uawildoleft.com

Bolesti pčela: opis i liječenje

Uzroci bolesti pčelaPčele, kao i svi drugi insekti, izloženi su različitim oboljenjima. Pored negativnog utjecaja vanjskog okruženja, visoke vlage, hladnoće i drugih čimbenika, postoje opasne infekcije zarazne prirode. Ako je uzrok nepradivih bolesti, u pravilu, nadzor pčelara, izvor zaraznih bolesti su virusi, bakterije, protozoe, patogene gljive, paraziti insekata i grinje različitih vrsta.

Od zaraznih bolesti koje se šire od insekata do insekta, glavni je broj plijena i odraslih pčela propada. Da bi pravovremeno poduzeli odgovarajuće mjere, kao i da se spriječi mogući problem, potrebno je znati o pčelama i njihovom liječenju.

varoe

Uzročnik ove bolesti je krpelj, koji parasitizes u košnici i insekata, kao i za uzgoj ličinki i kukuljica trutova i pčela, a onda, nakon što pčele žive i jedu zbog kukaca. Tijekom teške zaraze grinja moguće bez puno truda da se primijetiti i da legla, i na stanovnike košnici, kao i otpad i stanicama tih parazita.

Insekti koji su zaraženi novčićima oslabljuju i umiru, izvori ove bolesti su, u pravilu,:

 • izravno grinje u saonicama ili nošenje ličinki;
 • pogođene osobe koje su pogodile košnicu tijekom uvođenja insekata tijekom migracije pčelinjaka u područjima infekcije ili slabije obitelji.

Što pate pate?Kako bi se izbjegao razvoj ove bolesti u pčelinjaku, treba pristupiti odgovorno za stjecanje leglo kobile i nove obitelji, kao i praćenje stanja epidemije u regiji i mjesto na farmi pratiti čistoću stanica i košnica.

Varoe pčela bolest je karantena, tijekom svojih prvih znakova potrebno je poduzeti snažne ograničavajuće sanitarne i higijenske mjere, kao i izvršenje više tretmana pčela putem kao što su fenotiazini i folbeks. Također, kao postupak liječenja, košnice i njihov sadržaj tretirane su varroatinom i pročišćenim sumporom.

Da biste dobili osloboditi od zlonamjernih novčića, bit će korisno Aplikacija s Api-Max uputama. Prirodni lijek ima stimulativni, antibakterijski i akaricidni učinak. Nakon njegove uporabe, obitelj će se moći riješiti parazita i dobiti sigurno i prirodno nadopunjavanje aktivnih bioloških komponenti.

Nosema

Razlikovanje znaka bolesti je proljev u insekata. Od tekućih izmetnih mjesta tijekom nosematosisa može se lako vidjeti na svim mjestima pčela. Osim toga, bolest, koju uzrokuje protozoa, obilježena je obilnom površinom i u nekim slučajevima smrti kraljica.

Primarni uzrok Nosema insekti su ponekad neprihvatljivi nečistoće u hrani, loša briga o njima, vrlo mali broj mladih ljudi u košnici ili loše kvalitete hibernacije.Svi ti čimbenici slabe obitelj, i prodornici s hranom ili vodom u nosnozima patogenih ulova pada u hranjivi medij i započinju njegovu destruktivnu aktivnost. Bolesna osoba može se identificirati značajno povećanim trbuhom. Ako ne poduzmete hitne mjere, bolest prijeti gubitkom glavnog dijela obitelji, kao i slabljenjem preostalih preživjelih insekata.

Kao metoda liječenja pčela, koristite šećerni sirup koji je pomiješan s fumagilinom. Za 30 litara sirupa potrebno je 25 grama lijeka. Ova je količina rješenja dovoljna za 5 obitelji.

U svakom slučaju, prevencija je važnija od liječenja. Nosema obzirom na potrebu uspostavljanja skrb za insekte, a tijekom najmanje sumnje kvalitetno proizvoditi mehaničko čišćenje svih opreme, okvira, košnica s apsolutnom dezinfekciju svega, što su kukci u kontaktu.

Akarapidoz

Koje bolesti mogu biti bolesneOvo je druga bolest koju uzrokuju zlonamjerni novčići. Paraziti inficiraju dišne ​​puteve insekata, a zbog glatkog rasta bolesti odmah identificiraju bolest ili njezini znakovi mogu biti prilično teški.

Prve manifestacije bolesti to se može primijetiti tijekom pročišćavanja proljetne opeke, u ovom slučaju može se naći mnogo insekata s neprirodno preklopljenim krilima. Ti pojedinci mogu samo puzati i ne mogu letjeti. Promiče se širenje bolesti nemaju periodična pčelinjak njegu i visoku vlažnost, a najveća opasnost je stekla u ne-vjerovati samom mjestu ili lutalica insekata.

Kako bi pčelarstvo ne bi patilo od ove bolesti pčela, potrebno je pribjeći metodama liječenja tijekom prvih znakova bolesti s akarapidozom. Zbog čega se masovni letovi pčela aktiviraju na svaki način. To se može učiniti samo postavljanjem košnica koje lete na južnu stranu. Kao rezultat toga, obitelj će se riješiti bolesnih i starih pojedinaca. U ovom slučaju, obilna gornja odjeća će dovesti do pojave mladih pčela prije početka zimovanja. Nemojte zaboraviti na droge. Iz akarapidoze učinkovito se koristi Api-Max i folke uz pomoć ekstrakta pinije.

Askosferoz

Širenje varroatosisa može dovesti do pojave insekata lako plijen i za druge sekundarne infekcije. Jedna od te nesreće, koja je praćena napadom grinja, jest ascokaferoza uzrokovana patogenim gljivama. Pojava bolesti i znak bolesti pčela mogu doprinijeti hladnom kišnom vremenu i visokoj vlazi zraka, kada se patogeni množe i raspršuju najaktivnije.

Boriti se protiv bolesti može biti, Samo strogo slijedeći preporuke profesionalnih pčelara:

 • Liječenje pčelainsekti i opekotina mrtvog gnijezda;
 • insekti se prenose na čiste košnice, tijekom teške infekcije, waxing sve okvire s znakovima bolesti;
 • pčele nude sirup kao top preljev, čistu vodu i zdrave hrane;
 • umjesto starih kraljica, biljke zdrave i mlade da spriječe širenje bolesti, organiziraju sezonu bez pilića;
 • obitelj bi trebala biti smanjena i slaba, naprotiv, trebalo bi se ojačati snažnim mladenstvom i mladima;
 • košnice su očišćene i izolirane.

Za liječenje se primjenjuje takva djelotvorna sredstva kao unisan i asskansan. Uz ove formulacije, lijek se koristi Api-Max, u skladu s propisima učinkovitim sredstvima za vrijeme napada grinje i omogućuje da se bave infekcija koje su uzrokovane drugim vrstama parazita. Profilaktička sredstva koja se temelje na prirodnim biljnim ekstraktima također su korisna kao preventivna mjera. U tom slučaju mora se dodati com u proljeće, odmah nakon leta.

Ako se provede uništavanje zaraženih okvira i pčela, sortiranje i obrada košnica, potrebno je dezinficirati, oprati i očistiti radnu odjeću i opremu pčelara.

Foulbroods i druge zarazne bolesti

Pčelinje bolestiPopis infektivnih bolesti pčela ne završava gore opisanim bolestima. Pčele i njihovo gnijezdo na pčelinjama su zaražene aspergiloza, umiru od virusne paralize i paratifida. U posljednjim slučajevima insekti gube sposobnost kretanja. Bez odgovarajuće prevencije i liječenja, obitelji su oslabljene i mogu potpuno nestati.

Ozbiljne karantenske bolesti uključuju nekoliko postojećih vrsta prljavštine koje utječu na piliće. Razlikovati američki i europski tip prolaza bolesti. Ali u obje situacije mikroskopske bakterije dugo mogu zadržati svoju aktivnost u tlu, inventaru, na opremi koja je zaražena u pčelinjoj. Bolest kod krvarenja dolazi s hranom koja se uzima s mikroorganizmima u obliku peradi, tijekom kontakta s zaraženim kukcima, uporabom prljavih hranilica i navodnjaka.

Izraženi su vanjski simptomi ove bolesti insekata u raznolikoj boji pilića, i na posljednjim fazama njihove smrti, pretvarajući se u sivo-smeđu truljenu masu s odgovarajućim mirisom.

Kada potvrdite da je prisutna određena vrsta prljavštine, pčelinjak treba proglasiti karantenskom zonom. Područje se zatvara na područje do 20 kilometara. Insekti se prenose u zdrave košnice. Njima se nudi sirup ili tijesto s jednim od učinkovitih sredstava za pčele. Pogođeno piliće mora biti uništeno, okvir mora biti utopljen u tehničkom vosku.

Kao preventivna mjera predlaže se ovu opasnu bolest dezinficirati košnicu, očistiti okvir, kao i svu opremu koja se koristi, kako bi se redovite revizije obitelji. I pčele trebaju ponuditi samo zdravu i kvalitetnu hranu, piti samo prolijevati čistu vodu.

medicinski pripravci

Već se može smatrati primjer učinkovitih lijekova za suzbijanje različitih bolesti iznad Api-Max. Ovaj lijek kombinira u sebi sva ljekovita svojstva borove ekstrakta, kao i ekstraktima biljaka kao što su Echinacea, češnjak, estragona, eukaliptus i papra.

Pokušavajući ne koristiti kemikalije, mnogi pčelari počinju primjenjivati ​​prirodne lijekove, na primjer, za infuziju celandina. Ova biljka je dokazala svoju učinkovitost protiv svih vrsta varroa, foulbrood, ascosphere i nesematosis. Liječenje celandinom je napravljeno uzimajući u obzir potrebu, a za preventivne svrhe košnica, okviri s pilićem i insekata obrađuju se u proljeće i dva puta usred ljeta.

Izvrsna antibakterijska i antivirusna zaštita je lijek Lozewal. Ovo je domaći lijek koji je učinkovit protiv takvih opasnih patogena bolesti pčela, kao što su:

 • prekršaja američke i europske vrste;
 • filamentoviroz, koji imobilizira radne insekte;
 • saccule brood, koji prijeti masovnom smrću ličinki;
 • paraliza pčela otkriti dok se u košnicama od nepravilnog oblika, u pratnji izgled osobe s nerazvijenim krilima i masovne smrti pčela;
 • paratifnoidne i druge bolesti, čiji je znak teška proljev.

S obzirom na upute za korištenje Lozewal može se koristiti kao preventivni i terapijski lijek, koji povećava imunitet pčela.

Značajke neinfektivnih bolesti pčela i njihovih znakova

Pčelarstvo ne može u potpunosti postojati ako pčele ne daju potrebne uvjete na njemu. Kršenje pravila za održavanje ovih kukaca podrazumijeva i slabljenje obitelji i razvoj inicijalno ne-zaraznih i nakon i zaraznih bolesti.

Uzroci bolesti su neinfektivni pčele su:

 • Kako pčele pate?nedovoljna kontrola nad iznosom potkopavanja, stanje okvira i košnica;
 • nepoštivanje pravila higijene;
 • neprikladna i prljava voda, nezdrav hrana;
 • nedostatak mita za vrijeme odsutnosti dodatnog hranjenja;
 • loše zagrijavanje košnica ili, obrnuto, njihovo parenje;
 • Zbirka u područjima koja se liječe pesticidima ili drugim kemikalijama.

Od najčešćih lezija insekata uzrokovanih vanjskim uzrocima može se razlikovati nektarne i peludne toksoze. Ove bolesti pčela uzrokuju činjenica da se prikupljanje na teritoriju javlja iz opasnih biljaka. U ovom slučaju, pčele s znakovima trovanja su prilično nemirne, imaju konvulzije, te u teškoj fazi prolaska bolesti i smrti. Bez njege pčelara, sve obitelji mogu biti ozbiljno pogođene. Otrovno za insekte meda, uništavaju se usjevi, posijano je dodatne biljne mliječne biljke, ako to nije moguće, onda će se košnice morati prevoziti na drugo područje.

Za pčelinjske kolonije, toksikoze uzrokovane padom i kemikalijama opasne su. U tom slučaju potrebno je poduzeti sve mjere za zaštitu kukaca od izvora opasnosti i poboljšanje prehrane. Kao metoda liječenja, pčele se nude čista voda i šećerni sirup.

Kako se bolesti pojavljuju u pčelama?Početnici su često zabrinuti ako maternica započne polaganje nefertiliziranih jaja. Ovo stanje nije znak bolesti, već samo to u košnici morate se pojaviti u trutovima. To je zbog partenogeneze u pčelama koje počinje formiranje mužjaka, koje će u budućnosti moći oploditi maternicu. Ali u nekim slučajevima, još uvijek morate biti oprezni. Kada maternica napuni stanice s jajašcima koja su namijenjena za rad pojedinaca, to može ukazivati ​​na potrebu zamjene stanica.

To jest, da bismo u potpunosti razvili pčelarstvo, ne smijemo zaboraviti da bolesti pčela i njihovo liječenje moraju nužno biti pravovremene. No, najbolje je organizirati sve uvjete, tako da štetnici i bolesti ne bi mogli utjecati na stanje pilića, pčele obitelji i nisu doveli do značajnih troškova.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan