uawildoleft.com

Koja je potreba za umjetnim povlačenjem kraljica pčela?

Kraljica pčela u košniciAko pčelar želi zaraditi na prodaju meda i ostalih pčelarskih proizvoda, mora biti sposoban zaključiti pčele kraljice. Svake godine nakon zimovanja kukaca morat će popuniti broj pčela

kupujući skupe pčelare, umjesto da sami piju pčele, što je mnogo jeftinije.

Kako započeti

Prvi korak je znati što je potrebno za povlačenje kraljica i zašto je važno pratiti proces.

 • Samo u koloniji kraljica pčela i radne pčele - ovo je ženski primjerak.
 • Prikazuje sve od oplođenih jaja, ali jednostavno, marljivi pčele Otvor iz larve, koje se talože u stanici, a pchelomatki grotla iz posebnih stanica, ili „zdjele”.
 • Hranite pčele matičnom mliječi.
 • To su ti kukci odgovorni su za reprodukciju vrste.
 • Ponekad "kraljica" umre prerano. U ovom slučaju pčele pretvaraju nekoliko stanica s jednostavnim jajašcima u novu majčinu kako bi brzo uklonile novu pchelomatku.

Izlučeno na takav hitan način, maternica se naziva fistulozom. Ova sposobnost pčela da hitno uklanja pčele-košnicu i koristi ih pčelari. Fistule se izlučuju u normalnim uvjetima, a također i umjetno.

U pčelarskoj znanosti, cijela grana industrije - mat-uzgoj - odgovorna je za metode uzgoja kraljica pčela.

Odabir obitelji

Obitelj košnice u košniciSve počinje odabirom roditeljskih obitelji, jer ono što su roditelji - maternica i drones - ovisi o tome koji će znakovi potomstvo biti različiti. Mladi pchelomatki već će biti odgovorni za produktivnost i učinkovitost obitelji koje će voditi. Dakle, treba odabrati samo najzdravije i jake osobe.

Kriteriji odabira:

 • produktivnost proizvodnje meda;
 • zimska izdržljivost;
 • tijekom cijele godine snaga obitelji;
 • zdravstvenog stanja i otpornosti na bolesti.

Podaci o svakom pčelinjeg debelog crijeva u pčelinjaku su, u pravilu, u računovodstvenom časopisu, koje provode temeljiti pčelari.

Priprema obitelji pčelaPriprema obitelji radi oplodnjePripremni rad počinje 12 mjeseci prije planiranog termin za povlačenje kraljica. To je zbog činjenice da se na taj način može povećati snaga obitelji koje idu na zimovanje.

Prije zime mjere se prije zime:

 • Provjerava se kvaliteta propolisa.
 • Spriječeno je nosematosis (košnica se čisti i dezinficira, potiče se oplodnja).
 • Pčele se isporučuju s ne-kristalizirajućom hranom.

U proljeće, uzgoj kraljica je učinjeno nakon potpune zamjene zimovanja pčele s novim insekata koji su se upravo pojavili. Ovaj cijeli proces završava otprilike početkom prve trećine svibnja. Ako je izlaz kraljice planirano ranije, stimuliraju insekte s ugljikohidratima i proteinskim preljevom, poboljšavaju životne uvjete u košnici: toplo, štite od vjetra, rano izbacuju iz zimske kolibe.

Formiranje pčelinjih kolonija, koje će se baviti uzgojem mladih larve maternice, nužno je nakon zamjene proljeća starim insektima i rođenja prvog zapečaćenog pilića. U takvoj obitelji treba postojati najmanje 2,5 kg vrsta pčela, četiri okvira s pergolama i oko 11 kg meda.

Odgojitelji bez maternice i s nejednakom djecom

Umjetna oplodnja materniceOva se metoda može koristiti samo kada će pčelar imati dovoljno u budućnosti mali broj povučenih kraljica ćelija - oko četiri serije.

U tom se slučaju slijede ovako:

 • Dan prije nego što se montira okvir cjepiva, pčelinjak debelog crijeva pregledava se za stanice kraljica roda, one su uništene i maternica je uklonjena.
 • Pločice se ugrađuju na sljedeći način: krmna smjesa s medom, paprom, plodnim saće.
 • Kad pčele počnu buke, gleda u košnici maternice formira „dobro” u širini od 3 cm između stanica s najduljim legla, ona se nalazi u okviru za cijepljenje (ide u dobro radno pčele medicinska sestra, u prisustvu okvira odmah krećemo hranjenja piliće).
 • U obitelji uvijek treba postojati tri okvira za cijepljenje. Uz interval od tri dana, isporučuje se svježa šarža stanica pčelinjih kraljica.
 • Svakih pet dana u košnicu se doda nekoliko stotina otvorenih jazbina.
 • Šestog dana nakon uklanjanja obitelji Kraljice provjeriti da li postoji fistuloznih queen stanice i ukloniti ih (ako preskočite izlegla matica će biti prihvaćen za uništenje svih protivnika).
 • Dan kasnije možete dobiti kraljice.

Raznovorostny brood plus pchelomatka

Priprema za povlačenje materniceOd drugih, ova metoda je drugačija, jer ne predviđa planiranu privremenu "orphanization" pčelinjake kolonije. Do zaključka kraljice insekata ovako je prisiljen: Između košnice stavlja rešetku, ne prolazi maternicu. To prisiljava pčele tog dijela tijela, gdje kraljica ne može doći do zaključka kraljice novih. Preporučuje se kombiniranje metode s primanjem "startera", odnosno privremene obitelji koja uzima rudimentarne majčinske stanice, ali ne može hraniti punopravno pčelinja jaja.

 • Uzmi košnicu s 2 dna.
 • Na ptiću, dolje, kraljica je ostala.
 • Između školjaka košnica nalazi se rešetka.
 • Stanice otvorenog pilića smještene su u središtu gornjeg odjeljka, a hranjenje se postavlja duž rubova.

Kućište za povlačenje kraljica uvijek treba provjeriti za zalihe hrane: med, perga, a ponekad i sirup šećera.

Obitelj-odgojitelj bi trebao biti jak. Obično postoji mnogo otvorenih ptičica, koja privlači bee-mokro-medicinske sestre, koji proizvode hranu za buduće kraljice. Jedan "starter" može dostaviti jaja do pet tutora. Oko 30 larve maternice daju jednoj obitelji.

Početnici bez uterusa i otvoreno piliće

Ako pčelar treba neprekidno i trajno povlačenje kraljica, on može koristiti ovu metodu.

Bez ijednog otvorenog legla jaja kao obitelj će se ličinke i početi balansirati svoju sestru. Ali, to je pogodan samo za ulogu startera, koji je pogodan za primanje osnove maternice, kao ni otvorenog legla ona ne dopušta da se pojavi veliki broj sestra pčela koje proizvode glavne snage Queens - matične mliječi. Ličinke obitelj maternice dolazi do insekata ih uzeo. Nekoliko sati kasnije, okvir za cijepljenje mogu se prenijeti na obitelj koja će hraniti matica na njihovom izlazu. Nakon nekoliko sati povlačenja okviru novog ličinki može transportirati na starter.

Bez maternice i svih pilića

Rešetka za oplodnju materniceMetoda je prikladna za uklanjanje kraljica u velikim količinama. U ulozi startera nalazi se "šareni kutija", koji je dizajniran za otprilike četiri zrnca okvira s otvorom i bez slavine. U starteru ima opskrbu vodom i hranom i vodom, a onda je ulivena u pčelinjsku mokru medicinsku sestru. Broj njih varira ovisno o sezoni: kad je hladno, više kad je toplina manje. U prosjeku će biti potreban kukac od sedam do devet zamrznutih pahuljica.

Maternica u ćeliji, ili otvorena ptičji saća, umetnuta je u kutiju. Da su pčele navikle na kraljicu, trebat će najmanje dva dana. Nadalje, umetnuta maternica je uklonjena, a na njezino mjesto prebivališta postavljen je okvir za cijepljenje. Ako je potrebno, napuniti se dodatno gnojivo - sirup šećera.

Okviri se čiste dan kasnije. Postupak se može ponoviti tri puta, a onda sve pčele jata okvir dopušteno jačanje drugih obitelji, skrbnici ili napraviti od njih nove pčelinjih obitelji pružajući im nove košnice i fetusa maternice.

Koeficijent prijema jaja je visok - do 90%. U obiteljima s otvorenim broodom koeficijent ne iznosi čak ni 50%. Stoga se ova metoda često koristi u velikim pčelinjama, gdje se izlaz kraljica stavlja na "tok".

Kalendar i označavanje kraljica

Za ozbiljnu okupaciju uzgoja pčela, kraljice trebaju zapisnik ili kalendar. Lako je pratiti s njim što i kada je potrebno obaviti u takvoj fazi razvoja maternice. Radnje se provode u skladu s kalendarom, budući da kašnjenja mogu poremetiti povlačenje, a očekivani rezultat neće biti.

U profesionalnom pčelarstvu izlučeni maternica je označena. U pravilu, za to su korišteni višestruki markeri. Oznaka se primjenjuje na glavu insekta. Staviti metar, kraljica je uhvaćen i staviti pod napa sa specijalnim rezovima. Prije objavljivanja, morate paziti da se boja osuši.

transport

Pčelar se, uz ostale pčele, može transportirati nekoliko dana. U kavezu se nalazi pladanj ili kameru, gdje se stavlja šalica šećera (nemojte koristiti propolis, inače kraljica može biti jako prljava). Pchelomatka je uhvaćena sa štapićem uz pomoć isječka i puštena u kavez. Njemu će se brinuti do 10 mladih pčela (iste obitelji).

Prodajemo različite stanice za transport pčela kraljice. U slučaju slanja pošte, Stabilne kaveze od polimera pokazale su se vrlo korisnim. No, pri transportu poštom, tara treba imati otvore za prozračivanje. Također, treba paziti da insekti nisu izloženi niskim i visokim temperaturama.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan