uawildoleft.com

Koje su razlike između pčela i osipa

Kako možete razlikovati majku od pčeleInsekti pčela i osipa imaju razlike, povezane s obilježjima strukture i staništa. Malo ljudi razmišlja kako se pčela razlikuju od grudice. Da, boja je drugačija, veličine, oba insekata vrište, a to je za ljude glavna stvar: trebate biti oprezni ako su bliski. Ali detaljna studija o tom pitanju otkriva činjenicu da postoji manje zajedničkog između pčele i pčele nego na prvi pogled.

Opće informacije o insekata

 • Poznato je da su pčele zainteresirane prije 15.000 godina. Poruke o jedinstvenosti i otajstvu tih insekata obilovale su u 17. stoljeću kada su ustanovile da pčele mogu podijeliti informacije. To čine uz pomoć plesa, posebnih pokreta, promjena brzine leta i snage buzzova.
 • Razlika između pčele i grča vidljiva je golim okom. Boja prve nije tako sjajna, a tijelo je prekriveno vilijima. Ovan ima dugo glatko tijelo, koje se proteže na području prsa, svjetliju boju s izraženim crnim i žutim trakama.
 • Majmuni su usamljeni, a tu su i kolektivne vrste. U vezi s tim, biolozi smatraju da je kukac najprikladniji objekt proučavanja kako organizam prolazi od osamljenog do kolektivnog postojanja, a potom do društvene interakcije i hijerarhije.
 • Pčele stvaraju obitelji, koje uključuju: maternicu, drone, radni primjerak. Pojedinci se međusobno razlikuju po obliku i veličini. Dijelovi prtljažnika: glava, prsa, trbuh, tvrdi i fleksibilni kitinski pokrov.
 • Pčela se smatraju potomcima drevnih hrabrih, izgubljenih i stekli niz značajki. Majka se brine za sebe, u pčelinjoj obitelji svi se članovi obitelji brinu za nju.

struktura

Kako je pčela uređenaGlavna razlika između pčele i grudice u nazočnosti trokutaste glave s mozgu i glavnim dijelom živčanog sustava u njemu. Sasvim oči. Iz svake šesterokutne ploče na stražnjoj strani ostavlja okrugla cijev koja se sužava prema dolje. Njegove su zidove prekrivene ovojnicom koja prenosi svjetlo. Odozdo, razgranatog živca prikladan je za svaku epruvetu. Oko radne pčele sastoji se od 4000-5000 faseta, oko maternice ima do 5000 faseta, drone do 6000-8000. Jednostavne su oči smještene na hramovima, a "treće oko" je na epikranijalnom šavu. Posebnost strukture organa vida zaključuje se u obliku prijenosa i obrade informacija izvana.

Ose imaju dva para membranskom krila i veličina trup su 1,5-10 cm. Na svakoj strani glave je jedan veliki složeni oči, omogućujući vam da vidite u svim smjerovima odjednom. Iz čela krećite dvije mobilne antene s organima mirisa, pomažući za kretanje po mraku. Koristeći antenu, kukac može odrediti razinu vlažnosti, temperature, koncentracije u gnijezdu ugljičnog dioksida.

Antene na glavi namijenjene su:

 • izravna i daljinska percepcija;
 • određivanje dimenzija ćelija u uređaju utičnice;
 • receptore okusa.

Kukac ima tri para nogu povezanih s dnom dojke i sastoji se od devet segmenata. Noga se sastoji od pet dijelova koji su povezani kititnim filmom. Krila se sastoje od membrana i zadržane vene, tijekom leta su okomita na tijelo.

anatomija

Struktura grudevaPčela ima organa probave i disanja, limfnog sustava, genitalija, smještena u abdominalnom dijelu.

Trbuh ima oblik jaja, maternica ima duguljastu, a drones imaju naborani kraj. Sastoji se od segmenata koji predstavljaju prsten od dvije polovice. Dronovi imaju sedam segmenata, ostali šest. Ubod je između posljednjih segmenata.

Pčelinji probavni sustav sastoji se od tri dijela, sama probava se događa kada hrana pomiče kroz kanal.Neotvoreni limfni sustav ispunjen je hemolimfnom i tekućom supstancom. Organi sustava uključuju posude i srce s 5 komora.

Udišni organi imaju zračne vrećice bez hitinoznog obloga unutar i trahealnog sustava s rupama u prstenima, otvarajući ovisno o stanju kukaca i stupnju utovara.

Živčani sustav uključuje sustave: središnji, periferni, vegetativni.

Težina pčela ovisi o funkcijama u obitelji. Med pčelica težak je 0,1 g, maternica teži 0,25 g.

Oralni aparat uključuje gornje i donje usne, uparene gornje i donje čeljusti. The proboscis, koji se nalazi u pčelama, oni prikupljaju nektar.

Glava jedinice usta, za razliku od pčele, služi za mljevenje biljaka koje koriste insekti za izgradnju gnijezda ili kao hrana.

ubod

Oluja i pčelaNa pčelinjem ubodu nalaze se male zareze, zbog čega ostaje u tijelu žrtve zahvaćene insekata. Prilikom ispitivanja uboda pod mikroskopom, unutar dvije lancete vidi se hititin "bodež" s zadebljanjem u obliku pile na proksimalnom vrhu.

Osim snabdijevanja, sting se koristi lopaticama i mravima. Ovaj organ predstavlja modificirani ovipositor, a nalazi se iza trbušne regije. Uz ubod pčele i grudice, otrovna tvar se ubrizgava u tijelo neprijatelja.

Kada pčela zagristi, na mjestu gdje je imala ubod, nastaje smrtna rana. Ugriz, usput, može i kraljica pčela, kada štiti obitelj ili se bori s drugom maternicom.

Razlike između jabuke i pčelinjeg uboda:

 • ubode pčele imaju male zareze;
 • na vrhu ubodnog uboda nema čvorova;
 • Pčela ostavlja ubod u žrtvi, a nakon ugriza ubijen;
 • The vesla ubode ponavljajuće.

Pčele ne napadaju prvi i ubosti samo za samoobranu. Ručke su agresivne i nametljive, sposobne udarati u neočekivanom trenutku.

U prisutnosti vanjske prijetnje grudima, pored uboda, koriste se čeljusti. Aspenova ugriza je bolna, a ako osoba ima alergiju na otrov, izuzetno je opasna.

Prehrana, stanište

Među lopara su grabežljivci i biljojedi.

Feed je:

 • Sting pčelauši;
 • pelud;
 • nektar;
 • kukci;
 • sok;
 • voće.

Grabežljive majmune, ulovljene plijenom, paraliziraju ih otrovom.

Raptube žive posvuda, osim Arapskog poluotoka, Arktika i Sahare. Životni uvjeti pčela su različiti: potrebni su biljni resursi, voćnjaci, pašnjaci, polja sa zrnjem i tehnički usjevi.

Što bliže pčelinjini urbanim aglomeracijama, to se više može razlikovati sastav tvari, to je vjerojatnije prisutnost teških metala u medu. U potrazi za nektarom pčela može prevladati veliku udaljenost.

Produktivnost u zbirci propolisa mnogo ovisi o broju uzgajališta. Brzina letećeg pčela s napunjenom gušenjem je 30-40 km / h. Uz naporan rad, količina nektara prikupljenih pčelinjim debelim crijevom iznosi 10-12 kg.

Radni pojedinac čini 26 polasaka dnevno. Težina insekata je nestabilna, može se razlikovati. Na prvom odlasku mase je 0,122 g, au letu - 0,120 g starog leta - 0,108 g.

Pčela, rođena u jesen, mogu živjeti 7-8 mjeseci, a ljeti - do šest tjedana. Dakle, očekivano trajanje života može se dramatično razlikovati. Međutim, može se regulirati je li obitelj iz nekog razloga izgubila maternicu.

Kako bi pronašli put kući, pčele su vođene od strane Sunca i krajolika. U mraku su u mogućnosti pronaći svoj put zahvaljujući organima mirisa i dodira.

Pčele - radnici, koji rade za dobrobit obitelji. Prikupiti nektar iz cvijeta i proizvesti mnoge korisne proizvode:

 • matična mliječ;
 • med;
 • vosak.

Mnogi pčelinji proizvodi se koriste u farmaceutama (na primjer, pčelinji otrov). Kljunovići korisni proizvodi ne, i izraditi njihove saća od otpada. Pčele konzumiraju samo pelud. Dijabnost grčeva je mnogo raznolikija - jasna razlika između grčeva i pčela. Često se može vidjeti lovina na zrelim breskvama i jabukama ili se osjećaju ugriz kad dođu do zrelog ploda. Stoga budite oprezni.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan