uawildoleft.com

Prokletstvo pčela i mjere kako bi se spriječilo

Prokletstvo pčela u pčelinjakuGodišnje se na pčelinjaku pojavljuju nove kolonije pčela i njihovo preseljenje. Pčelari koriste ovu značajku kako bi proširili broj košnica, vratili pčelinjake i prodali. U prirodi, pčele imaju instinkt roda, koji ih potiče na preseljenje i formiranje novih obitelji. Ovaj članak će vam reći o uzrocima rojstva pčela, njegovim značajkama, metodama prevencije i sposobnosti umjetne obnove.

Kako započinje proces poništa rojstva?

Pobunjavanje pčela - vrsta prirodnog oblika reprodukcije obitelji insekata. Sastoji se od dijeljenja obitelji u dvije polovice. Jedan dio okuplja se u rodu s maternicom, odabire novo mjesto za gnijezdo i pomiče se tamo.

Pčele su spremne postupno se ljuljati. Imajući neko iskustvo, možete primijetiti i spriječiti formiranje i kretanje rojstva. Obično tijekom cvjetanja voćnih biljaka, pčele započinju proces uzgojnog drveta, stvarajući zdjelu kraljice, u kojoj će maternica položiti jaja.

Postupno se povećava broj vrsta gnijezda i pčela. Uterusne ličinke odrastaju i narušavaju prirodni način u košnici. Njega i briga o maternici se smanjuje, dobiva manje hrane. Nedostatak hrane utječe na maternicu da djelomično jede med od stanica. Polaganje jaja je smanjeno, a tijelo postaje lakše i dopušta mu letjeti.

Preostale pčele smanjuju radnu sposobnost, praktički ne lete, usporava rast saća i rasta meda. Neki se ljudi slažu na dnu košnice i vješaju se poput brade. Ova faza može trajati 1-3 tjedna. Prije početka rojstva, pčele povećavaju težinu, masti i jajnici se aktivno razvijaju. Takva obuka omogućit će obitelji da ponovno izgradi gnijezdo na novom mjestu, kako bi poduprlo piliće i pripremila krmu za zimsko razdoblje.

Značajke roj pčela

Kako skupiti roj pčelaPčele su se okrenule su vrlo produktivni i energični. U kratkom vremenu dogovaraju novo mjesto prebivališta, počinju hraniti mlade pojedince. Tijekom rojstva, polovica mladih pčela leti od gnijezda u dobi od 4-30 dana.Prije početka procesa formiranja roda, mladi pojedinci smanjuju svoju aktivnost i performanse, akumulirajući snage za let. Oni obično imaju dobro razvijene voskove i žlijezde slinovnice, jajnike i masne korpuse.

Mjere za sprječavanje rovljenja pčela

Ako pravovremena akcija nije poduzeta kako bi se spriječilo rovljanje pčela, onda se može pretvoriti u velike gubitke za pčelinjak. Kao rezultat, samo 3-5 bee okvira bez meda može preživjeti. Poduzmite sljedeće mjere, Možete minimizirati proces rojstva:

 • provesti uzorak pčela s likom koji nije sklon rozenju, a zatim ih koristiti za uzgoj pedigre;
 • svake godine odbaciti polovicu kraljica koje imaju tendenciju polaganja larve i drvosječa;
 • stvoriti dodatna opterećenja za pčele, što će povećati veličinu gnijezda pravodobno, što će uzrokovati da pojedinci vrše zagrijavanje stana, njegov raspored i izgradnju saća;
 • periodično dodati u središte gnijezda saće sa jaradi, tako da maternica stalno zauzima polaganje jaja;
 • osigurati pčele s rezervom meda od 6-8 kg dok ne bude mito;
 • hvata košnice od izravnih sunčevih zraka, osigurava dobru ventilaciju zraka;
 • Premjestite košnice na izvore sakupljanja meda kada su u blizini.

Roj polaska

Prekomjerno pčelePrije nego što roj izlazi iz gnijezda, nekoliko je osoba poslano istražiti susjedstvo i potražiti prikladno mjesto za novi dom. U očekivanju povratka izviđača, kada je toplina na ulici, pčele su odabrane iz gnijezda i objesite na njega u obliku grozdova grožđa.

Let roda obično se događa u razdoblju od 10 do 14 sati u danu i označen je skladnim zujanjem koje pčelar može obratiti pažnju. Nakon odlaska većine pčela, maternica izlazi iz gnijezda. Ona, zajedno s roj, okuplja se na ogradu, stablo ili neki drugi prikladan predmet. Prije nego što se pridružite swishing rogu, maternica polako prolazi kroz cijelu ploču. U ovom trenutku je najprikladnije uhvatiti ga i ne dopustiti da odletjeti.

Uhvatite maternicu kapom ili staklom. Zatim se stavi u kutiju, koja bi trebala biti postavljena iznad razine ili otvorene kutije. Vremen će roj oko ovog objekta. Ako se maternica već pridruži rodu, onda ga treba posipati vodom da se usporava. Skupljeni roj može stajati nekoliko dana ili samo pola sata, ovisno o tome kada se kukci vraćaju iz izviđanja.

Kako skupiti roj

Pčele su se okupile u rodu, obično se ponašaju mirno, ali sredstva za zaštitu kada rade s njima bit će suvišna. Prije ulova potrebno je staviti mrežu, ogrtač, pripremiti kutiju i roevnu i upaliti dim. Kutija ili roevna mogu se staviti ispod zveckavog klastera pčela, ako se nalaze na stablu, a ne previsoke. Zatim ih morate brzo brisati s grana. Nakon toga, trg je smješten na mjesto gdje je roj vješanje, tako da preostala pčela izvana mogu tamo letjeti.

Upravljanje pčelama na pravo mjesto moguće je uz pomoć dima. Ako maternica pada izvan ruševine kada padne, ostale pčele vraćaju se u let i okupljaju se na izvornom mjestu ili traže novi. U ovom slučaju potrebno je čekati, dok se stablo meda ne smiri i ponovite postupak hvatanja.

Ako je moguće uspješno okupiti pobjegla obitelj, pokrijte ga poklopcem i stavite je na hladno mračno mjesto. Potrebno je držati pčele u zatvorenoj kutiji nekoliko sati ili do večeri. Ne stavljajte spremnik na sunce, inače se plijesni pregriju i mogu umrijeti. Kasnije se obitelj prenosi u novu košnicu. U rijeci, med može biti izoliran, bez hrane, ne više od tjedan dana.

Raspored novog staništa

Kako se pčele digestirajuZa ljude pčele koje su letjele iz košnice, u budućnosti je potrebno pripremiti novu kuću. U tu svrhu prikladna je obična košnica koja se mora dezinficirati nakon prethodnih stanovnika. Sadrži okvire sa saonicama i saonicama. Jedan okvir treba računati do 250 g insekata. Prije sadnje, u košnici morate postaviti okvir koji ima otvoreno piliće bez odrasle mliječne, u protivnom obitelj neće moći korijeniti. U gnijezdo postavite sve potrebne predmete i izolirajte je, ako je potrebno.

Umjetno rojenje pčelinjih kolonija

Ponovno puštanje umjetnog roda je najčešći način proširenja pčelinjaka. Njena je osnova podjela obitelji pčela u dva dijela, koja mogu biti jednaka ili nejednaka. Postoji nekoliko načina odvajanja košnice:

 • stvaranje slojeva;
 • podjela na pola;
 • prikupljanje oko uterusa;
 • stvaranje prethodno izrađenih slojeva.

U prvom slučaju, nekoliko češera stavljeno je u jezgre (male kopije standardne košnice s medonosnim moljama) za zimsko vrijeme. Jaka pilić u mladoj obitelji razvija se brzo i može sakupljati med za glavne košnice.

Za podjelu, polovica gnijezda s dobrim brodom, med perga, uzima se i prenosi na novu ili slobodnu košnicu. Ona također uključuje okvire, s umjetnim voskom i suhim zemljištem. Naslage u zatvorenom obliku smještene su na mjestu starog stana s intervalom od 50 cm. Leteće biljke meda bit će raspoređene gotovo jednako preko pripremljenih košnica. Postavljanje slavine mora odgovarati položaju u matičnoj kući. U slučaju nejednake raspodjele pojedinaca, potrebno je premjestiti jednu košnicu i okrenuti ga, mijenjajući položaj slavine. Dodatne pčele će moći prijeći u drugu kuću.

Nakon 2-3 sata novoj obitelji, maternicu možete staviti u kavez. S početkom večeri, za svaku obitelj, mamac je lijevo u obliku šećera sirup. Svakoga dana razmak između košnica treba povećati za 30-40 cm. Maksimalni jaz između kuća trebao bi biti 4-5 m.

Drugi način je presađivanje maternice od snažne obitelji do nove košnice. Ovaj proces treba provoditi na sunčanom vremenu. U novoj kući se također prenose 2-3 okviri koji imaju pecivo. Na rubovima košnice nalaze se okviri koji sadrže umjetni vosak. Pilić unutar okvira podijeljen je s 1-2 okvira s kopnom. Nova košnica je instalirana umjesto stare.

Povučene pčele će se vratiti na staro mjesto i biti smještene u novom stanu. U staroj košnici mladi će rasti mladim novim maternicom ili kraljicom. Za mlade pčele, potrebno je opskrbiti vodom, sve dok radni pojedinci ne preuzmu svoje aktivnosti.

Stvaranje montažnih slojeva obuhvaća mlade životinje iz različitih obitelji, s nizom tiskanih zaliha. U košnici se postavljaju 5-7 okvira i maternica. Stan treba izolirati i staviti na pristupačnom mjestu. U budućnosti je neophodno promatrati rastući rast mladih i provoditi hranjenje.

Umjetno rojenje omogućuje vam kontrolu cijelog procesa migracije. To se provodi samo u prikladnom vremenu, uzimajući u obzir usjeva meda, stanje obitelji pčela i postavljeni ciljevi za dobivanje nove generacije pojedinaca. Kontrolirano rojenje ima nekoliko prednosti:

 • Kako predvidjeti početak rojstvaBroj pasa i obitelji odgovara potrebnom broju i ne ovisi o veličini otpuštenih rojeva;
 • produktivnost košnice povećava se smanjenjem troškova uzgoja pčela;
 • reprodukcija obitelji se odvija u najprimjerenijem vremenu;
 • povećava učinkovitost skupljanja meda u obitelji, jača kontrolu nad ne-radnim pčelama u razdoblju prije rojstva.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan