uawildoleft.com

Kako napraviti zamku za pčele sa svojim vlastitim rukama

Kako uhvatiti roj pčelaLjudi koji pasu i vole pčele, uvijek pokušajte, ako je moguće, povećati svoju pčelinjaku. Možete kupiti nove kolonije pčela ili napraviti sloj. No, postoji i drugi način, pohranjen od same prirode - uhvatiti roj. Ova je aktivnost vrlo zanimljiva, iako je teška i zahtijeva izrada pčelinjeg zamke.

Osnovni preduvjeti rojstva pčela

U proljeće i ljeto rojenje pčela je prirodni proces, a prethodi povećanje obitelji pčela, što je rezultiralo starom pčelom kraljicom s dijelom radnika pčela koji su letjeli kako bi pronašli novi dom. Preduvjeti za obrazovanje i let roj može biti nekoliko:

  • Obiteljska pčela toliko raste da više nema dovoljno mjesta u svojoj košnici.
  • U vrlo vrućem ljetu, kada trave brzo izblijede i pčele ne mogu uzeti dovoljno mita.
  • Bee obitelji se čuvaju u vrlo skučenim uvjetima, s lošom razmjenom zraka.

I iako je to sada postoje načini da se spriječi kopanje, a ipak prirodni proces razmnožavanja i povećati pčela koloniju ne može zaustaviti. No, možemo i treba naučiti kako to pretvoriti u svoju korist, a uz pravilnu kontrolu i pristup moguće je značajno povećati pčelinjak i stjecanja novih visoko kvalitetni pčelinjih zajednica po mami roj odletjela u zamku.

Pada s pčelama vrlo aktivno promatran u svibnju i početkom lipnja, ali se također može dogoditi u srpnju, pa čak iu kolovozu. Pojava u košnici kraljica i drsko krdo znak je da će u roku od 7-9 dana započeti rogoz. Da ne biste izgubili, ali da kupite pčele za svoj pčelinjak, morate unaprijed pripremiti i objesiti pčelinje zamke, što možete napraviti sa svojim rukama. Crteži se mogu naći na Internetu, a dimenzije će biti dane u nastavku.

Bean Trap sa svojim vlastitim rukama

Kada ga gradite, morate slijediti osnovno pravilo. Zamka bi trebala biti atraktivna za insekte koji nose med, koji traže novo naselje. U prirodi, roj roda mogu se naseliti u takvom vremenskom zaštićenom prirodnom mjestu, poput šupljine. Zadatak pčelara od jeseni da pripremi 2-3 zamke (roevni). U proljeće je potrebno prethodno isparavati, sušiti i prozračivati.

Što trebate uzeti u obzir pri stvaranju zamkeNapravite zamku za pčele vlastitim rukama, morate slijediti određena pravila:

  • Materijali za izradu pčelaBudući da će se trg nalaziti pod otvorenim nebom, tada je za njegovu konstrukciju nužno koristiti materijal prilično lagan, ali snažan. Obično se koristi šperploča ili vlaknatica za izradu zamke. U ovom slučaju šipke koje drže strukturu moraju biti unutar okvira.
  • Zamke su najbolje obojene prirodnim bojama s elementima kamuflaže. Pčele privlače zelene, žute i plave boje. Slikarstvo je potrebno od jeseni, pa čak i ranije, jer je boja davno nestala, a pčele ne vole miris boje.
  • Zamka bi trebala biti prostrana za smještaj cijelog roda. Dovoljno je napraviti litru na 40-60, tako da možete staviti okvir s komadom dijelova voska 4-8.
  • Unutarnji okviri moraju biti pričvršćeni šipkom ili pričvršćeni s dva klinčića kako bi se spriječili da se kreću dok se prevoze zamka.

Izraditi zamku vlastitim rukama

Dimenzije zamke može varirati ovisno o kapacitetu. Napravite ih na 4-8 okvira. Za rad potrebno je sljedeće materijale: šperploča debljine 4 mm, greda 20 mm 20 mm, letvice 15 mm do 30 mm.

Stvaranje zamke za 5 okvira rezanoj šperploča izratka: donji veličine 510h208 mm, dvije bočne zidove - 510h500 mm, dvije krajnje stijenke - 510h200, kryshku- 540h238 mm. U donjem dijelu, na udaljenosti od 40 mm od dna na prednjem kraju napraviti mali urez 10 x 100 mm. Za drvo tijelo okvira sljedećeg rezati: 4 komada 470 mm, od 4 do 160 mm2 do 450 mm. Iz tračnica čine praznine za naslovnicu okvira 2 komada 208 mm 2 do 540 mm.

Započnite sastavljati zamke s krajnjih lica. Šipke su pričvršćene na način da je gornji rub od 20-30 mm izrezan kako bi se stvorila podrška za okvire. Duljina širine pribora za dno šperploča iznosi 450 mm. Sakupite dno i krajnje lice, a zatim pričvrstite bočne zidove.

Od lima i šperploča pokucati poklopac. Vrh preporučen za zaštitu od oborine na pokrovu pričvrstiti aluminijski list, gusti film ili krovni materijal. Za pouzdano pričvršćivanje na poklopcu vrše se rezovi, a kad se stavljaju na mjesto ribolova, roj privlači žicom u kutiju zamke. Da biste zatvorili slavinu, možete unijeti zatvarajuća vrata u obliku kruga šperploče na karanatu.

Od bočnih strana potrebno je osigurati ugradnju ručaka, spojnica, šarki, remena za mogućnost prikladnog prijenosa rovinga na mjesto ugradnje i natrag u pčelinjak.

Vani je zamka tretirana uljem od lanenog sjemena prirodno i boja u diskretnim tamnozelenim ili maskirnim bojama. Miris s boje trebao bi se ukloniti prije instalacije rovney-a na mjestu odabranom kako bi uhvatila roj.

Postavljanje pčelinjeg zamke

Kako napraviti zamku za pčeleKoji bi trebao biti dobro prozračenom i suhom zamka. Objesite ih unaprijed, po mogućnosti prije prvih znakova početka rojenje pčela za izviđanje, koji počinju oko dva tjedna - tri pronaći drugo mjesto boravka za rojevima novo oblikovanje primijetiti i cijeniti privlačnost novi dom.

Izrađene vlastitim rukama Rovnevu na stablo potrebno je čvrsto pričvrstiti, kako bi se isključila nestabilnost na vjetra vjetra. Za bolju stabilnost, možete koristiti granu drveta kao dodatnu podršku.

Dobro prilagođena za postavljanje stabala zamke s aktivnim cvjetanjem. To mogu biti kruške, akacija, jabuka, marelice. Vrlo dobro hrast, breza, bor, vrba. Neka kutija obično bude na visini od šest do osam metara od zemlje pa je bilo praktično ukloniti kasnije. Ako primijetite stablo u proteklih godinu dana, došao je roj, a zatim s velikom vjerojatnošću, a iduće godine novi će se rodi pokušati naseliti na istom mjestu. Na ovom stablu i trebate instalirati pčelinji zamku. Vrlo poželjno, taj lišće stvara prirodnu sjenu na ovom mjestu. Nedaleko od utvrđenog vodopada mora postojati izvor vode. Primijetio je da pčele preferiraju stabla stabla, pa gusta šuma za hvatanje neće učiniti.

Da bi se povećala atraktivnost roving za pčelinji izviđači, potrebno je stvoriti određene uvjete mirisa. U tu svrhu moguće je staviti okvir unutar zamke sa starim pčelinjem voskom, i dopustiti da propelenti i uglovi dobro prekrivaju propolisom. Pčele doista vole miris matičnjak i bosiljak. Možete koristiti tvornice baits, kao što su apimil, unira, apira, i drugi.

Prije odlaska na mjesto ugradnje u zamku se postavljaju 4-6 okvira sa saće i 1-2 s starim pčelinji vosak. Ostaci meda na okviru često privlače mrave i druge insekte pa se ne preporučuje unos meda. Zamka je pričvršćena na takav način da je izbočina nužno orijentirana prema jugu.

Kako utvrditi je li zarobljen

Zamke za rojPeriodično jednom tjedno, zamke moraju biti zaobiđene i pregledane kako ne biste propustili trenutak kolonizacije od strane svoje obitelji pčele. Ako obitelj pčela ima vremena prikupiti puno meda, to će učiniti konstrukciju teže i otežati će uklanjanje i prenošenje roavnya u pčelinjak. Znakovi, da se zamka podigla, može biti prisutnost više od 15 pčela blizu slavine i povećanog zujanja unutar kutije.

Prilikom uklanjanja priče morate pričekati da sve pčele dođu kući. Vrijeme je vremenski ograničeno na kasnu večer ili rano jutro. Ljeto je zatvoreno vratima poklopca. Da biste spriječili pregrijavanje pčela tijekom prijevoza, možete ga priključiti trakom za traku. Zamka je pažljivo uklonjena sa stabla i prenesena u pčelinjak. U pčelarstvu, uhvaćeni roj se premješta u pripremljenu košnicu s okvirom. Ovo je najbolje učiniti ujutro.

Zbrinjavanje rojstva nije samo stvar što povećava broj pčelinjih kolonija u pčelinjoj, već i spasenje zalutalih beskućnika roda od uništenja. U prirodi često roj roda umre od hladnoće i nedostatka zaliha zimi. Stoga, uhvatite roj - ovo je koristan posao i za pčelara i same pčele.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan