uawildoleft.com

Valoviti papagaj: Njega, sadržaj, razmjer

Valoviti papagajni opisValoviti papagaj pripada vrsta papiga i jedini je predstavnik valovitih ptica. Kupnja valovitog papiga, prvo, morate odlučiti o svrsi svog boravka u kući. On može djelovati jednostavno kao omiljeni kućni ljubimac, koji će postati izvrstan prijatelj ili je svrha njegovog stjecanja možda daljnji uzgoj tih ptica.

To je iz ovog kriterija i ovisit će briga za valovit papagaj.

Kako odabrati pernate prijateljice

Većina ljudi koji će se kupiti budgie, apsolutno ne znaju što tražiti prije kupnje i kako držati tvoj ljubimac u budućnosti. Kako bi pernati prijatelji odrasli zdravi i veseli, potrebno je detaljnije razmišljati o ovom pitanju.

Kako odabrati valovit papagaj?

Troškovi s maksimumom ozbiljno tretirati ovo pitanje. Najbolje je kupiti budgerigar od specijaliziranog uzgajivača, a ne na tržištu ptica. To će vam dati priliku ispitati mjesto gdje žive valovite papige. Štoviše, na takvom mjestu, rizik za dobivanje bolesne ptice je mnogo manji nego na tržištu.

Omiljeni ptica treba vizualno pregledati. Zdrava osoba - aktivan sa svijetlim očima, sjajne perja i nadima u različitim smjerovima. Na svakoj nozi trebao biti 4 prsta. Dvije od njih pred nogu, leđa dva. Bolesna papigica obično sjedi nepomično, nije bio zainteresiran za ono što se događa oko njega, ogrlicom perje, a područje oko kloaka može premazani tekućim izmeta.

optimalan godine za stjecanje peradi je razdoblje od 2 do 4 mjeseca. U tom se razdoblju valoviti parrotići brzo naviknu na osobu i mjesto u kojem će ptica živjeti što će uvelike pojednostaviti proces daljnjeg održavanja.

Određivanje dobiKako bi se izbjeglo varanje od strane prodavatelja o dobi ptice, treba samostalno biti u mogućnosti odrediti koliko je star valovit papagaj. Za to su određeni dokazi:

 1. Svi pilići, koji nemaju više od dva mjeseca, imaju crnu točku na području kljuna. Ova mrlja nestane s vremenom.
 2. Kod osoba koje nisu starije od 3 mjeseca, na glavi je prisutan uzorak s "valovitim" uzorkom.
 3. Počevši od 3 mjeseca, prvo pomrčenje odvija se u pojedincima, zbog čega se kapom žute ili bijele pojavljuje na glavi valovitog papiga. Ovaj proces modifikacije dolazi do dobi od 5 mjeseci.
 4. Pilići valovitog papigaPilići oka apsolutno crna boja. Nakon 5 mjeseci, iris očiju počinje postići svjetliju nijansu.
 5. Spotovi u grlu kod mladih pojedinaca imaju polukružni oblik s nejasnim konturama. Pojedinci koji su prekoračili dobni prag u 6 mjeseci imaju karakteristično jasno mjesto crne boje.
 6. Mladi primjerci voska roze hlad. Čim papagaj ima 4 mjeseca, kod mužjaka površina iznad kljuna dobiva plavu boju, dok u ženki postaje bež. U 9 ​​mjeseci u ženki ovaj dio postaje smeđa.
 7. Perje na repu svih mladih budgies su mnogo kraće nego kod odraslih pojedinaca.

Treba napomenuti da ti kriteriji nisu prikladni za šarene ptice čija je cjelovita boja uvijek bijela ili žuta. U takvim osobama, oči su uvijek crne, a kljun je svjetlost.

Određivanje seksa valovitog papiga

Parrots možete razlikovati po spolu prema boji voska. Dok su ptice još mlade, tada je u oba spola vosak svijetlo-lila. Kod 4 mjeseca, površina iznad kljuna mužjaka dobiva plavu boju, dok u ženki ovaj dio kljuna postaje bež. Ali nakon puberteta, a ovo je dob 9 mjeseci, u ženki vosak počinje potamnjeti do smeđe boje.

Valovita skrb i sadržaj parčića, izbor kuće za valovite papige

za uspješan sadržaj nebulirajućeg papiga kod kuće neophodan je ne samo za dostupnost kvalitetne hrane nego i za pravilno postavljanje ćelije.

Kako odabrati lokaciju ćelije?

Najbolje mjesto na kojem će se nalaziti kavez je lagani dio sobe. Na prozorskom dasku nije preporučljivo instalirati kavez, jer valoviti papagaji djeluju na nacrt. Ipak, za valovite papuče, prisustvo dnevne svjetlosti je bitno: ljeti, ne manje od 12 sati, zimi od 10 sati. Zato je u hladnim dobima godine, kada je dan svjetlosti prilično kratak, domaćini trebaju dodatno upaliti kavez. Kućnim favoritima koji su se brzo privikli na svog gospodara, potrebno je staviti kavez na razinu ljudskog rasta.

Selekcija stanica

Kako bi se kompetentno odabrala stanica, potrebno je obratiti pozornost na sljedeće kriterije:

 1. Kavez za papigaoblik. Najpovoljniji oblik za ćeliju je pravokutnik. Vrh ćelije trebao bi biti ravno. U stanicama s ovim oblikom ptica mnogo je lakše kretati, pogotovo jer je puno lakše objesiti ljuljačku i igračke na ravnu strop.
 2. veličina. Ovaj kriterij u potpunosti ovisi o broju papiga i njihovoj veličini. Veličina kaveza bi trebala biti takva da papagaj može slobodno širiti krila i letjeti iz jednog u drugu.
 3. Mjesto grančica. Horizontalni smjer smatra se optimalnim rasporedom grančica. Na takvim grančicama ptice će biti mnogo lakše kretati duž zidova kaveza.
 4. sigurnosni. Svi papige vole kretati po dnu kaveza. Stoga, za vlastitu sigurnost, potrebno je da dno bude čvrsto, a ne od grančica. Ako dno nije čvrsto, valoviti papagaj može uhvatiti šapu štapom i oštetiti ga.

Oprema za kaveze

koritoZa papige se osjećaju ugodno u njihovom prebivalištu, potrebno je staviti najmanje dva udubljenja različitih promjera, piva, hranilice i razne igračke.

Sve perches treba staviti na takav način da papagaj može letjeti bez problema od jedne do druge.

piju mora biti od stakla ili porculana. U takvim lubenicama voda ostaje svježa mnogo duže. Svakodnevno piti treba isprati u toploj vodi. Za čišćenje možete upotrijebiti natrij, koju morate temeljito oprati i obrišite posudu za piće suhom krpom.

Mora postojati minimum dva korito. U jednom će biti smještena suha hrana, u drugom voću i povrću.

Posebno na vrućim ljetnim danima, trebali biste se okupati u kavezu. Voda u bazenu ne smije biti previše hladna ili vruća. Jednom kad se ptica osvježila u kadi, trebala bi biti uklonjena iz kaveza.

Ako je u kavezu samo jedan papagaj, potrebno je postaviti mali zrcalo u gornji dio kaveza. To će pomoći valovitoj papagaji ne osjećaju usamljeno.

Valoviti papagaj: njegu, sadržaj i količina

U prehrani tih ptica uključuje veliki broj različitih voća, povrća i gnojidbe.

usjevi smjese se sastoje od zob, lana i jabuka. Najbolje je kupiti takvu smjesu u zapečaćenoj ambalaži na čijoj se površini nalazi prozirno područje. To će pomoći vizualno procijeniti kvalitetu kupljene robe.

Paprike vitamina uglavnom se izvode iz voća, povrća i raznih plodova. Vrlo se sviđaju žvakanja mrkve, listova kupusa i krastavaca. Što se tiče voća, jabuka, naranče i breskve su idealni. Bobice, koje su dio prehrane valovitog papiga, zastupljene su od kupina i malina. Međutim, od papagajnih jagoda također neće odustati.

Papige su aktivne i sjaje s zdravljem, trebale bi ih davati kao mineralne hrane top preljev. Organska gornja odjeća može biti krede ili pijesak. Ove tvari su napunjene kalcijem, što je potrebno za tijelo ptica.

Hrana za papigePrvih dana nakon stjecanja, ptica treba držati odvojeno od drugih ptica, ako ih ima.

Promjena stanja može stvoriti stresnu situaciju za pticu. Stoga se smatra da je zaštita od vanjskih iritantnih čimbenika glavno pravilo zbrinjavanja kućnog ljubimca. Takvi čimbenici uključuju glasne zvukove. Ni u kojem slučaju ne može podići glas papiga. Kada razgovarate s njim, trebali biste svoj glas učiniti što blažim. Ne morate pokušati uzeti svoje ljubimce silom. To će samo pogoršati situaciju i proces prilagodbe bit će produljen dugo. No, čim se ova prepreka nadvlada, možete početi učiti svoju pticu razgovor.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan