uawildoleft.com

Najčešće bolesti pčela i njihovo liječenje

Bolesti pčelaPčelar se boji bolesti pčela. Ako vrijeme ne odredi vrstu bolesti i ne počinje ga se boriti, tada pčelinji debelog crijeva može umrijeti. Štoviše, druge pčele kolonije mogu biti zaražene. A ovo je ozbiljna prijetnja cijeloj pčelinjoj.

Trebali biste znati da bolest pčela od nule ne pojavljuje. Uvijek postoje uvjeti koji pridonose razvoju bolesti. Važno je da pčelar znati o tim uvjetima i klasificira bolesti kako bi zaštitio njihovu pčelarsku ekonomiju od njih. Neke bolesti ne uzrokuju značajnu štetu pčelarstvu, a druge su smrtonosne za pčele. Danas ćemo govoriti o bolesti pčela i njihovu liječenju.

Razvrstavanje bolesti pčela

Znakovi bolesti u pčelamaSve bolesti se mogu podijeliti u grupe, olakšava pčelarima definiranje bolesti pčela i njihovih znakova. Na temelju tih podataka, učinkovitu metodologiju liječenje i preventivne mjere.

Potonji omogućuju sprečavanje ponovne pojave bolesti.

Prema postojećoj klasifikaciji, sve bolesti pčela su podijeljene u skupine prema sljedećem oglašen:

 • Sezona izgleda. Ova uvjetna podjela, budući da se velika većina bolesti manifestira tijekom ljeta. Samo mali dio njih može se pojaviti u zimi ili u proljeće.
 • Starost pčele obitelji. Sve bolesti su podijeljene u dvije skupine: utječu na piliće i zrele osobe.
 • Do podrijetla. To je najtočnija podjela u skupinama, jer se temelji na specifičnim karakteristikama. Po podrijetlu se razlikuju dvije skupine: zarazne i ne-zarazne. Grupa zaraznih bolesti, pak, podijeljena je na invazivne i zarazne bolesti.
 • Kliničke i anatomske promjene. Zdrave i bolesne pčele ponašaju se drugačije. Svaka bolest ima svoje znakove, koje treba uzeti u obzir pri pravilnoj dijagnozi.

Bolesti pčelinjih bolesti Rot-bolestiPrilikom davanja točne dijagnoze, pčelar treba koristiti sve navedene kategorije definicija. Tek nakon toga može se propisati liječenje pčelama.

To se ne smije zaboraviti opće zdravlje obitelj pčela ovisi o zdravlju svaki član odvojeno. Ako radnik pčele ne mogu pružiti normalnu prehranu larva, tada će se pojaviti slaba mlada od njih.

Zarazne bolesti pčelaZarazne bolesti pčelaZarazne patologije mogu uzrokovati različite mikroorganizmi. To mogu biti bakterije, gljivice i virusi. Takve bolesti karakterizira povećana zaraznost i visoka stopa širenja. Stoga njihovo liječenje treba tretirati vrlo odgovorno. Samo nekoliko bolesnih pčela dovoljno je kako bi se osiguralo da tijekom tjedna sve pčele pate.

Zarazne bolesti uzrokovane mikozom i bakteriozom

Najčešće bolesti ovog podrijetla su:

 • pčela PodmoreParatifus. Ova bolest je također poznata kao salmoneloza pčela. Kao što naziv implicira, ta bolest je uzrokovana salmonelom. Bakterije utječu na mišiće i limfe pčela, a također negativno utječu na probavni trakt. Da bi se naučili patologiju moguće je na povišenom abdomenu kod pčela i proljeva. U ovom slučaju iscjedak ima žućkasto-smeđu boju. Oni mirisaju loše. Za liječenje se obično koristi terramicin, razrijeđen u šećernoj sirupi.
 • Kolibakterioz. Ova infekcija uzrokuje štapiće Escherichia coli. Njihov izgled u tijelu pčele dovodi do brzog opijanja, povećanja trbuha i oštećenja crijeva. U bolesnika s insektima počinje proljev. Vježbe sadrže uzročnik ove bolesti, tako da cijela obitelj pčela postaje vrlo brzo inficirana. Zbog ove bolesti, pčele ne mogu letjeti.
 • Melasma. To uzrokuje gljivicu. Najčešće utječe na kraljicu pčele. Zbog infekcije spermatheka i jajnika, pčela kraljica izgubi sposobnost da donese potomstvo. U početnim stadijima bolesti pojavljuje se bez ikakvih simptoma, ali tada uterus gubi pokretljivost, povećava se abdomen, ovaposition prestaje. U liječenju ove bolesti, zdrave pčele se premještaju u posebnu košnicu i daju im lijekove kao što su Unisan, Askvozol, Mycoask.
 • Septikemija pčelaSeptikemija. Ova bolest pčela je bakterija u prirodi. Prvi je hemolimf insekata. Bolest može biti akutna i kronična. U prvom slučaju znakovi bolesti pojavljuju se vrlo brzo: pčele postaju manje aktivne, prestanu raditi svoje prsne mišiće zbog onoga što prestanu letjeti. Insekti brzo umiru s znakovima paralize. U drugom slučaju, bolest se nastavlja asimptomatski, ali završava smrću pčela. Ova bolest obično dovodi do masovne smrti pčela.
 • Aspergiloza. Ova bolest pčela ima gljivično podrijetlo. Najčešće utječe na piliće, ali također može utjecati na odrasle insekte. U početnoj fazi bolesti simptomi su slabo izraženi: pčele su previše uzbuđene. Na kraju bolesti, uzbuđenje zamjenjuje slabost i smrt. Prilikom ispitivanja mrtvih insekata na abdomenu može se naći kalup tamno zelene boje.

Zarazne bolesti pčela virusne etiologije

Pozivaju se bolesti uzrokovane virusima virozami. Najčešće se pčelari suočavaju sa sljedećim patologijama:

 • Kronična paraliza pčelaKronična paraliza. Ova patologija je otkrivena uglavnom kod odraslih insekata. Štoviše, bolest ima proljetno-jesensko i ljetno očitovanje. U prvom slučaju, pčelar može primijetiti slavinu u košnici oslabljenih pčela. Nasumično se kreću, uzbuđeni i mogu drhtati. Neke od bolesnih pojedinaca okupljaju se u malim skupinama i sjede.
 • Ako ih pogledate blisko, možete primijetiti prošireni trbuh s vodenom tekućinom iznutra. U drugom slučaju, pčele mijenjaju boju. Postaju crni. Nedostaju mu kapci na trbuhu. Takvi insekti vrlo brzo umiru. Često, u jednoj obitelji, možete upoznati pojedince koji su bolesni s obje vrste bolesti.
 • Akutna paraliza u pčelamaAkutna paraliza. Ova bolest se često pojavljuje u akutnom obliku. Uglavnom pčele pate od nje. Glavni znak patologije je da bolesni pojedinci ne mogu letjeti. Njihova krila i noge dršću. Ovo potonje može biti pogrešno.
 • Oblak krila. Bolest uglavnom utječe na maternicu i radne pojedince. U većini slučajeva, bolest se pojavljuje u većini slučajeva bez vanjskih simptoma, ali ponekad možete vidjeti u pčelinjem zamućenost krila. Zapravo, zbog tog znaka, patologija je također dobila ime.
 • Filomentoviroz. To je ozbiljna infekcija koja utječe i na maternicu i na insekte koji rade. Često uzrokuje smrt cijele obitelji. Najčešće, obitelji zimi ili proljeća izumiru, jer se patologija u ovom trenutku posebno očituje.

Invazivne bolesti

Nisu manje opasne za pčelarsku industriju, iako se polako šire. Glavni izvor ovih bolesti - protozoe, grinje, bjelančevine i parazita.

Bolesti uzrokovane protozoom

Sve patologije uzrokovane protoozom vrlo su slične oglašen. Stoga je dijagnoza na temelju jedinstvenog vizualnog pregleda jednostavno nemoguća. Da bismo utvrdili točan uzrok, moramo napraviti mikroskopsku analizu mrtvih insekata.

 • Nosematosis pčelaNematoz. Najčešća bolest pčela uzrokovana protozoom. Njegov uzročnik je intracelularni parazit koji je uglavnom lokaliziran u stanicama lužine insekata. Od infekcije do pojave prvih simptoma je najmanje 1 tjedan. Češće 2..
 • Prvi znak patologije: slabost insekata. Ne mogu letjeti više. Ako bolest utječe na trska, onda gube sposobnost oplodnje maternice. Za liječenje, pčelari se obično liječe nosačima Nosemate i Nosemacid.
 • Pčela na cvijetuAmoebiasis. Ova se patologija razvija vrlo brzo. Često se ide paralelno s nematozom. Postoji patologija u rano proljeće, kada se u kukcima u tijelu metabolički procesi ubrzavaju. Odrasli pojedinci počinju ostavljati košnicu u velikom broju i umrijeti točno u letu.
 • Gregarinoz. Ova bolest se razvija nakon što insekti piju kontaminiranu vodu. Postoji patologija proljeva, slabosti i nemogućnosti letenja.

Arahnozy

Te bolesti su vrlo česte. Najčešće su uzrokovane grinje. Ovi se paraziti mogu naći na gotovo svakom pčelinjaku. Takve bolesti imaju jednu neugodnu osobinu: vrlo je teško prepoznati.

 • Varroatosis u pčelamaVaroe. Bolest utječe na cijelu obitelj pčela. U početku se ne manifestira na bilo koji način, ali nakon zaraze trećine broja košnica, insekti su oštro oslabljeni. Počinju raditi još gore. Uz vizualni pregled košnice, pčelar može primijetiti pojedince s deformiranim udovima i nogama. Zimi, bolesnici s varroatosis insekti su vrlo bučni. Ako uklonite okvir iz košnice, na dnu možete pronaći slojeve mrtvih insekata.
 • Akarapidoz. Parazit ugrize u dušnik insekata. To dovodi do činjenice da njihova krila mijenjaju položaj. Postaje asimetrično. Bolesni pojedinci ne mogu letjeti, pa često puze u travi blizu košnice, gdje kasnije umiru unutar jednog dana.

enthomosis

Bolesti ovog tipa uzrokuju parazitske insekte mikroskopske veličine.

 • Brauleza u pčelamaBraulez. Ova patologija pojavljuje se u pčelama zajedno s pčelinjim ušima. Prvi znakovi bolesti su anksioznost maternice. Zatim se mokra sestra uznemiruje. S vremenom je uzbuđenje zamijenjeno apatijom. Košnica blijedi i umire.
 • Meleoz. Ovaj je kukac uzrokovan larvatom buba koji pripada rodu Meloe. Ovaj parazit prodire u pčela, gdje se hrani njegovom hemolimfom. Znakovi bolesti su neprirodno skakanje insekata, trzanje udova. Zaražene osobe vrlo brzo umiru.
 • Senotainioz. Žaba uglavnom utječe na kolektore kukaca. To je uzrokovano ličincima senotaininog leta. Po vanjskim znakovima, patologija je vrlo slična meleozi.

Non-zarazne bolesti pčela

Pčele za hranjenjeU pravilu, ova skupina patoloških stanja događa se kada pčelar neispravno sadrži, uzgajiva i hrani insekte. U nekim slučajevima uzrok takvih bolesti može biti nepovoljni vanjski čimbenici.

Za bolesti uzrokovane pogrešno hranjenje, uključuju:

 • Postupak ugljikohidrata. Ova se patologija razvija u slučaju da je preraspodjela prehrambenih proizvoda poremećena unutar košnice. Insekti počinju gladi, što uzrokuje postupno izumiranje populacije košnice. Ta se bolest može pojaviti tijekom cijele godine, ali se najjače manifestira zimi.
 • Postupak proteina. Razvija se kad kukci nemaju dovoljno peludi i pelud. To se može dogoditi s velikim potomstvom.
 • Voda izgladnjivanje. Ovo je česta žeđ. To je uzrokovano visokom temperaturom i nedostatkom pristupa tekućini.

Bolesti uzrokovane trovanjem uključuju:

 • Soli bolest. Zapravo, toksično je uzrokovano viškom mineralnih soli u hrani ili vodi. Kukci s soli obolijevaju. Vanjski pokrivač tamne i postaje gotovo crn. Trbuh je skraćen.
 • Kemijska toksično djelovanje. Ovo je poraz stanovnika košnice raznih kemikalija koje se donose zajedno s peludom iz polja tretiranih kemijom.
 • Toksično djelovanje na pelud. Ona krivi mlade pčele, skupljajući pelud od otrovnih biljaka.
 • Akademska toksikoza. Riječ je o trovanju insekata s medom, u kojima postoje otrovne izlučevine lisnih uši, krumpira i listova. Patologija pokazuje trajni probavni poremećaj.

Mokre pčeleI posljednja bolest za danas, povezana s kršenjem sadržaja krilnih radnika. To je pitanje od stvrdnjavanja pčele. To se događa u slučajevima kada pčelar ne osigura dovoljno zraka u košnici.

Najčešće se to događa tijekom prijevoza košnica na novu lokaciju. Temperatura zraka unutar pčele raste, što dovodi do omekšanja saće. Ispod težine meda, oni se raspadaju.

Sprječavanje pčelinjih bolesti

Pčela na listiZbog činjenice da se pčelinjske bolesti često teško identificiraju u ranim fazama, liječenje pčela često je nedjelotvorno. Stoga stručnjaci preporučuju provođenje preventivan mjere za sprječavanje infekcije insekata.

Oni će ne samo dopustiti zadržati pčelinjake kolonije, ali i izbjegavati gnjavažu i veliki financijski otpad.

Preventivne mjere su vrlo jednostavne:

 1. Izraditi u pčelarstvu odgovarajuće uvjete za održavanje pčelinjih kolonija.
 2. Pružite im dovoljno hrane.
 3. Stavite košnice na sunčanim mjestima daleko od suvišne vlage.
 4. Za zimu, pčelinje kuće najbolje su izolirane.
 5. U jesen je potrebno provjeriti sve košnice za prisutnost bolesnih insekata.
 6. Ne dopuštajte krađu i lutanje među insektima. Takvi fenomeni pridonose širenju bolesti.
 7. Pridržavajte se svih standarda sanitarnih mjera.

Ako su stvoreni svi uvjeti, liječenje pčelama bit će izuzetno rijetko.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan