uawildoleft.com

Što je povećanje plućnog uzorka na rendgensku snimku?

Kako dekodirati rendgensku snimkuNajjednostavniji način, zahvaljujući kojemu možete vidjeti unutarnje organe, je rentgenska studija. Glavni pokazatelj njegovog ponašanja su bolesti bronha i pluća. Vrlo često stručnjak određuje rendgensko pojačanje plućnog uzorka. Što je to? Nemojte paničariti ispred vremena i bolje je čekati doktorsko objašnjenje.

Plućni crtež - što je to?

Ako su pluća u jednoj osobi posve zdravi, tada je normalna Plućna slika je slika krvi koja cirkulira kroz vene i arterije. Limfni čvorovi ili bronhi ne sudjeluju u stvaranju sjene. Slika je jasno vidljiv u korijenskom zone, gdje sve jedva vidljiv maksimalni promjer krvnih žila, uz postupno slabljenje u periferiji,.

Ono što biste trebali obratiti pozornostSloženu plućnu sliku predstavlja veliki broj isprepletenih krvnih žila. Vaskularne sjene mogu se međusobno preklapati, što na slici stvara gustim tokovima. Razlikuju se od stvarnih žarišta, koji se mogu pojaviti s raznim upalama, drugim plovilima koja se od njih razlikuju u različitim smjerovima. Takvi gromovi mogu nestati čak i uz najmanju promjenu u položaju pacijentovog tijela i na ponovljenim slikama koje više nisu fiksirane. U formiranju plućne slike mali dio se uzima i od bronhijalnih grana, koji izgledaju upaljačjem podlogom za homogene vaskularne linije.

Promjena u plućnom uzorku bolesti

Normalni plućni uzorak može se promijeniti ako postoje patologije srednjih organa i bolesti pluća. To je zbog činjenice da oko krvnih žila postoji upala, uzrokujući zadebljanje njihovih zidova, što nužno odražava na roentgenogram. U formiranju sjene, zidovi bronha također počinju sudjelovati - njihovo zadebljanje nastaje, pojavljuju se međuslojevi između vezivnog tkiva, koji bi inače trebali biti odsutni.Zahvaljujući činjenici da je oblik limfe i krvnih žila čvrsto zavijen, postaju dobro označeni. Takav pojačani vaskularni uzorak obično se promatra u raznim bolestima, koje su popraćene teškim hemodinamskim poremećajima:

  • plućna fibroza;
  • kombinirana stenoza mitralnog ventila;
  • sarkoidoza 2 - 3 faze.

Fotografija visoke pouzdanosti može se proučavati samo na tomogramu visoke rezolucije ili rendgenskim snimkama. Optimalna je svrha studije, koja se provodi s visokom tvrdoćom zraka, budući da su sva pluća savršeno vidljiva na takvim slikama. Da bi se razjasnila dijagnoza, važno je procijeniti rendgenske snimke napravljene u različitim vremenima i dinamičko promatranje. Postoje dvije vrste promjena u plućnom uzorku - depresija i jačanje.

U kojim slučajevima postoji povećanje plućnog uzorka?

Što je jačanje slike na slici?Lokalno pojačanje, koje je praćeno deformacijom, lako se dijagnosticira prilikom uspoređivanja uzoraka suprotnih pluća. Promjene često ukazuju upalne bolesti. To može biti, na primjer, tuberkuloza, pneumoskleroza, uzrokovana ograničenom suppurationom u plućima, početnom stadiju upale pluća ili njegovim kroničnim oblikom. U ovom slučaju, klinička slika nije uvijek dobro izražena - opijenost je obično niska, postoji kašalj s gnjevnim ili mukoznim sputom.

Iako se radiografi na bronhima deformiraju i dolaze zajedno, oni su prohodni, a na bronhografiji stručnjak može otkriti bronhiktazu. Nakon akutne pneumonije, preostali učinci se mogu manifestirati dulje vrijeme u obliku intenziviranja plućnog uzorka i to stanje traje do šest mjeseci.

U kojim slučajevima valja zvučati alarm?

Svaka osoba koja vidi neku nerazumljivu riječ u dijagnozi počinje se brinuti. Zapravo, nemoj se uzrujavati ispred vremena. Često je dovoljno zaključiti "Jačanje plućnog uzorka" posljedica je prekomjerne dijagnoze, nego obično "radiologi" grijeha. Kada dijagnosticira kronični bronhitis, često doktori ne provjeravaju dodatne preglede rendgenskih snimaka koji su učinjeni prije nekog vremena.

To se objašnjava činjenicom da liječnici općinskih poliklinika obično nemaju dovoljno vremena za takvo suđenje. Osim toga, X-zraka se smatra subjektivnom metodom istraživanja, kada je osoba donijela odluku, oslanjajući se samo na njihovo iskustvo, stoga su moguće pogreške. Izraz "povećanje plućnog uzorka" nije kobna dijagnoza i ponekad nema nikakvog praktičnog značaja. Ali u onim slučajevima kada zaključak određuje specifičnu patologiju - upalu pluća, tumor ili tuberkulozu, tada se liječenje ne može odgoditi.

Jačanje djetetovog uzorka pluća

Kako je rendgenski učinak djetetu?Ponekad su propisane X-zrake za djecu mlađu od 15 godina, jer je to jedina metoda koja potvrđuje stanje djetetovog tijela. Rendgenske zrake brzo se provode, omogućujući vam da pregledate čak i najmlađu djecu. U kabini s rendgenskim zrakama, dijete prolazi s jednim od roditelja koji će ga čuvati na stacionarnom mjestu. Da biste dobili visoku kvalitetu slike dijete ne bi trebalo kretati jednu sekundu.

Ako zaključak kaže "jačanje plućnog uzorka", onda to može ukazivati ​​na bronhitis ili upalu pluća. No, često je ta brojka proizlazi iz povrede ispitnih pravila, kao kada dijete plače u studiju ili ne zadržava dah.

Prednosti radiografije

Ovaj postupak se izvodi prilično brzo, a rezultat na monitoru računala pojavljuje se nakon nekoliko sekundi. Osim toga, prednosti rendgenskog istraživanja su kako slijedi:

  • sigurnost za pacijenta;
  • zbog preliminarnih kontrasta, možete postaviti točnu dijagnozu u sumnjivim slučajevima;
  • mali broj kontraindikacija;
  • Tijekom istraživanja možete dobiti dodatne informacije korištenjem softvera.

Stoga, ako tijekom rendgenskog pregleda stručnjak zaključi "jačanje plućnog uzorka", onda nemojte paničariti ispred vremena, jer ovo ne znači uvijek ozbiljnu bolest. Vjerojatno je došlo do pogreške u studiji.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan