uawildoleft.com

Koliko dugo živi obični komarac?

Culex pipicnsKada dođe ljeto, s zelenim lišćem i toplim sunčevim zrakama pojavljuju se komarci. Sortie u šumi ili na jezero ne mogu raditi bez gadnih malih krvotokova. U takvim trenucima postoji želja da svi zuji i zujanje parazita na svijetu nestanu. Bezumno dolazi misao - koliko živih komaraca?

Što su komarci?

Što su komarci?Komarac se odnosi na obitelj Diptera, grupa dugogodišnjeg uzgoja. Ima transparentne krila za rad, tri para tankih šapa i izduženo tijelo. Na glavi se vidi par antena i proboscisa, kojom insekti probijaju zid krvne žile, stvarajući ugriz.

Samo u Rusiji postoji preko 100 vrsta komaraca, a na svijetu - više od 3000. Oni su se proširila po svim kontinentima svijeta, čak i na kopnu s konstantnim temperaturama ispod nule - Antarktika. U tropskim područjima, krvotokovi su aktivni tijekom cijele godine zbog topline vlažne klime, u srednjim geografskim širinama zima u stanju diapause, a na Arktiku ostaju aktivni tek oko dva tjedna.

Konvencionalno, cijeli broj ovih krvotvaranja klasificira se u tri subfamilije: malarija, ne-malarija i Toxorhynchitinae. Prvi su nosači jednostaničnih parazitnih organizama - malarialna plasmodija. Unatoč tome, kukac može zaraziti strašnu bolest samo ako je prije bila pijana krvlju zaraženog pacijenta. Često se naziva malarijskim velikim komarcima, ali to je pogrešno mišljenje.

Prehrana i reprodukcijaPrehrana i reprodukcijaIznenađujuće, mužjaci jedu soka biljaka i nektar cvijeća. Nikada ne ugristi toplokrvne ljude, oni to ne trebaju. Komarci samo smetaju svojim neugodnim cvilama i zujanje nad njihovim ušima, i ugrize izvode samo ženke. Oni također mogu jesti nektar, ali za reprodukciju komaraca treba proteina. Dobivši ovaj građevinski materijal iz krvi, ženka postavlja jaja. Uzgoj insekata od jajeta do aktivne države za odrasle traje samo tjedan dana, nakon što prolazi kroz nekoliko faza:

  • jaje;
  • larva;
  • lutka;
  • imago (odrasli uzorak).

Vjeruje se da će nakon ugriza ženski komarac živjeti doslovce nekoliko sati, ali to mišljenje je pogrešno. Lipidi iz krvi jačaju i snažnije, a ne skraćuju životni vijek. Ako ženka ne pronađe žrtvu i ne počne zagrabiti, tada će se nakon povlačenja potomstva slabiti i umrijeti, a u ptići će biti bolesni i mali komarci.

Ženski uzorak, nakon dostizanja zrelog stanja, postavlja do 150 jaja na mokroj površini ili vodi svaka tri dana. Jaja sazriju 1-3 dana, a zatim od njih izlegu ličinke, koje se hrane bakterijama i mikroorganizmima iz vode. Ovo stanje traje oko tjedan dana, pri čemu se larva blijedi nekoliko puta, pretvarajući se u pupa. Nakon 3-4 dana pojavit će se novi komarci iz čahura, koji će biti spreman za parenje nakon 5-6 dana.

Koliko dugo živi obični komarac?

Fiziološki je život žena dvostruko duži od života muškog pojedinca, čak i uzimajući u obzir da su muškarci manje izloženi rizicima od ubojstva. Prosječni vijek trajanja komarca ovisi o temperaturi okoliša:

iznad + 25 ° C19-20 dana
+25 ° C42-44 dana
+20 ° C56-59 dana
+14 ° C110-113 dana
+10 ° C119-120 dana

Pod povoljnim uvjetima i odgovarajućom prehranom, prosječni životni vijek insekata je 41-45 dana. Krv ga povećava za 3-6 dana.

Smanjuje život krvi u krvi niz čimbenika:

  • zasićenost;
  • niske ili visoke temperature;
  • nedostatak prehrane;
  • trovanje kemikalijama;
  • rizik od ubijanja dok grize;
  • služe kao hrana za insekticidne ptice i životinje.

Uglavnom, niske temperature nisu tako strašne za komarac. Zimi, kukci i dalje žive, pada u diapau. Ovo stanje je slično anabiozi, ali ne tako dubokom. Može doći bilo kada u bilo kojoj fazi razvoja. Ovo je vrsta prekida, usporavajući metabolizam zbog neophodnog vremena za preživljavanje.

Koliko dugo komarac živi u stanu?

Ženski komaracProdor insekata u ljudsko stanovanje često ostaje neprimjetan. Tijekom dana sakrili su se na tamnim mjestima, začepljeni u pukotinama, tiho sjedili iza namještaja. Nakon zalaska sunca, letci se aktiviraju. Uznemirujuće zujanje ometa večernji odmor, a brojni ugrizi tjeraju vas da budete provodili besane noći. Čini se da stan ima horde insekata. Zapravo, to može biti 3-4 komaraca, među kojima samo 1-2 ženke, zbog ženskog uzorka može učiniti što više ugriza koliko vam se sviđa svake noći.

Postoji nekoliko činjenica koje utječu na životni vijek insekata izvan prirodnih uvjeta. U ljudskom prebivalištu koriste se razna otrovna i zastrašujuća sredstva za uništavanje komaraca. Rasprostranjeni fumigatori, koji su u gotovo svakom domu. Osim toga, kada gristi neku osobu osjeća oštru bol koja uzrokuje neposrednu reakciju u obliku palme dlake.

Ako ne uključujete sredstva za uništenje treće strane, muškarac ionako neće preživjeti. Stan ima malo nektara, a nedostatak hrane djelovat će prilično brzo. Međutim, ženka može živjeti prilično udobno dva mjeseca, hraneći se ljudskom krvlju ili kućnim ljubimcima. A ako se dogodi oplodnja, to čak može proizvesti pristojnu potomstvo, polažu jaja na tamnom vlažnim mjestima kao što su kupaonice.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan