uawildoleft.com

Sve o sova: što jede sova, kako to izgleda, vrste sova

Sve o sova: ono što sova jede, kako izgledasova

- jedna od najstarijih ptica na planeti Zemlji. Prema znanstvenicima, živjela je u Sjevernoj Americi nekoliko milijuna godina. Ovo je vrlo pametno i lijepo stvorenje koje živi u divljini i vodi život grabežljivca. Često, sove su povezane s nečim tajanstvenim, tajanstvenim, riječju, ove ptice izazivaju pojačani interes ljudi. Ali kako sove žive u divljini? Što jedu i kako se razmnožavaju?

Ptica ptica: opis, karakteristike

Sove su grabežljive ptice, vodeći aktivni životni stil uglavnom noću. Podijeljeni su u dvije obitelji:

 • pravih sova i sova - To su sove, ušne sove, pljuvačke i sove;
 • sipuhovye - obične i maskirane štali sova.

boja Ova ptica varira ovisno o području na kojem živi, ​​jer njegovo perje pomaže maskenizirati u okolišu. Od općih vanjskih obilježja ove ptice može se razlikovati velika okrugla glava, a oči sova također imaju okrugli oblik. Budući da je grabežljivac, tipično je da ima dugačke oštre kandže i kratak grabežljiv kljun. Zakretanje glave može doseći 180 stupnjeva, a ponekad i 270 stupnjeva, a to ne šteti ptici. Takve jedinstvene sposobnosti također se objašnjavaju grabežljivom prirodom ove ptice, jer mora otkriti svoj plijen. Usput, njezine oči ne nalaze se na svakoj strani, kao i sve ptice, ali ispred.

Budući da sova nema sposobnost okretanja očiju s obje strane, okreće se čitavom glavom. Sove oko njih vide svijet crno-bijelo. Zanimljivo je da leće oka tih ptica nisu u očne jabučice, već u korijenskoj cijevi, tako da ove grabežljive ptice mogu savršeno vidjeti noću.

Očaravajuće po svojoj prirodi, sova savršeno čuje svaku šuškavu svog potencijalnog plijena, a ne ništa zbog toga što je njegovo saslušanje 4 puta više nego akutno od mačke. Ako samo upravljate mišem ili drugim malim glodavcima u daljini, kako će ova ptica odmah izračunati svoju lokaciju i odmah početi loviti.Slatka sovaZbog činjenice da postoje različite vrste tih ptica, njihova se veličina također razlikuje. Na primjer, najmanji je prostitutka, čija dimenzija ne prelazi 20 cm duljine, a težina je samo 50-80 gr. No, najveći predstavnik je orlovska orava, čija veličina može biti 70 cm, a težina može doseći 4 kg (minimalna težina je 2 kg).

Ove ptice imaju vrlo snažne i snažne šape, to je zbog njihove prirode, jer lovu male glodavce, hvatajući ih u letu uz pomoć tvrdokornih pandža. Ptica gotovo neprimjetno leti na plijen, a bijeg je bez mirisa zbog posebnog oblika:

 • Prve pernice (koje se nazivaju i vanjske) su piljevina i zupčasti;
 • Treći i četvrti obod ima duži oblik.

Rep ove ptice ima blago zakrivljene repa perje, u obliku je kratka i zaobljena. Sove lete vrlo brzo, razvija brzinu do 80 km / h, a raspon njihovih krila može doseći 200 cm.

Zanimljiva činjenica: životni vijek sove je mnogo duži ako se ptica drži u zatočeništvu. Dakle, presvučena u vrtić, ova ptica može živjeti 40 godina u isto vrijeme, kao u divljini - ne više od 10 godina. To je zbog činjenice da često ptice umiru od gladi ili pada žrtvom na druge, veće grabežljive ptice poput sokola ili zlatnog orla.

Stanište sova

Ove ptice žive diljem planeta, žive na svim kontinentima osim Antarktike. Sova može živjeti u stepi i pustinji, u šumi, u planinama i obalama. Često se nalaze u ruralnim područjima, ali oni također mogu živjeti u velikim gradskim područjima.

Stanovništvo ovih ptica uglavnom preferira zatvorena područja za život, osim močvarnih sova i nekih drugih vrsta. Oni se, u pravilu, naseljavaju u šupljini starih stabala, u pukotinama stijena, kao i na tavanima kuća. Oni vode sjedeći život, samo povremeno migriraju od mjesta do mjesta zbog određenih okolnosti.

Vrste Sov

Sova je ušuljaMeđu tim pticama, ornitolozi broje oko 214 vrste, najčešće među kojima su:

 • pisak-sove - takva ptica ima duljinu od 36 cm i krilo od 98 cm. Pero ima sive i smeđe boje s mrljama, dojke ptice su potpuno bijele. Na glavi takve sove postoje dvije grozdice nalik na uši, a sastoje se od 6 pera. Najčešće jede miševe, vole i ostale male glodavce, kao i ptice i insekte. Ova vrsta živi u šumama Europe i Sjeverne Azije;
 • Bearded Owl - to je velika vrsta sova, koja u dužini doseže 80 cm, krilo krila jednako je 1,5 m. Boja ptice je dima sive, a oko očiju postoje tamne trake. Ime ptice nastalo je zbog tamne trake pod kljunom, koja nalikuje bradi. Ova vrsta preferira jesti proteine ​​i druge glodavce. Ova vrsta preferira gnijezde u europskom dijelu Rusije i Baltičke, kao iu Sibiru, Mongoliji i Sakhalinu. Sove ne gradi ovakvu vrstu gnijezda, gospodari stare gnijezde jastrebova i jazavaca;
 • sova - prilično velika vrsta, duljine 75 cm i krila od 190 cm. Muškarci teže oko 2,7 kg, a ženke teže oko 3,2 kg. Feathering tih ptica je malo crvenkast, ima oker hues, oči su okrugle i svijetlo narančaste. Filini se hrane na živice, miševe, zečeve, a također i vrane i druge ptice. Oči su izdužene perje u obliku snopova. Ova vrsta živi u šumama Eurasia;
 • Owl PasserinePasmina sova - ova vrsta razlikuje se po svojoj maloj veličini. U dužini, sova dostiže samo 19 cm, a krilo svega 40 cm. Težina oko 80 g, mužjake vaganje nešto manje ženki. U boji se nalaze sive, smeđe i smeđe boje, razrijeđene bijelim mrljama. Glava sove je mala i blago spljoštena, nema karakterističnih ušiju. Oči ove sove su svijetlo žute, ima bijelih obrva;
 • Brownie Owl - malo veći pogled od prethodne, ima veličinu od 25 cm i težinu od 170 grama. Boja perje je sivo-smeđa ili pijeska, a trbuh je potpuno bijeli s mrljama. Ova vrsta živi u Južnoj i Srednjoj Europi, u Južnoj Aziji i Sjevernoj Africi. Domaće sove također se mogu naći na području Rusije, na primjer, na jugu ili u središtu, kao i na jugu Altajskog i Transbaikalije. Takve ptice vole živjeti u stepama i pustinjama, uređujući gnijezda u jazbinama i kamenima. Sova se hrani glodavcima, insektima i gušterima. Ponekad i mala ptica može jesti;
 • Zajednička sova - ova vrsta ima jednu značajku: glava ove ptice ima srčani oblik. Veličina ove ptice dostiže 39 cm, a krilo je 95 cm. Boja repnih pera ima izraženu crvenu boju s brojnim mrljama i prugama. Usput, boja ove ptice može se razlikovati od mjesta stanovanja. Na području Rusije živi samo u regiji Kaliningrad;
 • Bijela sova - prilično velika ptica težine do 3 kg i duljina do 70 cm, a krilo je 166 cm, a zbog osobitosti mjesta gdje živi, ​​njegova boja je pretežno bijela. I takva ptica živi u tundri (Sjeverna Amerika, Eurasia, Grenland, otoci Arktičkog oceana). Bijela sova se hrani na zečeve i ermine, patke, koprive, guske i ribe;
 • Owl HawkHawk Owl - Ova mala sova živi u regiji Magadan, Kamčatka, Chukotka, obala Okhotskoga mora, ali iu Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Glodavci uglavnom žele, ali često ulovljaju ptice (panjeve, crne guske, lješnjake).

Što jede sova

Kao što je ranije spomenuto, te ptice pripadaju pticama grabljivicama, pa se hrane isključivo na hrani za životinje. To uključuje glodavce (miševe, vole, vjeverice), male ptice, kao i guštere, crve, zmije i insekte. Ponekad lupe lov i palice.

Velike vrste također lovi za veće plijen, na primjer, na živice, jarebice, crne grouse, fazane, a ponekad i druge grabežljive ptice. Zimi, te ptice mogu napraviti rezerve u gnijezdima. Nikad se nisu hranili. Ponekad se u gnijezdima mogu akumulirati nekoliko desetaka zarobljenih glodavaca.

Što se tiče vode, sova može ići bez njega nekoliko mjeseci, budući da dobivaju potrebnu tekućinu od hrane uhvaćene na lovu.

Kako se Owlovi ponovno pojavljuju

Odnos između partnera u tim pticama ovisi o vrsti: neki stvaraju par za život, drugi traže novi put svake godine. Ženka inkubira piliće također jednom godišnje, sve dok mu majka daje hranu. Ponekad zbog neujednačenog hranjenja, pilići sova mogu imati različite stupnjeve razvoja, a najslabiji mogu umrijeti ili ih jedu jači.

Svinje ptica lako se razlikuju od ostalih, budući da imaju potpuno okrugli oblik i snježno bijelu boju. Kada pilići izlegnu iz ljuske, njihove su oči prekrivene, a hranjenje provode roditelji.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan