uawildoleft.com

Leptir noćnih paunskih očiju ili paunovog oko kruha

Što izgleda paunovo očiŠarmantni leptir nevjerojatno lijepe boje zove se "noćni paunovo oko". U ljudima je moguće susresti i svoja druga imena, poput paunovih očnjaka ili Saturnia. Takav kukac je uvršten u skupinu Lepidoptera.

opis

Takvo neobično ime, poput paunovih kuglica, stekla je zbog nevjerojatno neobične boje. Svaka od četiri krila obdarena je prekrasnim velikim mjestom u obliku oka. To su ta mjesta koja se mogu naći na perje tako veličanstvene ptice kao paun.

Caterpillari rastu svoje čahure isključivo na stabla i grmlje voćke. Najčešće se mogu naći na kruškama. Možda pavlinoglazki ime je dobila zbog činjenice da kada gusjenica u čahuri propada, to prilično mnogo izgleda kao kruške.

Veliki paunski oci, jedan od najvećih leptira koji nastanjuju europski dio svijeta. Svaka vrijednost krilo oko 6-7 cm, odnosno insekata pune dužine reda 15-16 cm. Ova vrlo dugo za takav kukca kao leptir. Rijetko je u prirodi da pronađu saturniju veće magnitude, ali postoje i takvi slučajevi. U mraku, mahanje krilima velikog paunskog oka lako se može zbuniti s malim šišmišem. Tijelo leptira sama je veliko, poput krila, a također ima zamjetnu rubu krzna. Muški muževi se razlikuju po duljini brkova.

U muškim antenama:

 • Opis paunskog okaVelika duljina.
 • Cirrus.
 • Imaju mnogo grana.
 • Široki.
 • Neprestano se ljuljaju.


U ženskim antenama:

 • Mala.
 • Više nalik na kapice.

Pravilna prehrana u peacockhopperu je slomljena, jer proboscis kroz koji se hrana insekata ima nerazvijenu strukturu. Leptir powered by internih resursa koji bi mogli biti odgođena sve dok je ona bila u gusjenice fazi razvoja.

Boja Saturnia, u pravilu, siva smeđe impregnacije. Jake linije i mjesta na krilima kukca jasno su vidljivi. Boja paunskog oka je također neobična, jer na krajevima krila ima svjetlucavo rubno krem ​​boje.

Stanište velikog graška s kruškolskim kruškama

Ti leptiri rastu i razvijaju se samo u toplim zemljama. Hladna klima naše zemlje nije prikladna za njihovo prebivanje. Oko pupoljak je velik - to je južni leptir. Najčešći kukac se može naći u područjima kao što su:

 1. Gdje leptira vidjelo paunSredišnji dio Europe.
 2. Mediteran.
 3. Južna Rumunjska.
 4. Sjeverozapadni dio Afrike.
 5. Bliski istok.
 6. Kavkaza i Transkaucaze.
 7. Sirija.
 8. Libanon.

Ova vrsta leptira nalazi se u prirodnom staništu kao što su:

 • Vrtovi voća i bobica.
 • Zeleni parkovi.
 • Šuma.
 • Padine planina s vegetacijom u obliku grmlja.

Naravno, paunovo oko može se naći iu sjevernim područjima, ali to će biti moguće samo premještanjem gusjenica iz južne klime na našu. Najčešće ti leptiri dolaze k nama u izvezenim plodovima.

Reprodukcija insekata

Pavelizirane oči rijetko se reproduciraju. U pravilu, za godinu dana ti leptiri uspijevaju se razmnožiti samo jednom. Na početku sezone parenja muški leptiri počinju osjećati ženke zbog osjećaja mirisa i mirisa. Njihov proboscis nevjerojatno dobro hvata miris žene, osjećaju ih udaljeni 10 kilometara.

Možete uzgajati ove vrste leptira, ako ih klimatske uvjete dopuštaju da ih kultiviraju. Valja istaknuti činjenicu da mužjaci umiru nakon parenja sa ženama. Stavite leptir u sobu nije blizu, gdje će se osjećati ugodno. Pokrenite muškarca na njega, a nakon parenja nakon određenog vremenskog razdoblja, muški će umrijeti, a ženka će polagati jaja.

Nakon taloženja jaja velika noć paunovca preporuča se da ih premjestite u poseban spremnik i stavite ih u mračnu sobu. Otprilike 9-10 dana kasnije počinju se pojaviti ličinke gusjenica iz jaja. Da bi im se rastao i razvio, treba im prava ishrana. Budući da veliki noćni paunski oku voli živjeti na voćkama, potrebno je lišće za hranu iz tih stabala.

Caterpillari vrlo dobro jedu lišće i razvijaju se. Čim postanu malo više i vidjet ćete da je njihov apetit postao mnogo više nego prije, možete ih sigurno posaditi na drveće u vrtu. Stavite ih na listove trešnje ili na krušku, jako se sviđaju takvim lišćem.

Kad se vrijeme približi pupanju gusjenica, zaliha velikih plastičnih kontejnera su najbolje transparentne, stoga je prikladnije promatrati razvoj čahure. Stavite granu u posude s voćnog stabla na kojem se gusjenica nalazi.

Nakon što je čahura dobila prilično čvrstu formu, može se ukloniti iz grane i staviti u redovnu kutiju. Caterpillari imaju samo 14 dana da se pretvore u leptire. Čim primijetite kako se leptiri počeli pojavljivati ​​iz čahura, stavite grane stabala pokraj njih. Potrebno je da se oni mogu staviti na njih nakon rođenja i osušiti novo ravnanje krila. To je tako jednostavna metoda koju možete prenijeti u ove lijepe noćne ljepote u zatočeništvu. Slično tome, oni se reproduciraju u njihovom prirodnom staništu, ali bez sudjelovanja čovjeka, mnoga jaja koja su otpustena umiru.

Ono što je opasno za ovu vrstu leptira

Kako leptir jedeZbog svoje velike veličine i noćnog života, ovu vrstu leptira ne ugrožava tako mnogo štetočina. Ali dok je leptir u fazi razvoja na pozornici gusjenica, ptice su prvi neprijatelj ovoga insekata.

Ali veća opasnost od ptica, naravno, za takve leptire je čovjek. Ovdje su glavne vrste ljudske aktivnosti koje mogu nauditi leptirima i gusjenicama:

 1. Raspršivanje s insekticidima i kemikalijama.
 2. Svjetiljke ulične rasvjete pozivaju se na leptire, a oni lete prema njihovoj svjetlosti i spaljuju krila.
 3. Obrada vrtova i voćaka.

Važno je napomenuti da je u drugim zemljama ova vrsta noćnih leptira navedena u Crvenoj knjizi za zaštitu. Prije toga, ovaj leptir je smatrao štetočinom, upravo zato što je jeo lišće iz voćnih grmova i stabala. Ali u našem vremenu, kako se broj leptira znatno smanjio, posebna šteta ne može prouzročiti voćne nasade. Glavna značajka ovog insekata je njegova ljepota.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan