uawildoleft.com

Vanjska struktura pauka. Posebne sposobnosti za preživljavanje

Pauk i njegova strukturaGornja strana pauka naziva se dorzalna strana (tj. Leđa), a donja strana se naziva ventralna strana (tj. Trbuh). Cephalothorax na leđnoj strani sastoji se od kitina, koji se naziva karabin. Vanjska struktura pauka sastoji se od dva lako prepoznatljiva dijelovi

.

 • Proksom ili cephalothorax (spojenu glavu s prsima)
 • Abdomen (leđa ili trbuh).
 • Usko struk (lažan) povezuje oba dijela.

Unutrašnjost cefalotoraks:

 • mišiće - kako bi pomogli kretanju čeljusti i udova. Mišići pridruženih udova, crijeva i karapati povezani su s centralnim endosternitisom, unutarnjim ne-kitinoznim skeletnim pločama.
 • cerebralni gangli - masa živčanog tkiva.
 • otrovne žlijezde - proizvodi otrov kako bi ubio plijen
 • mišićni trbuh - pumpa tekuća hrana u jednjak i ždrijelo ga pomiče kroz crijeva. Kraj prednjeg crijeva tvori želudac.
 • Divertikula (outgrowths) koje se protežu u noge također se nalaze u mozgu.

natrag prosomy se naziva abdominalna šupljina ili opistosoma. Izravno iza glave je utor, jama. Zona odmah iza očiju zove se clypeus (čelo). Dio dorsalnog područja između nogu naziva se sternum. Prsti s prednje strane koriste se u senzorske svrhe. U muškaraca, poklopci se mijenjaju kako bi stavili spermu u genitalni otvor žene, koji se nalazi na donjoj strani abdominalne šupljine.

čeljustčeljust koji se nalazi pod očima i koji se naziva chelicerae. Piercing dijelovi tih čeljusti su šupljine koje isporučuju otrov kroz malu rupu na vrhu. Svila je izrađena od svilenih žlijezda i proizvodi orgulje za predenje. Neposredno prije žlijezda za predenje, neki paukovi imaju češalj, posebnu ploču koja sadrži niz rupe kroz koje nastaju mnoge niti vrlo tanke svile. Sa svojim leđnim šapama, mogu podvući svilu kako bi napravili sofi vunu, poput svile, kako bi napravili takozvane trake na njihovim mrežama.

oči nalaze se ispred. Većina paukova ima osam očiju, neki imaju šest očiju. Oči su jednini i nazvane očnim utorima, za razliku od insekata koji imaju složene oči. Glavni par očiju nalazi se u sredini i ima drugačiji dizajn od ostalih očiju.

Stanice osjetljive na svjetlo upozoravaju na dolazno svjetlo i stoga se nazivaju indirektna mrežnica. Pored paukovih rakova i skakača, glavne su oči male ili čak nestale iz pauka s šest očiju. Dizajn je sličan ljudskom oku i ima visoku rezoluciju. U ostalim očima, fotosenzitivne stanice pokazuju svjetlo i imaju indirektnu mrežnicu. Ove sekundarne oči daju pauku mnogo širi vidik od glavnih očiju, a koriste se kako bi im pružili priliku procijeniti udaljenost. Tijekom lov, ove sekundarne oči snimaju pokret žrtve, a glavne su se oči usredotočile kad se približava plijenu.Traka i svjetlosni sustav paukaotvori dušnika i pluća - za priljev kisika. Ove rupe nalaze se na donjoj strani trbušne šupljine. Broj traheje i pluća i njihov položaj variraju od vrsta do vrste. Na prednjoj leđnoj strani trbuha nalazi se srčano mjesto. Ispod ovog mjesta je srce paukova. U velikim paukovima, broj otkucaja srca iznosi 30 do 70 otkucaja u minuti, dok u manjim paukovima brzina otkucaja srca može narasti do 200 otkucaja u minuti.

probava

Pauk je uhvaćen vađenje dodacima, tj. nogama. Zatim koristi svoje oštre šiške kako bi sipao otrov u žrtvu. Ovaj otrov također sadrži enzime koji razgrađuju plijen. Probava se javlja djelomično u samom plijenu. Ukapljeni sadržaj se apsorbira u probavni kanal usisavajući želudac, koji se nalazi u cephalothoraxu.

Čestice u hrani se filtriraju uz pomoć mnogih dlaka oko i u ustima. Filtracija je toliko učinkovita da može odvojiti krute čestice od tekućine. Iz želuca želuca, hrana se prevozi kroz crijeva do sredine trbuha, koja se nalazi u trbušnoj šupljini, gdje sekretorske stanice luče enzime koji dalje probavljaju hranu. Resorptivne stanice zauzimaju sićušne globule hrane i nastavljaju probavljati. U tom procesu, hrana je uništena na molekularnu veličinu. Srednji crijevo konačno završava u celakalnim stanicama gdje se pohranjuju feces.

dah

Spiderov opis djetetaSpider respiratorni sustav drugačiji od naših. Postoje dva odvojena sustava povezana s plućima i dušnikom. Pretpostavlja se da su pluća prvi respiratorni sustav, koji kasnije zamjenjuje dušnik. Pluća se sastoje od niza ploča. Krv teče kroz ove ploče i odvija se razmjena plina. Plin prolazi difuzijski proces i stoga se ne koristi učinkovito. U aktivnijim paukovima traheja se zamjenjuje dijelom putničke torbe ili cijelog pluća. Traheja su cijevi koje se ne raspadaju, ali prodiru izravno iz tkiva i organa.

Kruženje krvi

Spider krv sustav je poznat kao otvoreno sustav. Ne postoji sustav krvnih žila, poput osobe, krv izlijeva s kraja arterija upravo u tkivo gdje djeluje slobodno. Šupljina oko srca zove se perikardij. Krvi pauka razlikuje se od čovjeka. Kisik je povezan s hemocjaninom, molekulom koja sadrži bakar, dok je kod ljudi kisik vezan za hemoglobin, molekulu koja sadrži željezo. Boja oksidiranog bakra je plavo-zelena. Stoga pauci imaju "plavu" krv.

Krv sadrži neke stanice, iako uglavnom igra ulogu zaštite od zaraze i ozdravljenja rana. Arterijski pritisak pauka je visok i iznosi 0,18 atm, gotovo jednak muškaraca. Tijekom promjena kože, ovaj tlak udvostručuje. Vjeruje se da se krvni tlak koristi kao hidraulička sila za hodanje.

Anatomija živčanog sustava

Struktura živčanog sustava je slična kralježnjacima, osim što je mnogo jednostavnija, osobito s obzirom na intelektualne funkcije. Strukture koje čine stanične mase paukovog živčanog sustava gotovo se u potpunosti prepoznaju u cephalothoraxu s samo nekoliko relativno malih ganglija (pleksusa živčanih stanica) u abdominalnoj šupljini.

Anatomija živčanog sustavabit neurološki Tkivo koje služi kao paukov mozak je "ganglion" koji se nalazi neposredno iznad probavnog trakta i ispred usisnog trbuha. Dostupni podaci upućuju na to da je najvažnija funkcija ovog mozga obrada osjetilnih informacija, osobito iz očiju, i dobivanje prikladnih odgovora, uključujući kretanje helikata i otpuštanje otrova iz otrovnih žlijezda. Ti su odgovori očito važni za preživljavanje, a paukov mozak ima barem malu sposobnost učenja iz prošlih iskustava i adekvatnije reagirati na ponavljajuće događaje.

ispod probavni sustav i spojen na mozak bočnim ekstenzijama je "podzezofagalni" ganglion. Struktura ima oblik zvijezde, ima velike grane koje vode do nogu i dlanova. To je vjerojatno ekvivalent ljudskom mozgu i ima primitivnu razinu segmentacije, sličnu onoj promatranom u drugim beskralježnjima, kao iu ljudskom živčanom sustavu. Većina paukovih mišića, a posebno mišića nogu, kontrolira podgranija. U nekim vrstama koje su proučavane, elektrofiziološki mali periferni gangliji pronađeni su u nogama i vjerojatno će kontrolirati bilo koje mišiće nogu, a također osiguravaju i ulaznice za mnoge osjetilne receptore koje svaka noga ima.

Osjetljivi organi

Struktura pauka je različita tjelesa percepcija za komunikaciju s okolinom:

 • oči
 • Taktilni senzori
 • Receptori okusa
 • Slit organi
 • Prorioretseptory

krznoNajvažnije su oči koje su ranije opisane. taktilni Senzori su kosa koja se širi cijelim tijelom. Kretanje kose uzrokuje živčani impuls. Da ovaj sustav radi, lako možete provjeriti vikanjem na pauk. To će izravno zaustaviti njegovu aktivnost, jer zvučni valovi utječu na taktilnu kosu i proreze. Dodirivanje pauka će imati isti učinak.

degustacija Osjetnici su smješteni unutar usta i na kraju segmenata prstiju. Na prstima su šuplje vlasi u koje ulaze hlapive kemikalije. Ako pauci manipuliraju svojim proizvodima i dodiruju ih prstima, to ga okusa! Oralni organi se protežu oko vanjskog dijela tijela, koji osjeti stres, vibracije i gravitaciju. Propioceptori se nalaze na dodacima i koriste se za otkrivanje i određivanje položaja nogu i smjera kretanja.

Reproduktivna funkcija

Reprodukcija je opasan zadatak za muškog pauka, kojeg često mora platiti njegov život. Ovo je složen proces koji uključuje širok raspon pristupa i taktike. Muškarac ima organe za proizvodnju sperme u trbušnoj šupljini. Cijevi vode do genitalnog otvora, koji se nalazi u središtu epigastričnog sulkusa, koji se može naći na abdomenu iza nogu.

Prije nego što se čovjek može pomiriti, mora prenijeti spermatozoide u spremnike u svojim opipljivim organima. Da bi to učinio, kapa na pileći papir malo kap, izvađen iz genitalnog otvaranja. Zatim uzima prstom spermu. Apsorpcija sperme vjerojatno je kombinacija kapilarnih i gravitacijskih sila. Sada je opasni dio. Mora pristupiti ženi s pravim ritualima. Nepoštivanje ovih uvjeta dovodi do smrtne kazne. Kada žene uzmu muškarca, povezuje dlan s ženskim epigenom i umetne spermu.

potomstvo

Potomstvo paukaKada se jaja oplodi i sazrijeva, ženka odgodila jaja. Majka se brine o nerođenoj djeci, jer im grabežljivci ili paraziti mogu naštetiti. Uobičajeni pauci, koji žive u gotovo svakoj kući, koriste najjednostavniji oblik. Oni nose svoju djecu u labavim ligamentima. Oni to mogu priuštiti, jer žive u zatvorenom prostoru i nisu izloženi prijetnji vremenskim prilikama. Druge vrste, poput pauka vukova, stavljaju jaja u svilenu vrećicu i pričvršćuju vreću na svoje tijelo.

Nakon rođenja djece, ženka ih neko vrijeme pomiče u trbuh. Mnoge druge vrste stavljaju jaja u vrećicu svile i čuvaju ih dok se ne pojavljuju mladi pauci. Spider-mother će se pobrinuti za svoju djecu dok ne umre. Od nekih vrsta, djeca jedu majku. Neki Araneidae čuvaju svoja jaja dok majka ne padne u jesen. Jaja ostaju bez nadzora dok se ne otvore proljeće.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan