uawildoleft.com

Ptica je mala, ali vrlo lijepa stvorenje!

Mala pticaChechetko

- malu pticu iz vrste prolaznika. Ovo je stvaranje nazvano tako za njezino pjevanje, što sliči prisluškivanju tijekom plesa. Ime ptičice iz latinske riječi prevodi kao vatreni vrh, pa su ga zvali za boju perja na prsima. On je predstavnik obitelji Reel iz roda Shcheglov.

izgled

Chechetko ima prilično malu veličinu. Duljina njezinog tijela je prosječno 15 centimetara. Krilo s krilima je oko 20 centimetara, a težina odrasle osobe je prosječno 15 grama.

Tapacni mužjak na leđima ima sive boje, iako se boja može razlikovati od gotovo bijele boje. Glava ptice također ima svijetlu crvenu boju. Čovjek ptice ima svijetlu žutu boju. Ova vrsta ptica ima vrlo lijep ton zvuka ružičaste boje. No, najljepša je u ovoj ptici njezina trbuh, s crvenom bojom. Na žalost, ženski tchetki nemaju istu ljepotu kao i muškarci. Imaju crvenu boju samo na vrhu glave, ostatak tijela je bijela.A također se tapiserija može razlikovati od drugih, zahvaljujući pjevanju, koja je vrlo zvučna i slično zvuku slavine.

stanište

Ova vrsta ptica pronađena u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi također može živjeti na Grenlandu. U Rusiji tapasi žive uglavnom u sjevernim krajevima zemlje. Tchetki radije živi u listopadnim šumama. Ljeti se često mogu naći u taigama. U hladnim dobima godine pokušavaju letjeti što je dalje moguće na jugu, u zonu mješovitih šuma. I oni se mogu naći iu gradu, budući da ti pojedinci mogu živjeti u blizini ljudi.

način života

Birdie s crvenom dojkomIako tchetka ima male dimenzije, ona se ne boji nikoga i ponaša se vrlo hrabro. Ova vrsta ptica ne voli osamljenost, tako da uvijek pokušavaju živjeti u malim skupinama, što je još jedna ozbiljna razlika od drugih ptica. Tchetki čak može dogovoriti svoje gnijezdo uz druge parove. Štoviše, čak mogu podijeliti svoj gnijezdo s mamcima. Tijekom potrage za hranom, omoti tapaka u potpunosti zauzimaju cijeli prostor na grani drveta s različitim plodovima.

U najmanjoj prijetnji, sve ptice odmah polaze s grane, ali čim se sve smiri, paket se odmah vraća u posao. Još jedna zanimljiva stvar je da oni mogu jesti u najneobičnijim pozama.

Njegova kuća uglavnom je opremljena šiljcima na niskim stablima s gušama, gdje gnijezdo sakriti što je moguće sigurnije. Tako je stanište ptica vrlo teško otkriti.

Kao što se tapiserija može sigurno držati kod kuće, prilagođava se vrlo brzo u okoliš. No pjevanje je monotono i ljudi se često počnu brzo dosaditi, pa im se ne savjetuje držati svoje domove.

Hranjenje ptica

Dijeta za taping je vrlo raznolika. Dakle, mogu jesti različite biljke, a mogu i jesti insekte. Od biljaka najčešće se koriste sjemenke koje se uzgajaju na drveću, kao što su: naušnice od breze, sjeme od smrekovih češera ili brusnice i druge. Od kukaca vole jesti lisne uši, ali jedu i druge koje će se susresti tijekom traženja hrane.

Ptice koje se drže kod kuće, najbolje je hraniti posebnu hranu za kanarince iz trgovine za kućne ljubimce. Bolje je ne davati puno hrane pticama, jer oni vrlo brzo dobivaju težinu, a to pridonosi njihovom brzo izumiranju.

reprodukcija

  • Pomnožite kucanje počinje kada snijeg leži na ulici. Tijekom sezone parenja, mužjaci ove vrste postaju vrlo aktivni. Kruže u zrak velikom brzinom i istodobno pjevaju bez zaustavljanja, pa pokušavaju privući pažnju ženki. Osim toga, tijekom tog razdoblja njihove crvene mrlje postaju još življe.
  • Ptice slavineNakon što je pronašao ženu, par počinje rasti svoje gnijezdo uglavnom među grmovima. Nakon toga, ženka postavlja oko šest jaja, koje imaju zelenu boju s tamnim mrljama. Ženka dva tjedna inkubira jaja, a ovaj muškarac izvadi hranu za nju.
  • Nestlings nakon rođenja provode u gnijezdu oko dva tjedna, nakon čega počinju organizirati prve letove. I čim nauče kako dobiti vlastitu hranu, lete iz gnijezda. A njihovi roditelji odmah počinju stvarati nove potomke. Dakle, u jednoj sezoni, dodirom se obično uspijeva stvoriti dvije generacije.
  • Mlade ptice koje su nedavno izlegle, ali su postale neovisne, počinju isti stil života kao i njihovi roditelji.

Zanimljive činjenice

  • srednji ljudski vijek Kopanje u divljini je oko šest do osam godina. Iako je bilo slučajeva kada su ptice dulje živjele. Kod kuće, uz pravilnu prehranu, ptica može živjeti do deset godina.
  • Ova vrsta ptica apsolutno ne boji ljudi, mogu se smjestiti tik do svojih domova, au hladnim sezonama često leti u parkove da traže hranu.
  • Žvakanje je vrlo često hrana za razne grabežljivce zbog svoje male veličine, ali ptice se ne boje ničega i uvijek letjeti sigurno gdje god žele.
  • Tijekom ruskog carstva ova vrsta ptica bila je vrlo popularna među ljudima plemenitog podrijetla, a carova dvorana imala je nekoliko stotina tchetchetoka.
  • Tchetki dopušta ljudima da se blisko približe svom gnijezdu. Štoviše, ako idete na njih nekoliko dana za redom, naviknuti se na osobu, pa čak i ja mogu pustiti da se sam ljubim.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan