uawildoleft.com

Amur tigar - velika mačka s stranica crvene knjige

Amur tigar je najveća divlja mačkaOva veličanstvena zvijer ima nekoliko poznatih imena: Amur, Ussuri, Sibirski ili Far Eastern tigar.

Svijetli izgled, snaga i moć učinili su ga poštovanjem naroda Amura i Primorye, ali nisu bili spašeni od rizika od izumiranja.

izgled

Amur tigar - osobitostiAmur tigar je najveća mačka s jakim, debelim kaputom. Blago izduženo tijelo životinje s jakim nogama od nosa do vrha repa ima duljinu od više od 3 metra. Visina zvijeri na grebenu je više od 1 metra. Glava je zaobljena masivna, s kratkim ušima i smrtonosnim šavovima od 8 cm. Prosječni muškarac teži 250 kilograma. Žene su manje, do 167 kilograma. Uzgoj tigrova cijeli život. Postoje pojedinačni odrasli viši od 300 kilograma.

Boja kaputa je narančasta, a na trbuhu - bijela, s tamnim poprečnim trakama. Potvrde su opisi i fotografije zvijeri, slika na koži je jedinstvena.

Zimi, krzno je lakši, duži i deblji nego ljeti. Od hladnog sibirskog tigra štiti debeli sloj masti. To vam omogućuje sigurno ležanje na snijegu i preživljavanje u otežanim klimatskim uvjetima s oštrim promjenama temperature.

U prirodnom staništu divovska sibirska mačka živi oko 15 godina, u zatočeništvu ovo razdoblje doseže 20-25 godina.

područje stanište

Amur tigar odmarao seGdje živi Amur tigar? Područje stanište sjeverne tigra - Primorski i Kabarovsk teritorija, prekriven cedrova i hrastova dolini na obali moćne rijeke od Dalekog istoka Amur i Ussuri desne pritoke.

Šesti dio stanovništva živi u podnožju Sikhote-Alina. Budući da je zvijer navedena u Crvenoj knjizi, cijelo područje njegove distribucije pod strogom je kontrolom.Postoji Amur tigar na sjeveroistoku Kine u Mandžuriji. Prema nekim procjenama, oko deset posto stanovništva živi tamo. Za ubojstvo zvijeri u toj zemlji, osigurana je smrtna kazna.

Lov i rationing

Za prokormu Ussuri tigra zahtijeva veliko područje. U muškaraca, doseže površinu od 800 četvornih metara, ženke imaju 500 četvornih metara. Mačka ima puno vremena posvetiti lovu, stalno se kreće. U danu je potrebno jesti 8-10 kg mesa. Bez hrane, zvijer može preživjeti do 3 tjedna.

Što se hrani amur tigra? Temelj dijete je:

  • jelena;
  • srna;
  • svinje;
  • losa.

U nedostatku velikih žrtava, hrani se pticama, miševima i ribama.

Životinje lete noću. Njegova osjetila su dobro razvijena, Akutni vid u boji. Lovac puzeći žrtvu s jastucima na šapama, gotovo bezazleno i u pravom trenutku čini oštar skok do 20 metara. Ekstrakcija se povlači u vodu, a žestoko odveze konkurente. Ležala je držeći trupla snažnim šapama.

Sibirski tigar je izvrstan lovacAko napad nije uspio, velika mačka se povlači i ne pokuša ponoviti. Nakon malo odmora, odlazi u potragu za novom žrtvom. Amurova zvijer ima prilično razvijen grkljan. To mu omogućuje oponašati krikove jelena, privlačeći ih u zamku.

Zvijer ne napada žrtvu ako ima hranu. Održava se od naselja, samo u izuzetnim slučajevima napada osobu. U slučaju nedostatka hrane, žrtva može biti stoka, psi.

Značajke ponašanja

Sibirski tigar se ne boji vodeVelika sibirska mačka lako se kreće kroz snijeg i doseže brzinu od 50 kilometara na sat. Na dan Ussuri tigra prolazi do 40 kilometara. to zna plivati i može prijeći ribnjak nekoliko kilometara. Ussuri mačke vole iste putove, mijenjaju rute samo zbog nedostatka proizvodnje.

Zvijer pažljivo štiti lovište i ne dopušta natjecateljima. Susret s drugim muškarcem rijetko vodi u borbu. Razjasniti odnos dovoljno demonstracije snage i agresivnog urlikanja. Izgubljenik napušta.

Njegova divlja divlja mačka Far East obilno je obilježena urinom, a ogrebotina drveća ogrebotine. Zbog toga stoji na stražnjim nogama. Trake se nalaze na nadmorskoj visini od preko 2 metra.

Mužjaci žive pojedinačno, ženke se mogu kombinirati u male skupine. Ljubičasti narančasti muškarci su poligami. Sezona sezona pokriva kraj zime. Nakon 3-4 mjeseca ženka proizvodi do 4 slijepe mačića.

Već za 2 mjeseca majka ih donosi uzorku mesa. Postupno tigrica uči mladunčad da lov. Oni postaju nezavisni nakon 2 godine. Tigar ne sudjeluje u odgoju.

Smanjenje populacije

Sibirski tigar zimiU životinjskom svijetu, tigar Ussuri nema neprijatelja. Ova snažna zvijer može se nositi sa svim natjecateljima, čak i medvjedom. Samo je čovjek uspio ubiti najveću mačku.

Kratak izlet u povijest pokazuje da je u XX stoljeću broj tigrova katastrofalno opao, dosegavši ​​40-40 osoba do 40 godina.

Uzroci izumiranja bili su:

  • lov i krivolov;
  • smanjenje rezerve krmne smjese;
  • uništavanje prirodnih staništa.

Amur tigrica i tigrovog mladunčetaSrećom, ljudi su mogli stati na vrijeme. Lov za Amurov tigar potpuno je zabranjen, stvorene su rezerve, vrsta je navedena u Crvenoj knjizi.

Problem izumiranja tigrova bio je široko publiciran. Amur tigar često dobiva priče u medijima, školska djeca proučavaju kratki opis zvijeri u lekcijama prirodoslovlja.

Prema najnovijem popisu stanovništva, u 2015. godini bilo je više od 500 osoba na području Rusije. O istom broju pojedinaca živi u zoološkim vrtovima širom svijeta. Na Dalekom istoku, aktivno istraživanje tigra. Na životinjama se stavljaju na ovratnike s beacons, koji vam omogućuju da snimite svaki korak u velikom području. Zahvaljujući provedbi strategije za zaštitu Amur tigra, bilo je moguće zaustaviti istrebljenje podvrste, ali je još uvijek rano isključiti Amur tigar iz Crvene knjige.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan