uawildoleft.com

Značajke života crnog (plavog) bumbara

Značajke života crnog bumbaraCrni bumbar se razlikuje od drugih članova obitelji u velikim veličinama tijela (27 mm). Svi pojedinci su identificirani u generičkoj Xylokopa. Kukac ima potpuno crnu boju s efektom ljubičastih odsjaja. Na prvi pogled, može se činiti da stanovnici imaju leti ispred njih. Plavi bumbari žive sami, nikada ne stvaraju velike radne obitelji na čelu s autoritativnim uterusom.

Karakteristike insekata i staništa

 • pčela ima prilično mirno stanje i neće napadati osobu koja prolazi. Međutim, moć ugriza crnog (plavog) bumbara je nekoliko puta veća od običnog insektnog meda.
 • Velika glava s ljubičastom bojom utječe na njegovu veličinu, osim toga, plavi bumbar ima vrlo snažne čeljusti. Zbog jedinstvenog ljepljivog pokrova nogu, ta bića prikupljaju veliku količinu peludi iz biljaka, stabala i cvijeća.
 • Nad imenima su se zvali stolarići jer preferiraju gradnju prebivališta na kolicima i na tavanima ljudi. Mogućnost gniježđenja dugih tunela na krovovima kuća.
 • U njihovim gnijezdima insekti grade posebnu septa, gdje, skupljajući dovoljno peludi, stave jaja i brtve tuljane u svoje domove.
 • Ličinke crnog (plavog) bumbara zrele su sami, a izlijevanja počinju gnječiti putom do slobode.
 • Kada je ovaj aktivni kukac zauzet svojim aktivnostima, osoba mirno odmarajući, čuje vrlo glasan zvuk.

Na bilješku!



Pčelari dugo čuvaju nadu da pripitomljuju ovaj kukac i da izgledaju poput pčele, ali svi pokušaji da se opusti divlja priroda i dalje nemaju uspjeha.

Crni bumbar je vrlo rijedak u prirodi i nalazi se u registru Crvene knjige. Postojeće vrste nastanjuju središnje i zapadne teritorije Starog svijeta. Raspon njegovog staništa nalazi se na otvorenim prostorima srednje Azije, planinskom Transkaucasia i plodnim zemljama Bliskog istoka. Najprikladnije vrijeme za insekte je proljeće. Od svibnja do lipnja, vrijedne pčele marljivo prikupljaju nektar iz raznih biljaka i cvijeća (bijela akacija, vrba, crvena djetelina).

Kako se crni bumbar reproducira?

Bumblebee blackZnanstvenici uspoređuju ponašanje ljubavnih par pčela s parničnim igrama u nekim vrstama ptica. Muška se životinja hrabro uzdiže na površinu uzvišenog mjesta i dugo vremena s velikom hrabrošću čuvajući teritorij od utjecaja drugih muškaraca. Buduće majke mladunčadi također pokušavaju zauzeti visine, gdje će se susresti s potencijalnim partnerom.

Nakon što je prikupio pelud uz pomoć ljepljivih nogu, plavi bumbar ga prenosi u svoj stan. Tamo pohranjuje bogati usjev na dnu posebnih stanica, a zatim namoči hranjiv nektar. Jaja se talože u rezultirajućoj smjesi. Potomstvo je zatvoreno sa septom, koji će poslužiti kao osnova za izgradnju sljedeće stanice. Dakle, crni bumbar potpuno ispunjava prolaz, koji je prvi iskopao. Ispada da se u svakom zasebnom odjeljku razvija embrij, a oko nje ostaje lijepo i obilno nektar, koji će poslužiti kao hrana za novorođenče. Očevi i majke obitelji, zatvarajući ulaz u gnijezdo, ostavi ga zauvijek.

Vrste pčele

 • Ordinarni bumbar ponekad je zbunjen s osoby, na tijelu od kojih su također zabilježene žute vrpce. Pčele imaju mirno srce i rijetko mučkaju osobu.
 • med primjeraka više su marljivi pa su među pčelarima u velikoj potražnji. Na trbuhu su pruge smeđe i zlatne boje. Pčele meda razlikuju se od prehrambenih navika i vitalnih funkcija.
 • Crni bumbar od američkog kontinenta je produktivni kolektor nektara. Ovaj primjerak je obdaren aktivnim i nervoznim karakterom, počinje strasti strastveno kada pčelar otvori košnicu.
 • pčelaNjemačka pčela razlikuje se jakim imunitetom i smirenim moralom. U obitelji postoji velika stratifikacija: neki stvaraju ogromne obitelji, neki drže pustinjake.
 • Insekt iz sjevernih regija Afrike je agresivniji od bilo koga drugog u pčelinjoj. Vrsta je poznata po plodnosti. Prilikom držanja insekata, pčelari koriste pojedinačne načine zaštite, jer je ugriz crnog bumbara prilično osjetljiv.
 • Kopije srednje Europe u jesen i proljeće aktivno se bave reprodukcijom. Obdareno snažnim imunitetom protiv popularnih bolesti ove vrste. Ako su uznemireni, počinju se ponašati razdraženo i ozbiljno.
 • Crni sicilijanski bumbar ima dugu proboscis i mirni lik. Nikad ne dopustite da se ukrade pomagala drugih ljudi.

Na bilješku!

Znanost zna širok raspon crnih bumbara. Svaka vrsta ima jedinstvenu osobinu ponašanja, boje i strukture tijela. Pčelari ocjenjuju one pojedince koji marljivo skupljaju nektar i prenose ih u pčelinjak, gdje dobivaju medikament.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan