uawildoleft.com

Uzgoj akvarija riba plavi dupin

Ribe za akvarij - ciklideTirkizni dupin Cyrtocara Moorii odnosi se na izvanredne ciklide akvarija koji žive u vodama Malavi u Africi. Ova vrsta ribe poznata je među ljubiteljima ciklida. Ima neobičnu boju, dupin ima neobičan oblik tijela, veliki masni konus nalazi se na glavi.

O ovoj pasmini ribe možete reći da ne pripadaju malim akvarijskim kućnim ljubimcima, čija veličina prelazi 25 cm. Plavi dupin je mirna riba, ali mužjaci mogu pokazivati ​​međusobnu agresivnost. Preporučujemo uzgajivače držite plavi dupin u haremu, koji se sastoji od jednog muškarca i pet do šest žena. Sličan harem nalazi se na svom teritoriju, koji je dobro čuvan samo tijekom mrijesta, a drugim životinjama životinja ne pokazuju agresiju.

Sadržaj plavih dupina

Sadržaj je vrlo jednostavan, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Akvarij za ribu treba biti prostran;
 2. voda mora biti čista i stabilna;
 3. za ciklide, akvarij mora biti osmišljen u pravom stilu;
 4. akvarij bi trebao biti dizajniran u sličnosti biotopa, pijesak treba koristiti kao tlo, potrebno je položiti veliku količinu kamenja na dnu;
 5. riba bi trebala imati mnogo skloništa.

Plava dupina - lijepa riba za akvarijCyrtocara Moorii otkrio je Boulanger 1902. godine. Živi u jezeru Malavija. Riba se rasprostire u spremniku. riba možete se upoznati u obalnim područjima, obično živi na dubini od 4 do 16 m. Riba se čuva u jata i rangira se među grabežljivce.

U prirodi, riba jede sve što nađe. Plavi dupin je uočen u gnijezdu ribe 1968. godine.

Izgled plavog dupina

Ciklidi izgledaju kao velika riba, tijelo je izduženo. Voditelj akvarijske ribe podsjeća na obični dupin, stoga se to zove. U predstavnicima ove vrste riba, oba spola imaju veliku masnu žlijezdu na glavi.

 1. Akvarijska riba može odrasti do 25 cm duljine. Uz optimalnu brigu može postati još veća.
 2. Delfin živi do 10 godina.

Kako sadržavati plavi dupinRibe se mogu preporučiti iskusnim i naprednim vlasnicima. Za početnike, akvarij riba plavi dupin ne uklapa se vrlo dobro, jer zahtijeva posebnu njegu, prostrani akvarij, česte promjene vode i pravilno odabrali druge vrste riba. Cichlid se može pripisati mirnom izgledu ribe, ali još uvijek nisu prikladni za držanje akvarija s drugačijom vrstom ribe. Preporuča se da ga držite zajedno s afričkim soma ili Malavcima.

Hranjenje ribe

Kada se nalaze u prirodi, plavi dupini hrane se različitim mentosima. Kada se čuvaju u akvariju, ciklidi se hrane sa svim vrstama odijela:

 1. Delfin plava: veličina akvarija, prehrana i njeguživa hrana;
 2. umjetni mamac;
 3. umjetna krmna smjesa;
 4. hrana za povrće;
 5. smrznuta hrana.

Vlasnici plavog dupina moraju se sjetiti da je baza potrebna za uzimanje hrane s visokim sadržajem bjelančevina. Preporuča se hraniti s cijevima ili artemijom.

Plavi dupini dopušteni su hraniti male ribe. No, takva hrana se uvodi u slučaju da je vlasnik siguran da ribe krmne se ne razbole i neće donijeti nikakvu infekciju svojim kućnim ljubimcima.

Mnogi uzgajivači prakticiraju hranjenje mljevenim mesom ili sisavcima, ali to nije preporučljivo, jer trbuh ribe ne može probaviti takvu hranu. Dugo hranjenje mesom dovodi do pretilosti ribe i deformacije unutarnjih organa, stoga se takvo hranjenje preporučuje da se izbjegne.

Kako se brinuti za plavi dupin u akvariju

Na prvom mjestu za sadržaj ribe je obujam akvarija. Ne zaboravite da plavi dupin raste do 25 cm, a za ugodan boravak u akvariju treba vodu od najmanje 300 litara.

Kada se čuvaju plavi dupini u akvariju, mora se poštovati važno stanje:

 1. Ciklid ili plavi dupin - lijepa ribamora se mjeriti parametri vode;
 2. voda mora biti nužno čista.

U rezervoar Malavi, promjene u karakteristikama vode su vrlo male, osim toga, voda je tvrda i alkalna. Norme za održavanje plavog dupina: pH 7,2-8,8, temperatura vode od 24 do 28 ° C.

Ako je voda u akvariju previše mekana, treba ga stegnuti dodavanjem koraljnih čipova. Od uzgajivača postoji mišljenje da ako se riba drži u vodi s neodgovarajućim parametrima, njihova vizija je uništena. Ali ovaj mit nije potvrđen.

Dekoracija akvarija:

 1. jer je tlo lijep pijesak. U njemu riba voli propustiti;
 2. U akvarijama nema smisla koristiti biljke, jer njihova riba kopa ili jede;
 3. Prisutnost velikih kamenja, zamki, kuća i drugih skloništa važna je za plavi dupin.

Kao plavi dupin kombinira se s drugim vrstama riba

Ova vrsta akvarije ribe odnosi se na mirisne ciklide, ali ih se ne preporučuje da ih drže drugim vrstama riba. Plavi dupin dobro će se povezati s veličinom ribe, poput svoje, i on će jesti male ribe. Plavi dupin preporučljivo je zadržati zajedno s drugim Malavcima, ali preporuča se izbjegavanje mbune jer je to vrsta nemirnih i agresivnih. Dupin će se dobro približiti pročeljima ili velikim afričkim somama.

Kako se ribe razlikuju po spolu

Uzgajivači plavih dupina teško mogu odrediti spol ribe. I muški i ženski imaju istu boju, obojica imaju masni gumb na glavi. Mnogi uzgajivači sugeriraju da je muški veći od žene. Ali da je taj znak vidljiv, to će potrajati nekoliko godina. Muškarci su obično svjetliji od žene.

Ova vrsta ribe može se upućivati ​​na poligamne vrste, stvaraju vlastitu obitelj, koja se sastoji od nekoliko ženki i jednog mužjaka. Obitelj može imati do 6 ženki.

Seksualni znak je vrlo teško identificirati, stoga se preporuča kupiti 10 riba i držati ih zajedno. Razlikovati pržiti na temelju spola može biti na duljini tijela od 13-16 cm, nakon čega se mogu podijeliti.

uzgajanje

Akvarij plavi dupin: kako se brinutiDupini riba u akvariji odabiru mjesto za polaganje jaja. Često takvo mjesto postaje polirani kamen ili jama u tlu. Nakon toga počinje mrijesta. Muškarac poziva ženu i polaže jaja. Jaja oploditi mužjaka.

 1. Riba nosi kavijar u ustima, a zatim se uzima za inkubaciju.
 2. Ženka nosi do 90 komada jaja za 3 tjedna.
 3. Razdoblje mrijesta ovise o okolišu temperature ribe i vode.

Kada se izbuše, skrivaju se u ustima žene noću ili za vrijeme opasnosti. Fry mora biti hranjen nauplii artemia. Fry rast je vrlo spor.

Rezultat

Uzgoj ribe iz Malavi traži puno vremena i truda. Za ribu je narasla zdrava i jaka, to je neophodno napravi puno truda, vještine i sposobnosti. No, svi napori plaćaju za sebe, jer plavi dupin je vrlo lijepa riba koja će postati ornament akvarijom s pravilnom brigom od 10 godina.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan