uawildoleft.com

Kako se brinuti za valoviti papagaj kod kuće

Valoviti papigeValoviti papige vrlo su česti kao kućni ljubimci. Imaju svijetle boje, njihovo pjevanje podiže raspoloženje za odrasle i djecu, možete ukrotiti takve papige, a također vas naučiti kako razgovarati. A trošak za kućnog ljubimca je u prilično razumnoj redistribuciji.

No ipak, ako je osoba odlučila dobiti takav ljubimac, prije svega treba shvatiti kako se brinuti za papiga kod kuće.

Kuća za prijatelja

Kako održavati papagajBudgerigari imaju malu veličinu tijela - od 17 do 19,8 centimetara - i stoga ne zauzimaju puno prostora čak ni u maloj sobi. Trošak hrane za pernate prijatelje ne pogoduje novčaniku njihovih vlasnika.

Za razliku od mačaka i pasa koji u većini slučajeva imaju slobodan pristup svim dijelovima kuće ili stana, valovite papige treba držati u kavezu. To će postati glavno stanište malog kućnog ljubimca: može se skloniti za spavanje ili u slučaju opasnosti (npr. Ako postoje mačke u kući), jesti, piti. Dakle, odabir ćelije - temelj prava skrb za kućnog ljubimca.

Odabir kaveza za papigaNajprikladnije pravokutan stan krovne ćelije. Njezina duljina istezanja dodatna je prednost. Budući da će u tom slučaju ptica moći proletjeti od jednog do drugoga, bez ikakvih neugodnosti u vezi s malim prostorom.

Okrugle stanice nisu dobar izbor za ptice. U takvim papagajima gubljenje orijentacija u prostoru, ne osjećaju se zaštićeni, ne mogu se povući i stoga se osjećaju krajnje neugodno.

Neudoban za domaćina bit će ćelije zapetljan strukture ili s gracioznim krovovima. Budući da ih je teže brinuti, a nije uvijek prikladno imati pribor za valovit papagaj.

Papiga i ogledalo

Ako govorimo o veličini kuće za pticu, onda je potrebno Uzmite u obzir da jedan ljubimac treba računati u prosjeku 30-35 centimetara. Ako se par ptica nalazi u jednom kavezu, tada se ta brojka treba povećati na oko 60 centimetara.Dno ćelije bi trebalo biti uvlačiv. To će olakšati postupak čišćenja. U ovom slučaju, bolje je ne postavljati rešetke ili druge elemente u nastavku. Inače, ptica može oštetiti noge.

Vlasnici prilikom odabira stana za kućnog ljubimca bolje je dati prednost željezo stanica, umjesto drva. Prvi je mnogo pogodniji za čišćenje, kao i oni traju dulje zadržati svoj izgled i život.

Klimatski uvjeti

Valoviti papagaj Valoviti papagaj zajedno s kavezom trebao bi biti smješten u sobu s stabilnom mikroklimom. Regulacija temperature mora se održavati na + 18 ° C do 25 ° C.

Budući da je trajanje svjetlosnog dana za ptice oko 15-16 sati, zimi je potrebno će se pobrinuti za dodatno osvjetljenje sobe kako bi održali optimalne uvjete.

Važan uvjet za pravilnu njegu papiga je odsutnost u prostoriji gdje se ptica nalazi, nacrti i česte promjene u temperaturnim uvjetima. Takvi uvjeti bit će katastrofalni za domaće papiga.

Vrijedno je razmotriti kavez s pticom ne mogu mjesto na sljedećim mjestima:

 • pored aparata za grijanje i radijatora;
 • pored sustava za klimatizaciju i hlađenje;
 • pored prozora;
 • na podu ili na ormaru (stol je optimalan za postavljanje kaveza papagajem, budući da će njegova visina biti idealna za pticu);
 • na bučnim mjestima.

Unutarnje uređenje

Kavez za papagaj, kao i njezin vlasnikov dom, mora biti opremljen s posebnim uređajima.

 1. papigaHranilište i posuda za piće. Te su stvari od vitalne važnosti. I bolje ih smjestite od šuga, tako da ptica ne ulazi u hranu i piće. Svakodnevno prati zdjelu za hranjenje i pije u toploj vodi, a zatim ga osušite. Da biste izbjegli trovanja ili pojave alergijske reakcije, bolje očistite hranilice bez posebnih sredstava, koristeći samo spužvu.
 2. kupka. Za male papige nalaze se posebne posude koje se mogu puniti vodom ili pijeskom. U potonjem se jako sviđa očistiti svoje perje.Kako se brinuti o papagajima
 3. tava. U njoj se akumuliraju ostaci hrane, ptica pera i drugih elemenata. Stoga su plastični izvlačivi paleti najprikladniji: lako se čiste, ne propadaju od vlage. Kako bi se smanjila količina vremena za čišćenje ptičje kuće, paleta može biti prekrivena pijeskom, piljevinom, higijenskim punilom ili papirom. Redovito čistite paletu: svaki dan ili svaki drugi dan.Papiga u kavezu
 4. smuđ. Za udoban dnevni valovit papagaj u kavezu trebat će barem dva stupa. Treba staviti izravno ispod krova, jer ptice vole spavati na najvišem mjestu. Drugi se može nalaziti bliže sredini ćelije. Tako će pernati pratilac također moći pružiti krila, leti od jednoga u drugi.
 5. igračke. Odrasli ljudi rade, djeca u ovom trenutku su u školi ili vrtiću. Zbog toga će kavez valovitog papiga morati biti opremljen igračkama. Posebna viseća zrcala, zvona, ljuljačke, setovi prstenova, drveni papagaj - ljubimac će svakako cijeniti takva blaga i neće se dosaditi čekajući svoje vlasnike.

Briga o kavezu - nužno stanje. Opće čišćenje u kući za kućne ljubimce treba obaviti jednom ili dva puta mjesečno. Tijekom njega potrebno je prati cijeli kavez, uključujući štapove, spužvom i vodom i temeljito ga osušiti. Zabranjena je upotreba deterdženata, jer mogu izazvati alergijsku reakciju kod kućnih ljubimaca.

Hranjenje valovitog papiga

Da bismo znali kako se brinuti za valovitu papagaj, potrebno je detaljno proučiti njegovo pitanje hranjenje.

Hrana mora biti uravnotežena, raznovrsna, tako da kućni ljubimac dobiva sve potrebne hranjive tvari tijekom dana. U prehrani se mogu uključiti sljedeći proizvodi:

 • posebna hrana za ptice: uravnotežena i bogata vitaminima i mineralima;
 • žitarice, žitarice: zob, proso;
 • sjemenke kukuruza i divlje trave (prethodno natopljene);
 • zelje: lišće repe i salata, maslačak, svetkovina sv. Ivana;
 • bobičasto voće i voće, kao i svježe povrće;
 • hrana koja sadrži bjelančevine: drobljena kuhana jaja, omekšani kruh;
 • Živa hrana: moljci, mali kukci.

Stanica mora uvijek imati svježu, čistu vodu. Treba napomenuti da je voda iz slavine najbolje ne voditi.

Više se ne možete hraniti

Nekoliko papigaPravilna briga za kućne ljubimce podrazumijeva punu prehranu koja ne šteti ljubimcu. Dakle, kao i za mnoge druge kućne ljubimce, za papige postoji Popis Zabranjeni proizvodi:

 • stala hrana;
 • slatko, začinjeno, masno, pržena, dimljena hrana;
 • crni kruh;
 • zelje: peršin i kopar, bosiljak;
 • luk i češnjak;
 • meso;
 • kava.

kupanje

Papige za kupanječistoća - zalog zdravlja i pravilne njege. To vrijedi i za valovite papige. Ljeti se mogu okupati svaki dan, a zimi će biti dovoljno dva ili tri puta tjedno.

Za kupanje, morate koristiti posebnu ladicu, instaliranu u kavez. Ali također možete bljuzgavica Perad iz sprej ili se okupajte pod vodom.

Ako ljubimac ne voli vodu, onda se kupka mora popuniti pijesak za čišćenje pera. I u trgovini za kućne ljubimce kupiti poseban četkom za te namjene i koristiti ga jednom tjedno.

Važna nijansa je prisutnost drugih kućnih ljubimaca u kući. Ako ih ima, onda i za njihovu čistoću morate slijediti. Zato što postoji mnogo bolesti i parazita koji se prenose s jednog bića u drugo. Na primjer, buhe dobro žive u perje. Istodobno, oni ne samo da uzrokuju nelagodu, nego nose i mnoge opasne bolesti.

Komunikacija s kućnim ljubimcem

Djevojka i papigaPapige su vrlo aktivne i društvene stvorenja. Vole tvrtku. Stoga, kućni ljubimac bi trebao često razgovarati, neka sjedne na ruku ili na ramenu.

U slučaju dugog odsutnosti kod kuće tijekom dana, vaš valoviti prijatelj može ostaviti "tvrtku" u obliku uključenog radio. Zatim će ptica misliti da postoji više od jednog u stanu.

Jednom ili dva puta na dan papagaj je potrebno da pusti letjeti iz kaveza. Zato može rastegnuti krila i istražiti teritorij i pronaći nešto zanimljivo za sebe.

No, kako bi se upuštali i nestašni papagaj ne može biti dopušten: on mora znati granice onoga što je dopušteno.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan