uawildoleft.com

Shark mako - najbrži morski pas na svijetu

Mako crnorisana morska pustinjaMako Shark pripada obitelji Seldevsa. Razlikuje se od svojih kolega u prilično velikim veličinama. Na drugi način, naziva se i bonito, što znači morski pas morskih pasa. Prema znanstvenicima, možemo zaključiti da su preci ovog morskog psa bili vrsta Isurus hastilus. Ova je vrsta bila vrlo rijetka. Njegovi predstavnici imali su više od 6 metara duljine, a prosječna težina bila je 3 tone. Predaka morskog morskog psa ili morskih skuša postojala je tijekom razdoblja krede.

opis

Mako se smatra vrlo opasnim predatorom u odnosu na ljude, budući da je ova vrsta obilježena povećanom agresijom. Čak i ako je riba puna, napadat će žrtvu bez oklijevanja. Ona ima vrlo velike i smrtonosne čeljusti. Zbog brzog brzog kretanja, Mako Shark smatra se jednim od najopasnijih predatora mora.

Sharks of mako podijeljeni su u nekoliko tipova:

  • korotkoplavnikovye;
  • dlinnoplavnikovye.

Morski psi su opasne vrsteŠto je to što druga vrsta predstavlja povećanu opasnost za ljude. Grabežljivci su gotovo slični u međusobnoj strukturi. Očigledna razlika je samo u veličini peraja. Pojedinci ove pasmine mogu doseći 4 metra duljine i istodobno izvagati 500 kilograma. Žene su puno veće od muškaraca. Najveći ulovljeni pojedinac bio je duži od 4 metra i težio oko tona. Ovaj je događaj dogodio 1973. godine. Do sada nitko ne zna točan životni vijek ove vrste. Prema znanstvenicima, morski pas živi ne više od 25 godina.Oblik tijela je prikazan u obliku cilindra. Površina trbuha je bijela. Leđa je tamnoplava. Postoji vjerovanje da boja ovisi o dobi morskog psa. Što je starija, to je tamnija. Morski psi imaju tamnoljubivu crtu. Za mlade osobe karakterizira prisutnost tamne točke na kraju njuške. S vremenom, ovo mjesto nestaje. Pernica smještena na poleđini ima različitu veličinu. On je veći ispred, iza je manje. Lopatice u prsima su srednje veličine. Zakrivljeni zubi omogućavaju najbržem grabežljivcu čvrsto prianjanje na svoj plijen.

reprodukcija

Reprodukcija crnodjelih morskih pasaMakić je viviparan ribe. Žene su spremne za oplodnju u trenutku kada njihovo tijelo dosegne 2,7 metra. U muškaraca, pubertet se javlja kada je duljina tijela 1,9 metara. Trajanje trudnoće traje 15 mjeseci. Proizvodnja hranjivih tvari pomoću zametaka provodi se prisustvom jajnih stanica u maternici koje muškarci nisu oplodili. Mako morski pas sposoban je uzgajati do 18 mladih, čija je dužina tijela oko 70 centimetara. Odmah nakon rođenja, pržiti su spremni za samostalan život. Spajanje ribe jednom u dvije godine.

Gdje žive?

Glavno stanište je voda tropskih mora. Glavna mjesta boravka su:

  • Atlantsko područje;
  • regija Indo-Pacifik;
  • Pacifičkoj regiji.

Stanište ovih grabežljivaca je vrlo opsežno. Južni dio nalazi se u regiji Argentini, a sjeverni dio je unutar granice Nova Scotia. Mako morskih pasa rijetko se nalazi u vodi, temperatura je manja od 16 stupnjeva. Uglavnom, mako je u vodama gdje pluta njezini omiljeni bomboni, i pokušava ostati na površini vode. Maksimalna dubina do koje se riba spušta iznosi 150 metara.

Brzina napada

Mako Shark Speed ​​AttackZbog pojednostavljenog oblika tijela mako se može razviti brzinu tijekom napada na svoju žrtvu na 60 km / h. Može skočiti iz vode na 6 metara. S obzirom na takve mogućnosti, mako po pravu smatra se najopasnijim predatorom na moru. Osim oblika tijela, cirkulacijski sustav morskog psa igra važnu ulogu u razvoju brzine napada. Svi njezini mišići prožeti su velikim brojem malih kapilara, koji se zagrijavaju izvrsnom cirkulacijom ribe. To vam omogućuje brzo ugovaranje mišića i postizanje veće brzine.

Ova značajka uvelike utječe na umor zbog potrošnje velikog broja energetskih izvora. Zato riba je stalno u stanju gladi i neće propustiti priliku za napad na žrtvu, pogotovo ako je riječ o sabljarki.

Napad na ljude

Ribari koji su uhvatili makuKao što je već spomenuto, mako se smatra opasnim predatorom vode. No ipak rijetko napada neku osobu. U osnovi, napad je zbog krivnje osobe koja, zbog svoje nezadovoljstva, pliva preblizu morskom psu. Tijekom proteklih 20 godina počinjeno je 42 napada na ljude. Tipično, najveći dio tog broja sastoji se od ribara koji su napadnuti dok pokušavaju uhvatiti maku.

Napajanje

Dijeta ovog grabežljivca uglavnom se sastoji od velike ribe. Kao što je već spomenuto, njihova omiljena poslastica je mačuh. Veličine dvije ribe su gotovo identične, ali mako ga ne zaustavlja i uvijek postiže svoj cilj.

Poželjno je da dolaze morski psi s donje strane, uhvativši žrtvu svojim oštrim zubima iza kaudalne peraje. Ovdje je kraj kralježnice i važni zglobovi se nalaze u životu. Tako, napadajući, morski pas paralizira žrtvu, čineći ga potpuno bespomoćnim. U takvim okolnostima žrtva ne može odoljeti grabežljivcu i postaje večera.

Blackfish se s pravom smatra najopasnijim grabežljivcem. Zbog brzog početka napada, a to ubrzanje na 60 km / h u samo nekoliko sekundi i snažnih čeljusti, Mako Shark ne ostavlja šansu da njegova žrtva spasi.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan