uawildoleft.com

Koja tla za akvarija i biljke je bolja - vrsta i pravi izbor

Nutritivna primera u akvarijuKakvoća vode, zdravlja riba, izgled akvarija i dobar rast biljaka izravno ovisi o tlu akvarija. No, svi ne razumiju kako takav punilo funkcionira i koje vrste postoje. Stoga mnogi akvaristi - početnici mogu koristiti improvizirane materijale ili uopće ne pokrivaju dno umjetnog rezervoara. Važno je znati da je pravilno odabran akvarijsko tlo snažan biološki filtar i ne može se zamijeniti ničim drugim.

Zahtjevi za tlo za akvarija

Zbog akvarija je imitacija prirodnog ribnjaka, ribe i biljaka, potrebno je stvoriti uvjete blizu prirodnog. Trebali biste znati da tlo u akvariju obavlja važne funkcije:

 • služi kao osnova za učvršćivanje biljaka;
 • je stanište ne samo riba nego i drugih organizama;
 • obavlja biološku ulogu;
 • je prirodni "spremište" kavijara.

U ispravnom podmazivanju punila brojne korisne bakterije koje razgrađuju jednostavnim mineralnim tvarima ostaci krme i ribljih izmeta. Kao rezultat ove akcije, voda je pročišćena od nitrata i amonijaka, nema mirisa i mutnoće. Ali takve bakterije se pojavljuju i žive i množe samo u tlima s određenim svojstvima.

Zahtjevi za akvarijevu zemlju:

 1. Pješčana tla za akvarijaMaterijal mora imati poroznu površinu. U tim se poreima bakterije formiraju i žive.
 2. Veličina čestica bi trebala biti tri do pet milimetara. Kamenje ili drugi materijal veći od sedam milimetara neće raditi jer je teško za njih teško valjanje. Kao rezultat toga, hrana koja je pada među njima bit će nedostupna stanovnicima rezervoara, ona će se početi truliti i postati stanište Planariana, neugodnih vrsta crva. Previše male čestice, na primjer, pijesak, kolač i prestati "disati". U takvom sloju nastaju metan i sumporovodik, koji su vrlo otrovni.
 3. Tlo za akvarij mora biti dobro zaobljeno. Šljunčani oštri uglovi čvrsto su zamrljani, a oštri uglovi mogu naštetiti stanovnicima rezervoara. Okatannye čestice su sigurne za ribu i gusto se međusobno ne pridržavaju, tako da između njih ne postoje ustajaje fenomeni.
 4. Čestice bi trebale biti otprilike iste veličine. Ako su šljunak pomiješani s pijeskom, onda će između njih prostor ispuniti sitne čestice, što će dovesti do stagnantnih fenomena.
 5. Tlo za akvarij ne smije biti previše lako. Preporuča se odabir kvarcnih, granitnih ili bazalnih punila. Oni su prikladni i lako se sifoniraju, kao i oni će bolje zadržati biljka.

Budući da je tlo u akvariju potrebno ne samo, da biljke biljke, pri odabiru, morate slijediti sva gore navedena pravila i svoje postavke.

Koji je primer bolji za akvarij?

Akvarijske trgovine nude razne podloge, među kojima možete odabrati pravu opciju za svoj umjetni ribnjak.

Šljunak za akvarij

Zaokružena kamena male veličine može se koristiti u zatvorenim ekosustavima i slatkovodnim spremnicima. Šljunak ne boli ribu i dobro će zadržati biljke. To može biti od dvije vrste:

 1. Šljunak na moru okuplja se na obali i prirodno je tlo. Prikladan je za uzgoj slatkovodne ribe i škampi.
 2. Rijetko se šljunak izvlači na padinama rijeke. To je velika čestica s promjerom od pet do trideset milimetara. U ribnjaku je postavljen kao temelj. Nije preporučljivo koristiti vrste koje emitiraju amonijak i amonijak.

Prednosti akvarijevog tla u obliku šljunka uključuju:

 • prirodnost materijala;
 • neće naštetiti dnu stanovnika rezervoara;
 • ne povećava tvrdoću i sastav vode.

Za razigranu dnu riba možete koristiti male pećine Eco-primer Pebbles Relic # 1. Materijal u rasponu veličine od dva do pet centimetara odabran je umjeravanjem, dobro ispran i potpuno spreman za spavanje u ribnjaku. Međutim, kako bi se izbjegla zamućenost vode, preporuča se da ga isperete pod tekućom vodom. Prednosti proizvoda uključuju:

 • Moguća upotreba za akvarije slatkovodnih i slanih voda;
 • sigurnost i nedostatak toksičnosti;
 • pogodan za sve stanovnike vodnih tijela;
 • umjetno ne obojane.

Obrađeno prirodno tlo

Prirodno i neutralno podloge od pečene gline. Ima poroznost koja je dobra za razmnožavanje korisnih bakterija. Claydite je sigurno za ribu, jer ima zaobljenu površinu. To je prirodno upija, tako da čisti vodu od otpada i višak gnojiva.

Prednosti ekspandirane gline:

 • Koji je primer najbolje za akvarijpogodnost čišćenja akvarija;
 • porozna struktura;
 • glatka površina;
 • uništavanje višak gnojiva i organskih tvari;
 • izvedba biološke funkcije;
 • kemijska neutralnost;
 • prirodni izgled;
 • izvrsna cirkulacija.


Nedostaci takvih punila su:

 1. Lakoća. Ova kvaliteta ne dopušta sadnju nekih biljnih vrsta u njemu.
 2. Nedostatak nutritivnih komponenti.

Nutrijentno tlo

Za dobar rast i reprodukciju, mnogi Akvarijske biljke s korijenjem trebaju hranjivi supstrat. Posebne prehrambene smjese koje se prodaju u trgovinama za kućne ljubimce sadrže mineralne i organske tvari. Koriste se zajedno s neutralnim tlima kao supstratom.

Hranjivi supstrat može uključivati ​​korisne žive bakterije, porozne elemente, gnojiva s produljenim otpuštanjem ili instant granule topljive u vodi.

Prednosti hranjivih smjesa:

 • suzbija formiranje algi;
 • poticanje rasta biljaka;
 • poboljšati biološku aktivnost korisnih bakterija.

Njihovi nedostaci uključuju:

 • mogućnost ublažavanja nižih slojeva;
 • mogu se koristiti samo uz neutralno tlo.

Hranjiva tla Depot

Kako bi se stimulirao rast biljaka, dobra hranjiva mješavina je Deponite supstrat, koji sadrži veliku količinu organskih i mineralnih tvari. To uključuje korisne za biljke, dugotrajne nečistoće i hranjive brzo rastopljene granule, korisne životne mikroorganizme i porozne elemente.

Koristite Depot treba kombinirati s neutralnim tlima. Njegova uporaba inhibira razvoj i rast algi, potiče rast predstavnika vodene flore, pruža djelovanje korisnih bakterija.

Nedostatke Deponita su:

 • ubiranje donjih slojeva;
 • Mogućnost korištenja samo s praznim tipovima tla.

Power Sand Specijalni M (ADA)

Sastav ove vrste tla uključuje porozne elemente, mineralna gnojiva, treset, korisne mikroorganizme. To je izvrstan hranjivi supstrat za umjetne akumulacije, koji stimulira rast i razvoj biljaka. Također se može koristiti kao stočna hrana za škampi.

Prednosti Power Sand Special M (ADA)

 • osiguravanje povoljnih uvjeta za rast biljaka;
 • jamstvo izvrsne cirkulacije;
 • davanje hranjive baze za bakterije;
 • mogućnost korištenja sa sadržajem škampi.

Nedostatak takvog proizvoda je donekle napuhani trošak.

Coral Crumb

Vrste tla za av cariumZa spremnik za pseudo-vodu, najbolja bi opcija bila koraljni čipovi. To je porozna struktura i ekološki je proizvod koji ne predstavlja prijetnju zdravlju ribe i ostalih morskih života.

Većina akvarista preferira koristiti mrvicu bijelog sjaja, koja izgleda sjajno u bilo kojem vodenom pejzažu i simulira morsko dno.

Ali ne možete koristiti čipove koralja u svim akvarijima, jer voda čini krutom. Ovo je najbolje za akvarijevu zemlju za ciklide.

Prednosti punila:

 • porozna struktura u kojoj će se korisne bakterije množiti;
 • zaobljene čestice;
 • atraktivan izgled.

Nedostaci mrvica:

 • nije prikladan za sve umjetne akumulacije jer povećava tvrdoću vode;
 • brzo zamračuje i zahtijeva promjenu, inače je ukrašavanje akvarij izgubljeno.

Prije upotrebe koraljni čipovi pod tekućom vodom temeljito se isprati od prašine.

Crna boja za akvarij

Neobično izgleda i naglašava ljepota stanovnika umjetnog rezervoara punila crna. Može se koristiti u velikim ili malim akvarijama. Od crnih materijala prikladnih:

 1. Kako se brinuti za tloPrirodni bazalt. Materijal će stvoriti glatko olakšanje i snažno magnetsko polje. Zbog toga će podmorski hidrofiti dobro rasti. Sadrži u akvariju prirodnim bazaltom ne samo da može ribu, nego i škampi.
 2. Tamni kvarc. Poludrago kamenje je skupo, tako da ne samo da može imati koristi stanovnicima rezervoara, nego i naglasiti ugled vlasnika.
 3. Shungite. Slično ugljenu, prirodni materijal čisti vodu, koja postaje kristalno čista. Međutim, materijal ima istaknute rubove i često je krivotvoren.

Akvarij pijesak

Pješčano tlo je netoksično, tako da je najbolje za ribe s tanke ljuske i osjetljivu probavu. Postoji nekoliko vrsta pijeska za akvarije:

 1. Kako je primer u akvariju boljiMorski pijesak sakuplja se na koraljnim grebenima i nije pakiran u spremnik. To vam omogućuje da ga održavate korisnim mikroorganizmima.
 2. Voda rijeke koristi se tek nakon što se dobro prosije. Za to se koriste dva sita s različitim širinama rupa.
 3. Bijeli aragonit je prirodni materijal koji se sastoji od ulomaka koralja i mekušaca. Nije pogodan za sve jer povećava tvrdoću vode.
 4. Crni pijesak dobiva se od hematita, ilmenita, magnetita.

Najjeftiniji je kvarcni pijesak, koji će odgovarati svim vrstama riba i izvršit će funkciju mehaničkog filtra. Njegove prednosti uključuju:

 • čestice nemaju oštre kutove;
 • svijetla boja;
 • ne premali dio.

Međutim, kako bi biljke postale hranjive, kvarcni pijesak morat će se nadopuniti gnojivom ili posebnim supstratom.

Prirodno je i istodobno neuobičajeno Izgledajte pijesak River Light iz proizvođača UDeco. Ovo prirodno punilo ima svijetlu jantarnu boju i može ukrasiti bilo koji ribnjak. Sigurno je, ne povećava tvrdoću vode i pogodna je za ribu i gmazove.

Umjetno akvarijsko tlo

Ova vrsta punila izrađena je posebnom tehnologijom od čestica polimera, stakla ili plastike. U odnosu na vodu, umjetni materijali imaju neutralna svojstva. Dakle, oni nisu hranjivi i nisu pogodni za poboljšanje rasta biljaka. Koristite umjetni premaz za ukrašavanje akvarija, miješanje s hranjivim supstratom.

Prozirne kapi Mramor Barbus

More pijesak za akvarijVišenamjensko kamenje u obliku kapi su izrađene od stakla. Oni su otporni na abrazirajuću boju, neutralni do ravnoteže vode i apsolutno sigurni. Pogodno za morske i slatkovodne akvarije. Veliki i svijetli elementi stakla će dodati sofisticiranost čak i na jednostavan, mali umjetni ribnjak.

Kuglice Aqua Marbles Barbus

Proizvođač proizvodi od zaobljenih plavih čistih stakala u obliku kuglica. Sigurni su za stanovnike rezervoara, ne utječu na kemijski sastav vode i izgledaju lijepo sa svim bojama hranjivih tala.

S rasporedom podvodnog kraljevstva tlo je važan element. Od svoje kvalitete ne ovisi samo izgled umjetnog rezervoara, već i stanje stanovnika akvarija. Stoga, prije nego što odaberete akvarijevu zemlju, trebali biste se upoznati sa svojim vrstama i zahtjevima za to.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan