uawildoleft.com

Europski srna. Opis životinje

Europski srnaNaš planet je jedinstven i nevjerojatno raznolika fauna samo potvrđuje tu činjenicu. U svijetu postoji mnogo nevjerojatnih stvorenja koja mogu uzrokovati pravi užitak u svakoj osobi. Graciozan europski srna je jedan od njih. Što je poznato o srna, što se jeleni jesti i gdje se nalazi? Sada ćemo se baviti svim tim pitanjima.

Europski srna. Opis životinje

Roe jelena, ili kako se obično naziva, divlja kozja je relativno malena artiodactyl životinja iz obitelji jelena. U visini, odrasli mužjaci rastu do 80 centimetara, na dužini od 130 cm i mase od oko 30 kilograma. Postoji vrlo malo vanjskih razlika između ženki i muškaraca. Glavna razlika je veličina. U drugom su nešto veće. U proljetnoj i jesenskoj sezoni, predstavnici muškaraca rastu male sirene rogove, koje imaju tri procesa visokog 15 do 30 centimetara. U rijetkim slučajevima, rogovi rastu u ženki. U prirodi, to se smatra anomalijom.

Roe jelena su jednobojna boja, a nema dijelova ovisno o spolnim karakteristikama. Ljeti životinja dobiva crvenu boju kaputa, a zimi postaje siva ili smeđa. U blizini ekstremiteta vuna je lagana i leđa je tamnija. Novorođenčad se razlikuje po izraženim mrljama crvene i žute boje. U trećem mjesecu života, čestice potpuno nestanu.

Europski srna - izgledTo su ove osobine koje imaju europski srne. U divljini, možeš kako bi se susreli muslin melanisti, za koje je vuna iz nekog razloga postala crna. Prema statistikama, takvi pojedinci žive na području Njemačke.

Provođenje brojnih sigurnosnih operacija, zabrana lova u određenom razdoblju godine i druge državne mjere omogućile su povećanje ukupnog broja tih graciozne životinje. Postoji i poboljšanje stope nataliteta i dobre prilagodbe jareca na područja koja su promijenjena pod utjecajem ljudskih aktivnosti.

Što se hrani

Glavni sastojak prehrane europskog srna je biljni svijet lokaliteta u kojem živi. Poznato je da je životinja srna je voli živjeti u šumi-stepske prirodne zone, gdje je šuma ustupa brojne grmlje i proplanaka s gustom vegetacijom i raznim teško doći do mjesta gdje je moguće organizirati sklonište i sami zaštite od grabežljivaca.Veličina srna je relativno mala, tako da visina trave treba ostati srednja. Životinja se slobodno hrani koru drveća, mahovina, bobica, voća i orašastih plodova, kao i raznih grmlja. Dijeta se može razlikovati od doba godine i klimatskih značajki regije.

U zimskoj sezoni europski srna srna čine male stada, koja obuhvaća do 15 odraslih osoba i prelaze u šumska područja. Na poljima populacija stada doseže 40 glava. U zimskim skupinama postoje ženke s mlađim životinjama, jednogodišnjakinje, au rijetkim slučajevima i odrasle mužjake. stada stalno se kreće s jednog mjesta na drugo, tražeći potrebnu količinu hrane. Područje koje životinje mogu zaobići mogu doseći 500 hektara.

Ako je oborina dovoljno visoka, na primjer, 50 centimetara snijega i više, stada se zaustavljaju na jednom mjestu, a kao hrana koriste koru crnogoričnih stabala. Zimska se sezona smatra najopasnijim. Prema statistikama, najveći broj smrti srna je za zimu.

U nedostatku normalne dostavom hrane u hladnom dobu godine zbog nemogućnosti jelena hodaju na velike udaljenosti kroz gustu i dubokom snijegu, mnogi šumari uspostaviti posebne hranilice životinja. Roe jelena s velikim zadovoljstvom dolaze jesti kupus, repa, mrkve i druge usjeve. Šumari i lovci redovito broje od broja divljih koza. Poznato je da povećanje stope nataliteta dovodi do oštećenja poljoprivrednog sektora i visoke konkurencije hrane među pojedincima. Smanjenje broja srna može uzrokovati brzi nestanak vrste zbog čestih napada grabežljivaca i lovaca.

Metabolizam europskog srna znatno je smanjen zimi. Kao rezultat toga, to dovodi do smanjenja obujma hrane, čiji je glavni dio:

 • Muška štakora razlikuje se od ženesuha trava;
 • kora stabla;
 • grančice grmlja.

Neke osobe uspijevaju pronaći ostatke snježnih matica, mahovina i lišajeva. Isto tako, divlji koza nikad ne napušta poljoprivredne proizvode koje je ostavio čovjek, na primjer:

 • kukuruz,
 • krumpir,
 • repa.

I mnogi drugi.

Zbog svog izvrsnog šarma srna srna može brzo pronaći hranu, voće, orašaste plodove i druge prehrambene proizvode čak i ispod desetaka centimetara gustog snijega.

Što životinja jede u proljeće?

Dolaskom proljetnog zatopljenja europski srna je podijeljen u male skupine, koje u pravilu uključuju samo ženke i mlade. Jednogodišnjak brzo napušta slobodni teritorij, gdje ona će biti hranjena tijekom cijelog ljeta. Nakon identifikacije s staništem, koza ostaje tamo dugo. Mužjaci zdušno štite svoj teritorij od drugih predstavnika vrste, a održavanje jedinstvenog načina života pozitivno utječe na intenzitet prehrane.

Što srna jela jedu u prirodiAktivnost europskog srna u toploj sezoni postaje trom, a ne intenzivna. Povezano je s trudnoćom. Treba napomenuti da se embrij dojke može neko vrijeme nalaziti u maternici, ali će rasti počinje tek u siječnju. Kao rezultat toga, preživljavanje potomstva je maksimalno, a prilagodba specifičnostima regije je uspješna. Žene rađaju bebe od travnja do lipnja.

U proljeće ove graciozne šume stanuju svježi izbojci djeteline, sočan trava i zimske usjeve.

Što se tiče ponašanja muškaraca, oni su puno aktivniji u svom ponašanju nego u ženki. Odrasle osobe počinju obilježavati svoje imovine tekućinom iz znojnih žlijezda koje su na glavi, vratu i području kopita.

Što europski srna jesti tijekom ljeta?

U ljetnoj sezoni ženka srnećeg srna započinje laktaciju. Ako je žena već imala djecu, tada bi potomci trebali biti od dvije osobe. Jedan mladunac rodi samo za prvorazredne ili stare, slabe životinje. Prvih dana njihove živote, djeca srna jelena skrivaju se u visokoj travi i uzimaju majčino mlijeko devet puta dnevno. Kada dođe drugi mjesec, djeca počinju samostalno tražiti hranu i isprobati brojne sočne biljke koje se mogu naći u blizini svog doma. Razdoblje laktacije ženskog kraja nakon što se štapići dospiju do 2-3 mjeseca.

Kako se srna srna rodi i podigneToplo ljeto predstavlja najbolje vrijeme za rast europskog srna. Tijekom tog razdoblja u prehrani životinje je mnogo različitih namirnica s jedinstvenim hranjivim tvarima i vitaminima. Prema statistikama, u ljeto srna jelena može jesti do 850 vrsta biljaka. Najvažnija poslastica su mlada sočna lišća i grančice. Većina prehrane zauzima dikotilno bilje. Ostatak pripada lako dostupnim grmljem i stablima male veličine. Također, krmna baza uključuje monocotyledons, mahovina, gljive i paprat.

Osim toga, divlji koza može jesti lišće hrasta, graba, breze, trešnje, planine pepela i lipe. Bilje koje su visoke u vodi su omiljena hrana za divlje kozje. Među njima:

 1. calla;
 2. žitarice;
 3. šapika;
 4. loboda;
 5. krvno grlo;
 6. alpinista;

Isto tako divlja kozica ne odbacuje sočne bobice, koje sadrže puno minerala i vitamina. Uz bilo koju bolest, životinja traži pelin i druge otrovne biljke.

Što europski pas dolazi u jesen?

Kada dođe sezona jeseni, životinja ima tendenciju da se dobije na težini i zalihe na potrebnu količinu hranjivih tvari prije dolaska zime. Provesti zamišljenu divlja kozica pristupa ljudskim kućama i polja u potrazi za ostatcima kukuruza i drugih usjeva koje su poljoprivrednici ostavili nakon žetve. Ponašanje hrane srne se razlikuje po jednoj značajki: životinja rijetko jede cijelu biljku. Najvjerojatnije ga ugriza sa svih strana i traži drugu.

Kao rezultat toga, srna srna može jesti veliki broj biljaka, bez nanošenja značajne štete. Samo u zimskom razdoblju situacija se mijenja, a koze jedu sve što im se sviđa.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan