uawildoleft.com

Akvarijski morski pas catfang pangasius

Akvarijski somAquarists pokušavaju stvoriti svoje ljubimce što je moguće bliže prirodnom okolišu. Za ulogu kućnih ljubimaca pogodni su za gotovo sve vrste akvarijskih riba. Neki vole miran, nesmetani akvarijski stanovnici, znalci egzotične pasmine u svojim akvijumima piranama i ukrasnim morskim psima. Potonji uključuju akvarij morskog psa, ili pangasius som.

opis

Pangasius ima nekoliko imena. Uzgajivači to zovu slatkovodni morski pas ili siamski som. U prirodnom okruženju, ova riba može se naći u regijama jugoistočne Azije, u slatkovodnim vodama Laosa, Tajlanda i Vijetnama. U divljini, pangasius se smatra komercijalnom ribom, njegovo meso ima izvrsne kvalitete okusa.

S som ima glatko tijelo, gustu tjelesnu masu, a nema vage. Glava trokutasta, blago spuštena. Njuška morskog psa podsjeća na njušku njuške, a trokutasta leđna kralješka samo jača sličnost. Na objema stranama usta somova nalaze se brkovi, oči, prilično okrugle i velike. Kaudalna peraja je podijeljena na dva režnja, boja ribe je pretežno srebrnastog nijansa, bočne longitudinalne trake prolaze duž tijela, peraje imaju tamno smeđe, rijetko crne.

Ribe mijenjaju boju dok stare, na primjer, u uzorku za odrasle potpuno s vremenskim trakama. Od srebrnaste boje, riba postupno pretvara u tamnu, često crnu boju, samo abdomen će ostati srebrnast.

Peraje za mlade prozirne baze boja je svijetlo siva, u odraslih peraja sivo-plave boje, ima srebrnu granicu.U prirodnom okolišu Pangasius može rasti na prilično veliku veličinu, oko 100 cm. Podvrsta akvarija raste na 50-60 cm. Sijamski som se smatra dugom jetrom, živi 20 godina.

Značaj ribe

Unatoč činjenici da riba ima mirno i mirno raspoloženje, treba pažljivo odabrati svoje susjede. Morski pas je vrlo sramežljiv, ima slab vid, tako da ostatak obitelji i gostiju treba objasniti da je nemoguće kucati staklo akvarija, to će uplašiti ribu. Pangasius se boji oštrih zvukova i pokreta. Ribe se ne mogu raskopčati rukama.

Uvjeti zadržavanja

Uzgajivači pokušavaju pružiti kućne ljubimce odgovarajućom skrbi. Stoga stručnjaci savjetuju pridržavanje nekih pravila:

  • Kako rastu pangasiusShark soma je prilično velika riba, zato voli prostor. Akvarij ga treba veliku, oko 500 litara. Ova vrsta akvarije ribe je vrlo aktivna i aktivna, voli brzo plivati, osobito uz obalu akvarija. Odrasla osoba, a posebno ova stada morat će instalirati akvarij s kapacitetom od oko 1000 litara.
  • Posebnu pozornost treba posvetiti vodama. Optimalna temperatura pangasius sadržaja je 22-27 stupnjeva Celzija. Voda bi trebala biti umjerena ukočenost, ne premašujući oznaku 20 dh. Kiselina u vodi ne smije prelaziti 7-8 pH. Uzgajivač mora instalirati filtar maksimalnog kapaciteta u akvariju, som u stagnantnoj vodi osjeća se loše. Treba regulirati razinu amonijaka i nitrata, prekomjeran sadržaj tih tvari štetno je za ribu. Stručnjaci savjetuju tjedno kako bi dodali akvarij čistoj filtriranoj vodi.
  • Dekor za akvarij trebao bi biti velik. Izbjegavajte kamenje s oštrim kutovima i čipovima, jer se riba može ozlijediti. Dno akvarija obično je prekriveno grubim pijeskom ili glatkim šljunkom. Morski pas som često potkopava tlo pa biljke trebaju biti odabrane s jakim korijenskim sustavom.

Biljka se može saditi u malim posudama, što će spasiti biljka od izumiranja. Čak i ako riba otkrije tlo, neće doći do korijena.

Što pangasius jede?

Zdravlje akvarija izravno ovisi o pravilnoj prehrani. S nepravilno sastavljenom prehranom, kućni ljubimci mogu postati bolesni i prestati rasti. Postoje određena načela za hranjenje akvarij pangasius:

  • Izgled PangasiusaStručnjaci savjetuju hraniti ribu u malim količinama, 2 puta dnevno.
  • Protein u dnevnoj prehrani je obavezan.
  • Normalan rast ljubimca omogućit će žive srednje velike ribe, smrznute ribe, lignje, komadiće govedine, škampi, gliste.
  • Povrćnu hranu smatra se temeljnom komponentom koja pravilnom razvoju daje ribu. Preporučuje se hraniti tikvice, kupus i krastavce.
  • Riba voli kašu. Možete hraniti heljde, rižu i zobenu kašu.
  • Jednom svakih sedam dana morate organizirati slobodan dan. Ova mjera je učinkovita u borbi protiv pretilosti kućnog ljubimca.

Reprodukcija morskih som u akvariju

U prirodnom okolišu Nema problema kod mriješćenja ove vrste. Riba se stalno migrira, jer ima visoke zahtjeve za mrijestilište. Kada plivate, riba odabire savršeno mjesto i mrijeste.

Kod kuće mrijesta se vrlo rijetko događa. Cijeli problem je da je uzgajivača vrlo teško pružiti što je moguće bliže prirodnim uvjetima.

Pangasius i ostali stanovnici akvarija

Pangasius ribaMini-morski pas smatra se školskom ribom. Vrlo je lako doći zajedno s drugim ribama. Nije preporučljivo uzgajati veliku ribu zajedno s soma, a ni pangasius ne može jesti. Dovoljno je da se som može bojati takvih velikih susjeda. Preporučljivo je popuniti malu ribu, pomoći će som da se pomakne, jer će poslužiti kao plijen.

Soma savršeno koegzistira s ciklidima, labom, šipkama, ribljim nožem. Kao susjed i pogodan za duga, to će vam pomoći čuvati akvarij čistom. Šljunak-stanovnici srednjeg sloja vode, a iris će pokupiti hranu koja je pala na dno, a time i očistiti stan.

bolest

Morski pas, kao i svako biće, ponekad je sklon invaliditetu. U osnovi, sve bolesti su zbog nedovoljne ishrane.

Najčešće je ova vrsta ribe uznemirena problemima gastrointestinalnog trakta: trovanja i ulcerativnih manifestacija.

Prije kupnje morskog soma, uzgajatelj treba stručne savjete. Ova vrsta riba treba pažljivu njegu, veliki akvarij i dobar filter. Ako osoba vjeruje da je potrošnja previsoka, nemojte početi som. Postoje i druge vrste riba, nepretenciozne u njihovom sadržaju.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan