uawildoleft.com

Ptičica bez straha - Shrike

Opis ptica ShrikeSivi škrika je vrlo rijetka ptica. Upoznati ga u divljini je izuzetno teško. Za to je potrebno dugo sjediti i čekati. Osim toga, obilje ove vrste dramatično je pala, a ptica je navedena u Crvenoj knjizi.

Prvi koji je opisao ovu vrstu utemeljitelj binomi nom nomature Carl Linnea, to je učinio sredinom XVIII stoljeća.

Povijest opisa sivog škrika

Naziv ptica iz latinskog znači da se „čuvaju mesara”, je, prema autoru ovih naziva, opisuje glavne značajke života sive Shrike - žrtava temporizing s visokim pozicijama i biti rastrgan na komadiće uhvatiti plijen.

Ova vrsta dolazi iz obitelji škrika. Njihovi najbliži preci su vraćeni, to jest vrane. Prema riječima znanstvenika, ove obitelji su živjele u miocenu (prije otprilike šest milijuna godina). Vjeruje se da je mjesto pojavljivanja prvih modernih predstavnika zastora mjesto Malaye i središnje Azije.

izgledOva ptica je prilično velika. Dakle, veličina njezinog tijela u odrasloj ptici, u prosjeku, je oko 25 centimetara, a masa škrika je 70 grama. Krilati krila srednje veličine su oko 36 centimetara. Sivi grmljavina ima svijetlu boju, leđa je ukrašena sivim nijansama, a trbuh u bijelom. A također, na prsima ptica flaunts sliku. Krila i rep imaju svijetlu crnu boju, a na rubovima je bijela traka. Glava škrika ima bijele pruge, a od kljuna do očiju proteže se crna maska. Istodobno se ženke i muškarci ne razlikuju po izgledu.

Pjevanje četrdesetih sivih

Muškarci imaju glas sastoji se od raznih kratkih, ali lijepih trilera uz guranje zvizdaljkama. Zvuči ovako: "tu-tu krr-pri-pri" ili "trr-tour..trr-tour". U vremenima opasnosti ili kada se muževi osjećaju nemirno, emitiraju dugo, ali oštro zviždaljku. I da privuku pozornost žene, mužjaci kombiniraju zvuk s pjesmom. Da bi međusobno komunicirali, koriste se tihi zvižduk.

staništa

Gdje žive žilaviceGlavno stanište sivih škrika je Zona s umjerenom i subarktičkom klimom na sjevernoj hemisferi planeta. Uglavnom, žive u Euroaziji, Sjevernoj Americi i središnjim regijama Azije.

Neke vrste škrika su sjedile i ne lete na druga mjesta. To vrijedi za ptice koje žive na Sakhalinu i Kurilskim otocima. Ostali predstavnici obitelji škrika, s pristupom zimske hladnoće, lete prema jugu u snježnim stepama. Međutim, u svakoj populaciji predstavnika ove vrste, postoje pojedinci koji, općenito, ne odlaze nikamo i ostanu na svom mjestu.

Sivi grebeni, uglavnom, žive na otvorenim područjima, jer je isplativo za njih da zauzimaju visoka mjesta s velikim pogledom koji im omogućuje da uspješno lovu.

Napajanje

Shrike može loviti nikoga. No uglavnom jedu male ptice i insekti. Bilo je slučajeva kada je žrtva svračak, pokušava pobjeći od svoje lovac, pala u ruke ljudi, ali to nije zaustavilo predator i plijen, istrgnuo pravo iz ljudskih ruku. Njihov plijen visi na granama blizu njihovog gnijezda, nakon čega počinju rezati leš. To je bilo zbog toga da se ptica zove mesnica. Kada postoji velika proizvodnja, ostavljaju svoje žrtve unearned ili uopće nisu potpune. Dakle, prema znanstvenicima, treniraju svoje potomke u lovu.

način života

Škampi su ptice grabljivice. Dakle, uzimajući dobru poziciju da pronađu svoje žrtve, čekaju, a zatim odmah napadaju. Štoviše, oni mogu napasti i ekstrakciju tla i zraka. Nakon toga odvedu plijen u njihov gnijezdo i tamo ga jedu. Ptice su vrlo dobro razvijeni predatorski instinkti, tako da mogu loviti i ne osjećati glad u isto vrijeme.

Predstavnici ove vrste ptica vrlo su agresivni, pa ako netko ulazi na njihov teritorij, oni odmah napadaju neprijatelja, čak i ako je mnogo puta veći od samog škrika.

Škare se razlikuju od neustrašivosti, za njih nema razlike tko će napasti. Osim toga, oni se ne boje ljudi i mogu se naseliti u blizini pčelinjaka, gdje pčele mogu sigurno jesti.

Gnijezdo škrika je prilično velika. Izgradnja kuće uvijek obrađuju žene. Da bi izgradili gnijezdo, ženke pokupiti granu na stablu. Obično se gnijezdi s malom visinom, oko dva metra. Oni to čine kako bi bili prikladniji za dovesti plijen velikih razmjera.

Stavite jaja škrika usred proljeća, ali u hladnijim staništima, početkom ljeta. Tijekom vremena ptice su položene oko pet jaja, koje imaju zelenu boju s tamnim mrljama. Ženka se bavi inkubiranjem jaja, a muškarac samo povremeno zamjenjuje. Inkubacija traje oko dva tjedna. Nakon izlijeganja, roditelji se brinu za svoje potomke do dvadeset dana. Nakon tog vremena, pilići su spremni za svoj prvi let. Hraniti svoje mladunče obično s malim insekata, ali ponekad mogu dati gusjenice ili ličinke.

Zanimljivosti:

 • Što se hraniti?Shrike se razlikuje od lukavog i sarkastičnog karaktera. Zato privlače pozornost sokola i jastrebova, a nakon što ih napadnu, pokriva se u granama stabala i tiho pjevaju odatle.
 • Iz njihovih staništa skrivaju sve ostale grabežljivce. Da biste to učinili, posebno upozoravaju žrtvu, koja se lovi i grabežljivaca ništa drugo osim da ode na drugo mjesto.
 • Životni vijek ove ptice u divljini je između deset i petnaest godina.
 • Oni su neustrašivi grabežljivci koji mogu napadati svakoga tko ulazi na njihov teritorij.
 • Shrike su jedan od rijetkih grabežljivaca koji uspijevaju preživjeti hladne zime, kada ostaju samo mali glodavci iz plijena koji se kriju pod velikim slojevima snijega. Unatoč tome, žice savršeno žive i usred zime se čak mogu čuti njihove vjenčane pjesme.
 • Bilo je prigoda kada je netko uhvatio škrika, ali istodobno nije bio nimalo neugodno što mu je još više mučio zarobljenu žrtvu.

Vrste ptica

Postoji oko desetak pronađenih vrsta ove ptice. U Rusiji su najčešći sivi i skitnica.

 • Velika škrikaGray je najveći od svih njegovih rodova. To je najokrutniji grabežljivac, posjeduje duge, oštre kandže i moćni kljun.
 • Zhulan - ima malu veličinu od oko 20 centimetara. U ovom slučaju, masa ptice je prilično velika za njegovu tjelesnu građu. I također, je ptica grabljivica, ima vrlo oštar kljun. Stanište je uglavnom riječna ili jezerska područja, ali povremeno ga možete pronaći u stepama.
 • Crno-lice - veličina je slična mliječi, bojanje je vrlo slično sivi grmlje. Uglavnom se nastanjuje u stepama i šumama.
 • Red-headed - je najmanji u obitelji. Ime mu je bilo za crvenu nijansu glave. Također, to je grabežljivac i živi u šumarcima i vrtovima.
 • Tigar - poput skitnica. Značajka su crvene nijanse cijelog tijela. Stanište je šuma, stepa, gradski parkovi i vrtne plohe.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan