uawildoleft.com

Glavni simptomi i liječenje bulozne bolesti (emfizema) pluća

Emfizem plućaBullousni emfizem je uobičajena plućna bolest karakterizirana stvaranjem zračnih šupljina zvanih pluća u plućima. Bikovi uzrokuju abnormalno povećanje veličine pluća, tako da se u ovoj bolesti količina zraka u tkivima akumulira na povišenoj razini. Koji je uzrok bolesti? Kako ga liječiti?

Bullous plućna bolest: Karakteristike bolesti

Veličina bikova u promjeru može doseći do 10 cm ili više. Ovisno o mjestu sljedećeg:

 1. više bikova - širi se kroz pluća;
 2. Jedinstvene bikove - nastale su na određenom mjestu.

Opasnost od takve bolesti povezana je s pogoršanjem procesa zamjene plina u plućima uzrokovanim njime, pa je potrebno pravodobno otkrivanje i liječenje bolusnih bolusa.

Postoje različiti oblici emfizema. Ovisno o prirodi struje emfizem može biti:

 1. Akutna. Ovaj oblik zahtijeva hitan tretman.
 2. Kronična. Ovaj oblik je popraćen postupnim promjenama u plućima. Potpuno liječenje je moguće ako se posavjetujte s liječnikom u ranoj fazi.

Podrijetlo emfizema je:

 1. Primarni. Ovaj oblik bolesti uzrokuje urođene značajke tijela, praktički ne reagira na liječenje i karakterizira brz napredak.
 2. Sekundarni. Njegova je pojava povezana s opstrukcijskim plućnim bolestima, koji imaju kronični oblik.


Po stupnju difuzije difuzni i fokalni oblici emfizema. S razvojem prvog oblika zahvaća se cijelo plućno tkivo, a drugo se oštećenje tkiva opaža na nekim područjima.

simptomi

Glavni simptom razvoja plućne bolest je izgled kratkoća daha, što može biti praćeno gušenjem, kašljem, ispuštanjem sputuma.

Bolusni emfizem karakterizira pojava sljedećih simptoma:

 1. Znakovi razvoja plućne bolest plućaVidljiv porast veličine prsnog koša, dobiva cilindrični oblik;
 2. Gubitak ili smanjena pokretljivost dijafragme;
 3. Gubitak težine povezan s velikim troškovima energije na dišni proces;
 4. Brzo zamor čak iu nedostatku teških tjelesnih napora;
 5. Izgled bolnih senzacija, koji se jako povećavaju tijekom napada kašlja;
 6. Razvijanje respiratornog zatajenja popraćeno nadimanjem i plavljenjem vena na vratu.

U većini slučajeva, simptomi bulozne bolesti možda se neće pojaviti dulje vrijeme. Poremećaj respiratorne funkcije nastaje pri postizanju bikova divovske veličine (više od 10 cm), što rezultira stiskanjem područja djelovanja pluća.

Jedna od najčešćih komplikacija buloznih emfizema jest razvoj ponavljajući pneumotoraksa. Početak ove bolesti posljedica je činjenice da se zbog različitih razloga povećava pritisak plućnog trakta u bikovima. Znakovi formiranja takve komplikacije su pojava teške boli u prsima, dispneja, nemogućnost da se duboko udahne, prisutnost paroksizmalnog kašlja.

Uzroci buloznog emfizema

Iz glavnih razloga koji pridonose stvaranju buloznog emfizema i gubitka elastičnosti i čvrstoće plućnog tkiva mogu se poremetiti zbog:

 • udisanje zraka zagađenih raznim štetnim tvarima, na primjer, dodavanjem duhanskog dima, ugljena prašine, smoga, toksina;
 • Stanje bolesnika s alveolima u buloznoj plućnoj bolestikongenitalne značajke strukture organskog tkiva;
 • promjena dobi, koja je povezana s povećanom osjetljivošću na toksine zraka s dobi, kao i sporijom oporavkom plućnog tkiva nakon bolesti;
 • hormonska neravnoteža;
 • prisutnost infekcije dišnog trakta.

Povećani tlak u plućima može pridonijeti takvim razlozima kao što su:

 • Prisutnost kroničnog opstruktivnog bronhitisa, koja je povezana s oslabljenom prohodnošću bronhiola. To uzrokuje istezanje alveola i malih bronha, što opet potiče pojavu šupljina u plućima;
 • Blokiranje bronhijalnog lumena bilo kojeg stranog tijela.

dijagnostika

Da biste dijagnosticirali i propisali odgovarajući tretman za emfizem, trebali biste se obratiti pulmonologu.

Dijagnostički postupciDijagnoza uključuje provođenje inicijalnog pregleda koji se sastoji od vanjski pregled, slušanje pluća s stetoskopom, tapkanje na prsima. Zatim, uz pomoć posebnih uređaja ispitivanje pokazatelja disanja: respiratorni volumen pluća, stupanj respiratorne insuficijencije, stupanj suženja bronha. Također morate proći kroz postupak Ispitivanje rendgenskim pregledom pluća.

Ako vam radiografija ne omogući precizno utvrđivanje prisutnosti bolesti, preporuča se izvršiti dijagnostičku thorakoskopiju.

liječenje

Nakon dijagnoze, liječnik pluća propisuje liječenje koje bi trebalo usmjeriti na smanjenje daljnjeg razvoja respiratornog zatajivanja. Preporučene mjere za liječenje emfizema koje pridonose poboljšanju učinkovitosti pluća uključuju:

 1. Odbijanje od loših navika, osobito od pušenja;
 2. Izvođenje respiratorne gimnastike;
 3. Liječenje bolesti koje su uzrokovale razvoj emfizema. Takve bolesti uključuju, na primjer, kronični bronhitis, bronhijalnu astmu.

Ako je tijek buloznog emfizema popraćen ozbiljnim komplikacijama, moguće su dvije glavne metode liječenja:

 1. kirurška. Ova metoda uključuje operaciju za uklanjanje formiranih bulla, što će pomoći smanjiti volumen pluća. Zahvaljujući tome, parametri disanja se vraćaju u normalu. Operacija se treba izvoditi u ranim fazama emfizema, kako bi se spriječio razvoj ozbiljnih komplikacija koje predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju. Najteži oblik bolesti zahtijeva transplantaciju ili uklanjanje pluća.
 2. Metoda liječenja. Primjena ove metode temelji se na uklanjanju uzroka koji su izazvali bolest. Zato imenovanje liječenja od liječnika zahtijeva jasno razumijevanje onoga što je dovelo do razvoja emfizema. U većini slučajeva liječnik propisuje bronhodilatatore i glukokortikoidne hormone.

Emfizem je izazvao respiratornu ili krvožilnu insuficijenciju, liječnik može propisati diuretike - lijekove za uklanjanje tekućine. Također, ovisno o svojstvima razvoja bolesti, može biti potrebno propisati antibakterijska sredstva i teofiline.

Osim toga, s emfizemom se preporučuju opće preporuke. Sljedeće ne-medicinske metode su naširoko koristi:

 1. Sprječavanje emfizemaUsklađenost s prehranom. Dijeta mora sadržavati dovoljan broj vitamina i elemenata u tragovima. Korisno je jesti sirovo voće, povrće, sokovi.
 2. Liječenje terapijom kisikom, koju imenuje liječnik. Trajanje ovog tečaja je obično 2-3 tjedna.
 3. Postupci masaže, zbog kojih postoji širenje bronha i sputanje sputuma;
 4. Vježba fizioterapeutskih vježbi s ciljem ublažavanja napetosti respiratornog mišića, brzo se umorivši od razvoja bolusne bolesti.
 5. Napravite kratke šetnje na svježem zraku.

Za liječenje emfizema, folk metode su naširoko koristi, kao što su:

 • Pijenje sok od vrhova zelenog krumpira;
 • Udisanje kuhane pare krumpira;
 • Priprema infuzija na bazi biljaka;
 • Aromaterapija, za koju možete koristiti eterična ulja različitih biljaka, kao što su: lavanda, kamilica, bergamot, eukaliptus.

Kako bi se spriječio razvoj buloznog emfizema i ozbiljne posljedice povezane s ovom bolešću, potrebno je periodično podvrgavati cjelovitom liječničkom pregledu i imenovanju pravodobnog liječenja.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan