uawildoleft.com

Ako mačka ima 38 kromosoma, koliko ih ima u mačiću

Koliko je kromosoma u mačakaKromosom je struktura koja sadrži nukleinsku kiselinu i odgovorna je za pohranu, izvršavanje i prijenos informacija o nasljednim osobinama. Temelji se na DNA molekuli - deoksiribonukleinskoj kiselini. Postoje dvije vrste kromosoma:

 • eukarioti - sadrže DNA molekule u jezgri i mitohondrijima;
 • Prokarioti - Strukture koje sadrže DNA nalaze se u denukleariziranoj stanici.

Kromosomi unutar jezgre su dugački lanci s genetskim informacijama. Gen je jedinica nasljedstva živih bića, mjesto DNA. Kromosomi se nazivaju čestica baština, oni čine par - čovjek od 23, koji je cijeli nasljedne informacije, identitet 46 čestica.

Broj kromosoma kod životinja

U mačaka, broj 19 kromosoma parova i ukupan broj čestica nasljeđivanja - 38. Svaki gen je odgovoran za odvojeni obilježje organizma, a mnogi od njih u interakciji jedni s drugima i još jedna značajka može biti pod kontrolom nekoliko gena, no oni su teško proučavati.

Stanice su nastale iz DNA i kromosoma. Možemo reći da je kromosom DNA molekula i sadrži puno gena. Broj kromosoma u različitih životinja može se podudarati, na primjer, svinja je isti broj kao kod mačke - 38. Najmanje broj čestica nasljednog promatrane u gliste (2). Mravkinje su također zapisničari u tom smislu: u ženskim česticama od 2, a kod muškaraca općenito 1.Posljednji par kromosoma kod muškog čovjeka ima oblik XY, ​​a kod žena XX. Isto vrijedi i za više životinje, uključujući mačke i pse. Ali broj molekula za svaku vrstu životinja, iako stalno, ali različit u količini za svaki organizam:

 • zec - 48;
 • riječni rak - 196;
 • majmuna - 54;
 • krava - 60;
 • konj - 64.

Među životinjama, najbrojniji kromosomski setovi hrčaka (92), nešto manje u živici (90). Minimalni broj takvih molekula u klokanu je 12. Temeljeno na uzorcima zamrznutih tkiva mamut je otkrio da ima 58 kromosoma.

Čestice nasljedstva mačaka

38 kromosoma u mačakaZnanost o genetici bavi se proučavanjem nasljednosti i brojem kromosoma. Broj i struktura čestica nasljednosti u svakoj vrsti životinja stalni je parametar i zove se kariotip. Svako odstupanje može izazvati nasljedne bolesti, pojavu neaktivnih pojedinaca ili novih vrsta. Svi parovi kromosoma, i njihove mačke 19, isti su u obliku i izgledu. Iznimka je jedan par, odgovoran za seksualne karakteristike - ima čestice nasljedstva različitih veličina: ženski spol X kromosoma je veći i muški je spol manji. Spol budućnosti pojedinca ovisi o njihovoj kombinaciji tijekom gnojidbe.

Informacije ugrađene u DNA nazivaju se genotipom, a vanjski izraz značajki je fenotip. Svi geni su upareni - jedan iz mačke i mačke. Jedan od njih je dominantan, jači i određuje manifestaciju svojih znakova u mačići. Drugi je recesivan, ugrožen je dominantnim i skriven na zahtjev. I kada su dva recesivna - od mačke i mačke, onda se mačići dobivaju, za razliku od bilo koje od njih. Na primjer, bijela mačka i crna mačka mogu imati potomstvo crvene boje, ako su oba recesivna gena odgovorni za crvenu boju. Nasljedne osobine mačke su kako slijedi:

 • dimenzije i kontura čašice, mjesto ušiju;
 • boja kaputa i duljina sela;
 • pigmentacija očiju;
 • rep dužine i drugih.

Ispuštanje neispravnih pojedinaca provodi se radi održavanja čistoće pasmine na temelju analize kromosomskog skupa. Važno je voditi evidenciju o odstupanjima opaženih kršenja kako bi pokušali utjecati na ispravak anomalija racionalnim hranjenjem i obučavanjem mačaka. Tako je moguće otkriti potlačene gene koji mogu utjecati na razvoj pasmine ili dati poticaj stvaranju novog.

Boja vune i učenika

Koliko je kromosoma u mačakaPrije 20 godina karta nasljedne čestice mačke uključivale su samo desetke gena, a danas ih ima i tisuća. Među njima su i jedinice odgovorne za bojanje, mutacije u kojima dolazi do promjene boje kaputa. Na primjer, jedna od somatskih čestica je ne-seksualna, sadrži elemente mutacije boja od šest: ona je u protoonkogenu i inhibira migraciju melanoblasta. Kao posljedica toga, potonji nemaju priliku ući u kožu na vrijeme, što znači da pigment ne dostigne kosu. Stoga se formira bijela vuna.

Ako neki melanoblasti prodiru u vrećice kose na mačju glavu, to uzrokuje pojavu mrljanih mrlja. Mutacije melanoblast može doći i retina, ali je njihov broj može biti različit, jer je mali broj njihove boje postane plava, a ako je puno - učenici će biti žuta.

U istom kromosomu - čestica nasljednosti odgovorna je za uzorak bojanja genske vune. Njegova uobičajena strukturalna forma daje boja s trakom, a trake se mogu prekinuti ili biti čvrste. Postoji polu-dominantna promjena, na primjer, Abyssinian taby. Homozigotni pojedinci s parom običnih strukturnih oblika za tu promjenu općenito bez bendova, a boja kose koju imaju imaju homogenu. Ali kod heterozigotnih pojedinaca iz ove mutacije, pojasevi se pojavljuju na njušku, šapama i repu. Kada je promjena recesivno, a zatim poprečne trake deformirano u nizu nepravilnog oblika i pojavljuje se uzdužna pruga moćna crna mačka na leđima.

Mutacije u genu koji utječu na enzim tirozinaze uzrokuju albinizam, koji se pojavljuje ne samo kod mačaka, već i kod drugih vrsta sisavaca. Smanjena aktivnost tirozinaze ovisi o temperaturi mačke - to je manje, to je aktivniji enzim. Iz toga dolazi još snažno bojanje perifernih dijelova tijela: nos, vrhovima nogu i repa, uši burmanski mačke.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan