uawildoleft.com

Stakleni som. Značajke održavanja i njege

Čašu mačića - kakva je to ribaStakleni som je vrlo originalna akvarijska riba koja privlači pažnju. Njegova glavna značajka je gotovo potpuna transparentnost tijela. U normalnim uvjetima, som je gotovo nevidljiv, ali ako prilagodite rasvjetu pod određenim kutom, možete vidjeti kako njegovo tijelo daje lijepe odraze plavih nijansi. Posebno lijepo izgleda kada kreće stado riba, ima osjećaj da akvarij prelazi malu plavu munju.

Stanovanje u prirodi

Prirodno stanište tih riba bila je jugoistočna Azija, otoke Sumatre, Borneo i Javu. Live som u rijekama koji imaju blagi tečaj. U izobilju podmorja i obalnog zelenila voda potamne, što pomaže som da se prikrije od grabežljivaca.

izgled

Stakleni sokovi - značajke sadržaja u akvarijuTijelo ribe potpuno je bez pigmentacije, što u kombinaciji s nedostatkom vage i čini ga transparentnim. dobro samo je glava vidljiva i malu srebrnastu nijansu vrećice u kojoj su unutarnji organi koji se nalaze u giljornom području "pakirani". Također, možete jasno vidjeti kralježnice i obalne kosti.

Tijelo staklenog som je izduženo, ravno sa strane. Dorsalna peraja je teško razlikovati, smještena neposredno iza glave, ima vrlo male dimenzije, samo jednu zraku i čvrsto je pritisnuta tijelu. Uopće nema bradavice. Analni fin dovoljno širok i proziran, počinje odmah ispod škrga i prolazi duž cijele duljine tijela prema repu. Kao i svi som, riba ima brkove na gornjoj usnici.

Odrastajte do 10 cm, ali obično je dužina u prosjeku 6-8 cm.

Sadržaj u kućnom akvarijuZa ugodan boravak, stakleni som mora stvoriti uvjete slične onima prirodnim. Ova riba među akvaristima ima reputaciju složenosti u sadržaju i skrbi, zahtijevajući od strane vlasnika neke napore. Mnogi vlasnici staklenih soma preporučuju čak i sadnju u posebnu akvarij vrstu. Međutim, pod određenim uvjetima općenito je također prikladno.

Parametri vode

Riba akvarija cryptopterus dvusyStakleni som se može smjestiti samo u zrelom akvariju s dobro uspostavljenom ravnotežom. ovi prozirne ribe vrlo su osjetljivi na parametre vode, osobito na razinu nitrata, pa je dobar sustav filtriranja nužan.

  • Kiselost mora biti u rasponu od 6,5-7,5;
  • krutost od 5 do 15 dH (ali optimalna slika je 7-9 dH);
  • Temperaturni raspon je prilično širok 22-270ê. Međutim, za svu svoju kapricioznost, som podnijeti kap do 200 ° C. Treba osigurati da nema oštrih promjena temperature.

Punjenje akvarija

Ove prekrasne ribe moraju nužno pružiti obilje vodenih biljaka. Oni će služiti kao som i sklonište i hrana. Poželjne biljke nisu samo dno, već i plutajuće. Driftwood je dobrodošao, keramičke cijevi, ukrasni sklonište. Riblji mački vrlo su sramežljivi i trebaju mjesta na kojima se možete sakriti. Potrebno je samo osigurati da se ne formiraju uske praznine i praznine između ukrasa. Postoje slučajevi kad riba pliva u takvim zamkama i ne može izaći, propadajući na kraju.

Kao što je već rečeno, u staklenim staklenim mačevima žive u rijekama, odnosno umjetno stvorene, slaba struja će dodati njihovu udobnost. Također, obratite pozornost na sustav aeracije. Voda bi trebala biti dobro zasićenog kisikom. Ako dan s ovim zadatkom neće biti loš za borbu s biljkama, onda za noć mora nužno uključiti kompresor zraka. Osim toga, bolje je odbiti od sustava za hranjenje CO 2 u akvariju s somom.

Volumena akvarija

Čaša mačka u akvarijuBudući da su som su plašljivi, osjećaju se udobnije u paketu. Ako samo nekoliko riba živi u akvariju, oni će biti u stalnom stresu, što će značajno smanjiti trajanje života. Osim toga, dvije ili tri male ribe, stalno će biti skriven i vlasnik ih ne može promatrati. Jato 6-10 som će se osjećati dovoljno pouzdano da pliva slobodno tijekom dana.

Za ovu količinu ribe, volumen vode mora biti najmanje 100 litara, tako da soma ostane zdrava. 15-25 osoba traži 200 litara vode. U iznosu od više od 30, som će se podijeliti u različita stada, ovdje će optimalni volumen biti 300-500 litara.

Kompatibilnost ribe

Ne mogu svatko priuštiti jednu vrstu akvarija, osim toga, mnogi ljubavnici samo žele zadržati različite ribe unutar istog volumena. S kim je moguće i s kim se ne može kategoricno riješiti prozirne vrste?

Stakleni som - riba je mirna i tiha, tako da se svaki grabežljivac, osobito velik, odmah uklanja. Riba s agresivna priroda, Kao što su muškarci, ljuskavi, također će biti nepoželjni susjedi. Idite zajedno s somom:

  • apistogramima Ramirezija,
  • neon,
  • guppies,
  • rasbora klinopyastnye,
  • med gourami.

Na dnu se mogu podmiriti som somersaults ili škampi.

hranjenje

Kako izgleda dvostruki stakleni somDruga značajka staklenih som je mala veličina usta, koja se mora uzeti u obzir kod odabira hrane. Ako namjeravate dati ribu suhu hranu, onda morate odabrati bilo mali granule i pahuljice, ili ih trljati prstima tijekom hranjenja. Za razliku od ostatka velike vojske soma ovaj tip ne uzima hranu od dna, tako da specijalizirani potonuće tablete nisu prikladne. Sa zadovoljstvom ćemo jesti ribu karetru, gammarus i bloodworm, ali da oni nisu umivaonik odmah, morat ćete voditi brigu o prisutnosti posebnog umetka u hranjenja korito.

reprodukcija

Nažalost, do sada nije otkriveno kako su mužjaci i ženke izvana različiti. Također, uzgoj kod kuće gotovo je nemoguć. Svi pojedinci prodani u trgovinama dolaze k nama iz Azije. Samo vrlo iskusni akvaristi u našoj zemlji pokušavaju uzgajati čašice iz domaćeg soka, pa čak i daju opis procesa. Ali čak i profesionalci akvarija nisu uvijek u mogućnosti povući i zadržati potomstvo.

Za poticanje mrijesta, temperatura vode u spremniku je spuštena na 19-200S i stvara iluziju tropske kiše, t. E. Voda teče iz tuša s zalijevanje može ili luka Simetrala dužine. Nakon nekoliko sati ženke lomi jaja na listovima biljaka. Nakon toga (maksimalno 5 sati nakon početka procesa), som se uklanjaju iz ovog akvarija. Ako je oplodnja bila uspješna, razdoblje inkubacije traje ne duže od 5 dana. Slanu se možete odmah hraniti živom prašinom. Unutar prvog mjeseca mladi rastu do 1 cm.

Unatoč kapricioznosti i nježnosti ovih riba, oni mogu živjeti u kućnom akvariju u prosjeku 5 godina i uz vrlo dobru brigu do 7 godina.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan