uawildoleft.com

Letjelica peradi: stanište, način života, prehrana

Opis perunica peradiFlycatchers, male veličine pikes, pripadaju reda prolaznika. Svi predstavnici ovih ptica imaju dugo, u usporedbi s tijelom, krilima i slabim nogama, što im ne dopušta aktivno kretanje na bilo kojoj površini. Njihov kljun uvijek je širok i moćan, na njemu je vrlo jasno vidljivo greben superclusta.

Na rubovima i na bazi kljuna ptica su prilično kruti i elastična vlakna koja pomažu uhvatiti muvolovka hranu na letjeti. Težina ove ptice obično jedva doseže 25 grama.

Leptir peradi

Ove pichugas nisu uzalud zvane flycatchers - ti insekti čine njihovu omiljenu hranu za njih.

Apsolutno sve ove ptice, bez obzira na vrstu, radije žive u mjestima s otvorenom prostoru - otvoren šumskim proplancima, šumarcima, parkovima i trgovima. Ove se bebe apsolutno ne bore od čovjeka pa se često mogu vidjeti u gradu.

Flycatchers - ptice koje lete, tako da dolaskom hladnog vremena preferiraju letjeti u toplim regijama - ili u Južnu Aziju, ili na afrički kontinent.

Veličina svih letača su male ptice, poput malih vrabaca. No, kao i za boju, među ovim pticama se mogu naći mnoge mogućnosti - sive, crne i bijele, svijetlo narančaste, bogate plave, limun i mnoge druge, najneobičnije i svijetle boje.

Ukupno ima više od 300 vrsta ove ptice na svijetu, ali u našim širinama ne može se naći više od 20.Najpoznatije u našoj zemlji bili su tri vrste:

  • sivi avion;
  • mali letjelica;
  • pied flycatcher.

Razmotrite ove mrvice detaljnije.

Grey Flycatcher

Značajke letećeg čahuraGrey Flycatcher razlikuje se od svoje braće u nejasnijoj boji - kao što postaje jasno od imena ptice, ima sivu boju. Donji dio tijela ove ptice ima svijetlosivu boju, a gornji dio je nešto tamniji - sivo-smeđa. Te ptice rijetko pjevaju, ali veličina je ista kao vrapci.

Ubija se sivi muhač koji sjedi na grani i čeka plijen, pažljivo gleda. Nakon što je primijetio potencijalnu žrtvu, ptica brzo razbija granu i progoni plijen u zraku.

Sivi letipac, kao i rodbina - ptica migratorna, leti na zimu u toplim zemljama, najčešće u Africi ili Južnoj Aziji.

U našoj regiji ptica se vraća do sredine svibnja i počinje graditi gnijezdo. Sive gnijezde letjelice grade samo žene, mužjaci ne sudjeluju u tom procesu. Za gradnju koriste suhe trave, slame i slični materijali. Gnijezde češće ove male pichuzhki u šumama, trgovima ili urbanim parkovima. Pozornost ljudi koje obično ne privlače, zahvaljujući njihovom "sivom", nenametljivom izgledu, tako da se mirno susjeduju i rastu potomke uz ljudsko prebivalište.

Uvećale su ove male ptice gotovo u lipnju, a zidanje se kreće od tri do sedam malih, zelenih jaja.

Mala kapljica

Ova ptica nije uzaludno nadimak malen, težina ne prelazi 11 grama, a duljina 10 cm. Izvana ovo dijete razlikuje se od sive, crvene točke na prsima i bijele točke na repu. No pjevanje je vrlo različito od pjevanja prve. Ovo je vrlo tužna, dramatična melodija s alarmantnim zviždanjem.

Mala kapljica preferira gnijezde od ljudskih očiju, a za ove namjene odabire smreke ili smreke, listopadne visoke, tamne šume. Gnijezde ove bebe, unatoč skromnoj veličini, mnogo su veće od one njezine robe - prosječna veličina gnijezda iznosi 300 metara.

Jednom godišnje, ljeti, ova ptica postavlja oko 3-6 jaja, od kojih se nakon 2 tjedna pojavljuju pilići prekriveni sivim pahuljicama. Jaja u malom letenkama s bijelom bojom s malim crvenim mrljama.

Među svim ovdje navedenim flycatchers, ova ptica je najrjeđa u našoj regiji.

Pied Flycatcher

Što hraniteljica jede?Ovakav tip letjelica, boja mužjaka i ženki kardinalno je drugačija. Ženke su neprimjetno sivo-smeđe, mužjaci imaju kontrastnu crno-bijelu boju: bijeli trbuh, crne leđa i bijele mrlje na krilima i repnim perjem. Težina ptica ove vrste varira od 11 do 18 grama, a duljina tijela rijetko prelazi 16 centimetara.

Gnijezda tih ptica često se mogu naći u gradskim trgovima i parkovima, jer plijen vjeruje ljudima, ali se također mogu naseliti u šumama i šumama šuma.

Od zimovanja šarolik se vraća u proljeće - u travnju, rjeđe u svibnju. Muškarac uvijek leti prvi, odabire prikladno mjesto za gniježđenje i počinje pjevati. Svojim zvučnim pjevanjem obavještava da je izabrano mjesto zauzeto, a žena može doći k njemu.

Gnijezda boje često su izgrađena od improviziranih materijala - raznih grančica, komada kora drveća, suhih lišća. U urbanim uvjetima, možete naći gnijezda od fly-fly gljiva iz papira, stare novine, bombona omotača. Sve što je pronađeno može poslužiti kao građevni materijal za gnijezdo ove ptice. Žena i muškarac žele živjeti pored vrata, ali osim - ne bliže od 30 metara jedni od drugih.

Kada je proces izgradnje "stanovanja" gotov, Žena postavlja jaja, obično njihov broj je od 3 do 10 komada. Jaja imaju plavkasto-zelenu boju, izbušujući njihovu raznovrsnost po redoslijedu od dva tjedna. Sve to vrijeme, mužjak hrani i gura za ženu. Nakon rođenja malih nestlings, oba roditelja su uključeni u proizvodnju hrane za njihovo leglo - flycatcher sposoban do 500 puta dnevno donijeti hranu za djecu. Nakon 15-17 dana, pilići su se već mogli letjeti iz gnijezda i proizvoditi vlastitu hranu na vlastitu. Konačna neovisnost i odvajanje od roditelja, pilići se stječu 4 tjedna nakon rođenja.

I tako, kako možete shvatiti da vas je ova ptica upoznala?

  • Mala veličina - ne više od 16 cm.
  • U našoj regiji može se naći samo u toploj sezoni.
  • Živi u područjima s otvorenim prostorom.
  • Čekanje čeka na drveću, gledajući plijen.
  • Težina nije veća od 25 grama.

To je sve što trebate znati kako biste prepoznali ovu malu, ali vrlo zanimljivu pticu.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan