vijek pčela, u osnovi, ovisi o tome koja je obitelj slaba ili jaka. U jakoj obitelji, radnici žive jedno i pol puta. No, bez obzira na vrstu obitelji, svi koji rade pojedinci moraju potrošiti veliku količinu truda, a prikupljanje pelud, a to je, naravno, u određenoj mjeri, utječe na trajanje života. No, osim toga, životni vijek se također utječu vanjski faktori, bolesti, parazita, uvjetima okoliša, prehrambene nedostatke sami pčelari, med koji se uzima, time uzrokujući cijelu obitelj za rad s osvetom.

Sastav košnice

U jednoj obitelji pčela prosječno živi oko 70 tisuća ljudi oni su podijeljeni u tri kategorije:

  1. Radno pojedinaca.
  2. Maternica.
  3. Trutovi.


Predstavnici svih triju kategorija imaju svoje odgovornosti u košnici i, naravno, individualnom životnom očekivanju.

Koliko dugo radi pčela

Tijekom promatranja, opaženo je da životni vijek meda biljaka u jakim obiteljima tijekom perioda prikupljanja peludi može biti od 30 do 35 dana. U slabim obiteljima pojam je nešto kraći, u prosjeku oko 25 dana. Vremenski uvjeti također ovise o očekivanom trajanju života je primijetio da je u ljeto u dobrom toplom vremenu, predstavnici radne kategoriji osjećati puno ugodnije, a time i njihov životni vijek je povećan na 45 dana. Preživjeli pojedinci imaju očekivano trajanje života od 25 do 30 dana. I oni pojedinci koji se ne bave uzgojem mladunčadi mogu preživjeti čak i oko dva mjeseca.

I također, očekivano trajanje života pčela ovisi o sezoni u kojoj su bili povučeni. Na primjer, biljke meda koje su uzgajane krajem ljeta (u kolovozu) obično žive čitavu sezonu, a neke mogu preživjeti zimske mjesece. Listopad peder dobro podnosi zimsko razdoblje, ali početkom proljeća gotovo svi umiru, jer imaju slab imunitet. Deducirani u travnju, imaju najkraći život (22-24 dana), toliko se energije troši na uzgoj novih potomaka. Najduže razdoblje života je u kolovozu, dok prolaze kroz zimovanje.

Životni vijek maternice

matericamaterica, za razliku od med biljaka, može živjeti do 5-6 godina, pa pitanje koliko godina pčele žive su vrlo stvarne i točne. Takav dug životni vijek u maternici je posljedica činjenice da ona ne mora potrošiti mnogo energije i energije na letovima i skupljanju peluda. Zadatak kraljice pčela je da stavi jaja ličinki. Naravno, radna sposobnost mlade utrobe je mnogo veća od stare, pa pčelari iskusni preporučuju zamjenu maternice jednom godišnje ili svake dvije. Ali sve, naravno, pojedinačno, a dogodilo se da maternica i treća godina postojanja savršeno zadiru sa svojim zadatkom.

Maternica u košnici staviti visoko-kaloričnu dijetu kako bi ga brzo i kvalitetno izvršavati svoje osnovne funkcije. Sve pčele u košnicama pripadaju maternice s pažnjom i štite ju, ali ako ona razboli odgoditi ličinke jaja, to ne može promijeniti.

Trajnost trutova

pčelatrutovi Jesu li pčele mužjaka. Ne rade u košnici, ne prikupljaju nektar i ne mogu ni dobiti vlastitu hranu pa se hrane hranom koju donose radnici pčela. Jedino što su dronovi sposobni jest gnojidba maternice. Trutovi potrebno košnica u proljeće, tako da je u ovo doba godine oni su rođeni, te u roku od 13 dana može nastaviti svojim dužnostima. Oni trnci koji ispunjavaju svoju sudbinu odmah će propasti. A također, mnogi od njih umiru tijekom bitaka za uterus.

drugi muškarci, koji nisu uspjeli oploditi maternicu i ne umiru tijekom bitke, ostati u košnici na račun radnih pčela. Ali ako više nije potrebno maternica oplodnja ili med okupljanje sezona je gotova, pčele izbacuju trutovi iz košnice. U nekim slučajevima, pčele ne izbaci trutovi obitelji, na primjer, ako je maternica je sterilan ili kada nije u košnici.

Ispada da očekivani životni put trutova može biti od nekoliko tjedana do godinu dana i to izravno ovisi o radničkim pčelama.

Koliko dugo živi bee-long-jetra

Nisu svi pčeli imaju kratki životni vijek dugih pčelinjih pčela koji mogu živjeti ne samo mjesecima već i godinama, sve ovisi o nekim uvjetima.

  1. Duga trska može živjeti u košnici (do godinu dana), pod uvjetom da u pčelinjoj obitelji uterus nedostaje neko vrijeme.
  2. Radnici također mogu živjeti odgovarajuću količinu vremena za više od 200 dana, također s duljeg odsutnosti maternice u košnici iz nekog razloga.
  3. Životni vijek pčela povećao se kada su u stanju rojstva.
  4. Preurućene osobe mogu živjeti 7-8 mjeseci.
  5. Dugoročni život u uterusu u divljini (5 godina). U uvjetima pčelinjaka, tako dugo razdoblje može živjeti, ali iskusni pčelari obično čine zamjenu za uterus, koji se okreće godinu ili dvije.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan