uawildoleft.com

Rok trajanja jaja i uvjeti skladištenja

Prikladnost kokošjih jajaJaja je proizvod prve nužnosti, a gotovo je u hladnjaku. Osim toga, jaja - izvor bijelaca i vitamina, koji su potrebni za normalno funkcioniranje tijela. Međutim, vrlo malo ljudi zna koliko i kako pohraniti ovaj proizvod.

Prije svega treba napomenuti da kokošja jaja dolaze u nekoliko vrsta ili kategorija:

 • najviši;
 • izbor;
 • prvi;
 • drugi;
 • treći.

Osim toga, prilikom kupnje, pazite ne samo na kategoriju proizvoda, već i na izgled. Vrlo važno, tako da jaja nemaju legla, krv, pukotine i druge nedostatke. Prema GOST-u, jajašima je dopušteno da imaju male mrlje ili trake koje su se pojavile tijekom prijevoza. Jaja treba prati prije uporabe. Osim toga, treba imati na umu da ne bi trebali imati stranog mirisa ili okusa.

Što utječe na vrijeme skladištenja jaja?

 1. Kako skladištiti kokošja jajaNjihovo podrijetlo. Na jajašca, koja su sakupljena u proizvodnji, uvijek postavlja točan datum. Otprilike rok trajanja proizvoda, koji je prikupljen na peradnoj farmi, oko mjesec dana. Ako govorimo o domaćim jajašcima, mogu se čuvati 3 mjeseca.
 2. Ispravnost pohrane prije kupnje. Trgovina odgovara svim tehničkim standardima koji se odnose na pohranu ovog proizvoda, a rok trajanja može biti od 25 do 30 dana. Važno je i skladištenje nakon kupnje. Dakle, ako je proizvod pohranjen u hladnjaku, sirovo jaje mogu ostati spremni za hranu za mjesec dana i kuhani 10-14 dana. Ako govorimo o skladištenju bez hladnjaka, rok trajanja sirovine se smanjuje na 14-20 dana, a kuhamo na 2-3 dana.

Značajno, integritet ljuske također utječe na trajnost jaja. To je zbog činjenice da je struktura ljuske porozna i zbog toga ostaju sve korisne osobine. Ako je školjka bila slomljena, postoji veliki rizik da će mikroba ući. Stoga, kuhana jaja s napuknutom ljuska se može pohraniti ne više od 3-4 dana.

Koliko je rok trajanja pilećeg jaja u hladnjaku?

 1. Sirovi se proizvodi mogu čuvati 28 dana, ali ne više.
 2. Kušane repe dobro se kuhaju najviše tjedan dana.
 3. Kuhano u "mekom" dućanu 2 dana.
 4. Ukrašen toplinskim filmskim jajima, može se pohraniti 1-2 dana.
 5. Rok trajanja slomljenih i sirovih jaja je 1-2 dana.
 6. Zavarene i prethodno očišćene mogu se čuvati 3 dana.

Osim toga, ne zaboravite na takav pokazatelj kao na vlažnost zraka. Ne bi smjelo biti više od 85%, inače, vrijeme skladištenja postaje kraće.

Kako pravilno čuvati ovaj proizvod u hladnjaku?Rok trajanja jajaPrvo, nemojte stavljati ovaj proizvod na otvorenim vratima. To se objašnjava činjenicom da svaki put kada otvorimo vrata, mijenja se temperaturni režim, a to može utjecati na rok trajanja. Najbolje je pohraniti ovaj proizvod u povrće i voćnu komoru jer je temperatura najstabilnija.

Drugo, najbolje je pohraniti ovaj prehrambeni proizvod u fiksnom položaju. Za ovo postoje posebni štandovi s usjekom ispod svakog jajašca. Osim toga, takav kontejner treba biti dobro zatvoren tako da jaja ne dolaze u dodir s drugim proizvodima.

Treće, potrebno ih je pohraniti na temperaturi od 2 do 4 stupnja. A ako je temperatura u hladnjaku 1-2 stupnja, tada se rok trajanja može produljiti na 45 dana.

Kako razumjeti da je testis svjež?

Ako niste sigurni u svježinu kupljenog proizvoda, bolje je provesti mali test.

Postoji nekoliko načina za određivanje svježine proizvoda.

Provjerite sa soli

Za provođenje malog eksperimenta trebat će kuhinjska sol, malo tople vode i jedan testis. Jednom kada je slana otopina spremna, postavite ispitni objekt. Analiza rezultata:

 1. Pada na dno - proizvod je ne više od tjedan dana.
 2. Gluplji je kraj uskrsnuo - pojam više od tjedan dana.
 3. Jednostavno lebdi u rješenju - termin je duži od dva tjedna.
 4. Ako se proizvod pojavio - bolje je da ga ne koristite.

Isto se može učiniti jednostavno s hladnom vodom, bez slane otopine.

Provjerite s tavom za prženje

Ako ste razbili pileći proizvod u tavu, a protein je vrlo brzo rastao ili pomiješan sa žumanjkom, onda je ovaj proizvod ustajao.

Da ne bi nastala problemi tijekom prženja, jednostavno možete razbiti jaje u zasebnu ploču i pogledati njegovu dosljednost. Osim toga, treba obratiti pozornost na činjenicu da će svježi žumac uvijek biti konveksan.

Definicija zvukom

Koliko spremiti jajaOva metoda je vrlo jednostavna. Vi samo trebate tresti proizvod ispred uha. Ako ništa ne čujete, onda je svježa.

Važno je napomenuti da brzina čišćenja kuhana jaja može pokazati svoju svježinu. Ako su svježe, onda će biti vrlo teško očistiti.

Kao rezultat toga valja napomenuti da je vrlo važno imati podatke o roku trajanja jaja. inače možete otrovati sebe i svoje voljene. Osim toga, ne zaboravite na pravila za skladištenje piletine u hladnjaku.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan