uawildoleft.com

Roaming pčele i mjere kako bi se spriječilo

ProkletstvoGotovo svaki pčelinji čovjek susreće takav fenomen kao skitanje pčela. Ovaj prirodni proces reprodukcije pčelinjih kolonija ne bi trebao prestrašiti početnika pčelara, budući da je prilično prirodno i neophodno za daljnji razvoj populacije pčela. No, kako bi se iskoristili taj fenomen, potrebna je jasna kontrola pčelara. Pravodobno upozorenje zajedno s ispravnim radom za kontrolu tog procesa neće u konačnici oslabiti pčelinjske kolonije. Uzroci pljačke pčela, kao i metode za borbu protiv njega, bit će razmotreni u ovom članku.

Uzroci buđenja pčela

Ako su jaki obitelji nakupila veliki broj mladih pčela, a oni se ne tove piliće, a biljka još nije počela izdvajati nektar, onda je situacija kad se obitelj počinje roj od prisilnog „nezaposlenost”.

Stara utroba počinje dodjeljivati ​​nedovoljnu količinu feromona zbog čega postoji velika količina kvarcnih i građevinskih aktivnosti. To je razlog za polaganje kraljica.

Prerano povećati trupove na košnici.

Velik broj pčelinjeg porijekla.

Loša zračna razmjena.

Za pravodobno otkrivanje rovljenja pčela potrebno je jednom tjedno i pol tjedno pregledati košnice.

Znakovi rojstva i metode kontrole

Kako bi se odredilo stanje rovljenja pčela na vrijeme, potrebno je poznavati sljedeće znakove:

 • Kako se pčele digestirajuU savijačima se nakuplja veliki broj dronjaka.
 • Uterus prije rovanja praktički zaustavlja plodno tlo.
 • Pčele prestaju raditi i često se skupljaju na ploči za dolazak.
 • Stanice se počinju pojavljivati ​​na zrncima.
 • Glasnoća zujalica se povećava.

Za preciznije detekcije stanja urušavanja u košnicu je ugrađen upravljački okvir. To se radi kako slijedi:

 • Odvojite okvir pola.
 • Gurnite u donji dio benda vosak i ostavite vrh praznima.

Ako pčele obnovljena ćeliju, ispunjajući ih s medom - sve je normalno, a prisutnost kraljica stanica i neradnik legla će reći da su swarming proces počinje i morate se boriti. Roy može letjeti već 8-9 dana nakon sjetve matične tekućine. Let prvog odvija se samo u vjetrovito i sunčano vrijeme, a naknadno može izaći gotovo u bilo kojem.

Obično je razdoblje rojstva za pčele u svibnju i lipnju, ali bilo je slučajeva kada je taj proces trajao do kolovoza.

Izlaz iz stanja rojstva

Kako bi spriječili roj, u početku morate biti spremni za to. U tim slučajevima potrebno je uhvatiti roj koji je otišao. Nakon toga možete stvoriti novu i punopravnu obitelj pčela ili ojačati slabe obitelji. Da biste to učinili, morate učiniti sljedeće:

 • U početku, zalijepite se s praznom košnicom.
 • Postavite zamke prije rovljenja.
 • Za mame pčele kupiti droge "Apimil" ili "Pčelinjak".

Roevni treba kuhati od jeseni. Da biste to učinili, isparite ih kipućom vodom, osušite ih i pohranite. Ako je potrebno, osvježite i osušite miris. U zalihi morate imati barem nekoliko zamki. Roy je uhvaćen na različite načine:

 • Bez zamke.
 • Zamke.

Uhvatiti roj s zamkama

Kako uhvatiti roj pčelaPreporučljivo je pripremiti roravke unaprijed. Za uspješno snimanje bolje je staviti nekoliko zamki. Možete sastaviti Roevnju, ako ne želite kupiti. To je velika kutija s poklopcem. Mala količina zamke ne može privući pozornost pčela. Potrebno je izrezati ventilacijske otvore, hodnike i staviti okvir s sushi (5-8 komada). Za privlačenje pčela možete ih trljati iglicama ili podmazati posebnim pripremama.

Kako bi se izbjeglo privlačenje mrava ili drugih insekata, ne morate ih stavljati u meda.

Da biste instalirali zamke, poželjno je odabrati niska, mirna mjesta koja nisu daleko od pčelinjaka. Obično, pčele za rojenje odabiru borove i smreke, gdje je potrebno čvrsto ojačati zamku na visini od oko 8 metara.

Ako je sve u redu, onda pčele moraju nužno biti zarobljene. Nakon toga moraju biti nošeni u košnicu. Ali, poželjno je to raditi kasno navečer, nakon što su pratili da su sve pčele letjele do rovera. Tek nakon toga, otvor za zatvaranje može se zatvoriti i pažljivo ukloniti sa stabla sa stabla, a drugo mjesto učvrstiti na upražnjeno mjesto.

U unaprijed pripremljenom košnicu trebate presaditi zarobljeni roj, ali prije toga biste trebali pregledati okvire od zamke, ukloniti loše, i pustiti pčele u košnicu. Pobrinite se da maternica ulazi u košnicu zajedno s pčelama. Dostaviti nedostajuće okvire s voskom i suhom, a zatim pokrijte poklopcem i poklopcem. Preporuča se da Roevna ostane neko vrijeme pored košnice, tako da su ga pčele zaostaju.Nakon uspješne migracije pčela iz zamke u košnicu, žetva treba očistiti, a zatim ponovno upotrijebiti za hvatanje.

Uhvatiti roj bez zamke

Uhvati pčele bez zamkeDa biste uhvatili pčele, možete koristiti ležaljke ili donji dio košnice umjesto zamke, koji se nalazi oko pedesetak metara od pčelinjaka. Stavljeno je osam okvira s sushi, nareriv koji privlači mirisni sastav. Ova metoda može se koristiti za prikupljanje nekoliko rojeva u sezoni. Prednost ove metode je da pčele ne trebaju biti preseljene nakon što su uhvatile, kao što se događa kada uhvatiti zamku.

Ako nemate slobodnog skitnica, tada možete koristiti obični nosač za okvire ili kutiju odgovarajuće veličine za hvatanje. Zatim morate staviti jedan ili dva okvira s sushi, širiti ih i okvir "Apiroem".

Čim je roj koji je otišao bio zakačen na stablo koje je odabralo, potrebno je staviti kutija na glavu i početi polako hodati ispod ovog stabla. Pčele, nakon što su osjetile mudar mame, početi će se spuštati u kutiju. Ako to ne čini osobito oštro pokreti, oni neće ubosti. Budući da je kutija puna pčela, ona će početi težiti. Potrebno je usporiti kretanje radi prikupljanja maksimalnog broja pčela. No, najvažnije, u isto vrijeme, tako da maternica spušta u nju. Kada se to dogodi, sve druge pčele će je slijediti nedvojbeno.

Nakon sakupljanja pčela, kutija se uklanja iz glave i postavlja na visok postolje. Ako ga stavite na zemlju, tada mravi mogu puzati u njega i roj će letjeti. Nakon nekog vremena morate pokriti kutiju s pčelama s laganom krpom i ostaviti da se ohladi. Navečer se pčele presađuju u slobodnu košnicu, iako prema potrebi mogu dopuniti slabu obitelj.

Uklanjanje pčele roj iz stabla

Proces uklanjanja rojstva od stabla nije osobito teško. Glavna stvar je da to učinite pravodobno, inače pčele će odmah letjeti nakon odluke o kućištu. Za uklanjanje rojstva trebat će vam sljedeći alati:

 • Kako možete kontrolirati pčeleRoevnya.
 • Kašičica.
 • Pulverizer s infuzijom matičnjaka.
 • Stubište.
 • Board zamka.
 • Prazna košnica.

Ako se roj nalazi na niskoj nadmorskoj visini, može se lako ukloniti. Da biste to učinili, morate objesiti ili staviti pored roevne, koja je prethodno podmazana s "Apiroe" i pričekajte da se pčele leti u njega. Možete zamijeniti ispod rovokopa, a onda u jednom pokretu tresti pčele u nju. Ostaci se skupljaju u kašičici. Nakon toga kutija je prekrivena i ostavljena do večeri.

Ako je roj uhvaćen na vrhu stabla, onda je puno teže pucati. To će zahtijevati dugo stubište ili stepenicu. Također je potrebno koristiti dva stupa. Jedan od njih je pričvršćen na zamku i na drugu kuku.

S polovima i pištoljem za sprej, oprezno se penjite uz stepenice i prskajte pčele vodom kako bi se lakše sakupile. Potreban je stup sa zamkom unesite pod pčelinjem kljunu i pričvrstite drugu polu kako biste spojili grančicu. Pčelinjoj masi je bila u roevne vrlo snažno i oštro trese granu. Preporučljivo je to učiniti jednom. Zatim možete popraviti stablo na drvetu i zatvoriti poklopac tako da se ostatak pčela može popeti kroz rupu.

Ako popravite zamku na stablu bit će teško, možete ga spustiti na tlo, čekajući zbirku preostalih insekata. Zatim ih prebacite na pripremljenu košnicu, stavljajući nekoliko okvira s inokulacijom, tako da pčele ne odlaze iz njega i da se spuste na posao.

Kontrola i sprječavanje rošenja

Sprječavanje rošenjaPrevencija i kontrola procesa Skitanje je hitno pitanje ne samo za početnike, već i za iskusne pčelare.

Početnici mogu preporučiti kupnju određenih pasmina pčela koja nisu sklona rovljanju. Iako se odmah treba napomenuti da je prikupljanje nektara takvih pčela gori od pčela košnice. Nakon rovanja Prirodni je proces reprodukcije, što je dodatni poticajni faktor za insekte.

Iskusni pčelar neće učiniti vrlo teško odrediti roj stanje insekata meda i, ako je moguće, spriječiti. Glavna stvar, istovremeno, je stalna prisutnost pčelara u blizini pčele. I za vrijeme rojstva preporuča se organizirati neko vrijeme pomicanje dužnosti ili čak smještaj u blizini pčelinjaka.

Kako zaustaviti proces rojstva? Preporuke iskusnih pčelara:

 • Redovita zamjena starih kraljica.
 • Kupujte pčele koje nisu sklone pucanju.
 • Uklanjanje kraljica stanica na pahuljice.
 • Nemojte stavljati pčelinjak pod užasavajuće zrake.
 • Pravovremeno dodavanje zgrada snažnim obiteljima.
 • Ako je pas u izobilju u jakoj obitelji, odvojite od njega.
 • Stanje države pčele rezultira u odsustvu mita.

Ako se primijene ove preporuke i poduzmu odgovarajuće mjere, rizik od prelijevanja pčela bit će znatno smanjen.

Zašto umjetno buđenje pčela?

Kako uhvatiti roj pčelaKako bi se uklonili mišji insekti iz stanja rojstva, a kako bi se povećao broj obitelji, pčelari obavljaju umjetno roštiljanje. Nalazi se u glavnoj zbirci meda, tako da se nove stanice pčela mogu naseliti u svojim stanovima.

Umjetno rojenje obično su pčelari, jer će početnik u početku biti teško. No, dugoročno će taj posao vratiti stotinu puta u ekvivalentu meda.

Umjetno rojenje se obavlja na nekoliko načina:

1. Uz pomoć udara iz jezgre.

Da biste to učinili, koristimo slojeve s maternicom zimovanja u jezgrama zimi. Kao rezultat toga, nove obitelji brzo se razvijaju zbog zrelog psa iz snažne obitelji. Glavnom medonosnom kolektoru takva obitelj dobiva snagu i ima vremena da se jači.

Što trebate učiniti za ovo:

Spremiti košnicu koja će biti postavljena pored košnice, gdje će se stvoriti pas. Crijeva trebaju biti smještene na istoj visini i biti identične u boji. U prazan košnica potrebno je staviti:

Okviri s medom, pergo - 2 kom.

Okviri s sushi - 2 kom.

Okviri s voskom - 2 kom.

Ostavite mjesto u sredini i za dva okvira.

Iz snažne obitelji uzimaju se dva okvira s pčelama i ptičjom i stavljaju se u središte košnice, gdje se nova obitelj naselila.

Maternica je smještena u novu obitelj, a nekoliko čaša tople vode izlijeva na saće.

Zatvorimo košnicu s grijačem, podloge i poklopca

Nakon otprilike tjedan dana, košnica treba biti provjerena i, ako je potrebno, promijenila maternica tako da počinje zasijavati, inače pčele neće raditi.

2. Podijeliti obitelj polovicom.

Kako se pčele digestirajuJaka pčelinja obitelj kada je veliki broj legla može pokopati tu negativan utjecaj na prikupljanju meda i mogući gubitak pčela. Stoga je potrebno podijeliti obitelj polovicom na sljedeći način:

Odaberite jaku obitelj i pored svoje košnice stavi prazan analog na udaljenosti od 0,5 m.

Preuređujte polovicu okvira s hranom i pilićem u prazno košnice.

Kosti košnice nadopunjuju okviri s medom i sushom.

Zatvorite košnice.

Nakon nekog vremena, pčele će se podijeliti u dvije košnice.

Stavite maternicu u novu obitelj.

Postupno se košnice odmaknu jedna od druge za 0,5 m svaki dan.

Sve ovo razdoblje pčele trebaju biti hranjene sirupom šećera.

3. Za pčele koje su u stanju rojstva.

U rodu stanja pčela, ova metoda se obično koristi, što se sastoji od sljedećeg:

Iz snažne obitelji izvlače se nekoliko okvira s uterusom i krvlju.

Presađuju ih u drugu (praznu) košnicu.

Stavili su okvire voskom na rubove, i između pilića i sushija.

Umjesto staroga stavili smo košnicu s novom pčelinjom obitelji.

Stavili smo stari maturalni košnica matovnik ili mlada maternica.

Prije leta letećeg pčela, mladi bi trebali zalijevati.

4. Linije iz različitih pčelinjih kolonija.

Ova metoda se izvodi na sljedeći način:

Uhvatiti bujanje pčelaPotrebno je uzeti krov s plijenom iz različitih obitelji i instalirati ih u košnicu. Uterus iz starih obitelji da uđe u ovu košnicu ne bi trebao.

Novi gnijezdo se zagrijava i uterus se smiri u njega. Košnica se zatim stavlja na novo mjesto pod nadzorom i kontrolom pčelara.

Skitanje je prilično složeno, ali je neophodno za proces pčelarstva. Kao rezultat ovog "fenomena" dolazi do porasta pčele "kraljevstva", a povećava se produktivnost pčelinjih biljaka. Iako ovisi o pčelaru, tko bi trebao stvoriti optimalne uvjete za životne pčele, dugoročno za prikupljanje izvrsnog usjeva meda.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan