uawildoleft.com

Rijetke životinje iz crvene knjige Rusije

Lynx lynxGlobalna katastrofa je rasprostranjen nestanak rijetkih životinja. Nažalost, naša zemlja nije postala izuzetak - mnoge životinje koje se nalaze u Rusiji ugrožene su nepostojanjem. Ipak, taj problem ne smije se udaljiti, au njega se uklapa posebna državna tijela čija je zadaća očuvati broj i povećati potomstvo rijetkih i jedinstvenih vrsta životinja.

uvod

Crvena knjiga, njezino značenje

Crvena knjiga Ruske FederacijeImena životinja, čija populacija postaje iznimno mala, navedena su u posebnom imeniku pod nazivom Crvena knjiga Rusije. Postoji nekoliko vrsta:

 • životinje od kralježnjaka - 259;
 • insekti - 39;
 • gmazovi - 21;
 • sisavci - 65;
 • riba - 123;
 • Vodozemci - 8.

Izumrle životinjeNažalost, neke vrste životinja u Rusiji, kao što su, kao Transcaucasian tigar, dodo, stellerovska krava, jazavac, špiljski medvjed, potpuno je nestao s lica Zemlje. Ljudi nisu mogli spasiti ove faune, ali u njihovoj moći da spase druge životinje, koje su također prijetile nepostojanjem.

Transcaukazijski tigar na pirodiVelika stopala jelena na poljuŠpiljski medvjed s potomstvom

Popis i kratki opis nekih predstavnika Crvene knjige podataka Rusije

Sadržaj crvene knjigeValja napomenuti da je ovo daleko nepotpuni popis ugroženih životinja u Rusiji. Pored toga, registar rijetkih životinja prilično je dinamičan, neke vrste iz nje nestaju ili se mijenjaju u drugu vrstu prevalencije.

 • Možda je najpoznatija životinja dovedena na rub ekstonicije bila Amur tigar. To je jedini predstavnik takve vrste, koji živi na takvim sjevernim geografskim širinama. Preživjeti ovdje omogućava pet centimetar sloj masti, koji štiti tigar tijekom razdoblja teškog mraza. Danas se nalazi oko 450 tigrova (1979. godine bilo je 844), koje se nalaze na ruskom Dalekom istoku. U našoj zemlji, proizvodnja Amur tigra strogo je zabranjena zakonom. Nedavno je odlučeno staviti dio životinja u rezervat prirode Yakut "Pleistocenski park". Također ove životinje su pronađene u Kini, gdje je za jednog mrtvog tigra sam pošiljatelj podvrgnut izvršenju.
 • Jedan od najrjeđih u našoj zemlji bio je stanovništvo crvenog (planinskog) vuka. Ova životinja teži oko 20 kg i duljinu tijela oko 1 m. Zvijer ima luksuzni crveni krzneni kaput koji je postao glavni razlog njenog nestanka. Često pada pod vatru lovaca koji zbunjuju crveni vuk s lisicom. Jedini vidljivi vanjski znak koji razlikuje zvijer crvenog vara - crni rep. Te su životinje ujedinjene u omotima od 10-12 pojedinaca i lova s ​​jelima, leopardima, antilopima, kao i manjim životinjama poput glodavaca. Važno je napomenuti da ne kopaju rupe za sebe, ali su jezerca smještena u pukotinama planina i stijena. Postoji samo 10 vrsta crvenog vuka, od kojih je 2 u Rusiji. Stanište vuka je Daleki istok, iz inozemstva - Mongolije i Kine.
 • Druga Far Eastern rijetka životinja je Amur Goral, što je podvrsta koze. Njegov broj danas ne prelazi 700 pojedinaca. U pravilu, životinje žive u malim stadima od 6-8 stabala.
 • Atlantski moržak na leduČudesno je pobjegao od potpunog istrebljenja atlantskog morža. Do pedesetih godina prošlog stoljeća, ova zvijer, koja se nastanjuje na moru Kara i Barents, bila je na rubu izumiranja zbog aktivnosti lovaca. Danas, zahvaljujući naporima stručnjaka, postoji stabilizacija i čak mali porast broja walrusa. Točan broj životinja znanstvenici zovu teško, jer nemaju posebnu opremu koja im omogućava da dođu do svojih rookerija. Duljina odraslog morža iznosi 4 metra, a živa težina doseže 1,5 tona.
 • Rijetkost je bila zgodni bjelkasti dupin. Duljina je oko 3 metra. Dupini se više vole smjestiti u male skupine od 5-7 osoba. Zvijer se odmah razlikuje crnim perajama i bočnim trakama. Možete susresti dupina u vodama Baltičkih i Barentsova mora. Razlog smanjenja njihovog broja ispuštanja kemikalija i teških metala u oceanske vode, kao i lova za njih, koji su potekli u Skandinaviji i Velikoj Britaniji. Te su životinje još uvijek slabo poznate, a neke su čarobne navike ostale misterije znanstvenicima.
 • Jednom stanište azijske gepele bila je ogromna područja od Hindustanova do doline Fergana. Sada umiru, a na svijetu nema više od tri deset životinja. 10 od njih su u prirodnom staništu, a ostatak se nalaze u kavezima i zoološkim vrtovima na otvorenom.
 • Konji iz PrzewalskogJedan od najvažnijih poznate vrste konja - Przewalskijev konj - sada također ima rijedak status. Danas postoje samo nekoliko tisuća pojedinaca. U ranim 90-im je proveden eksperiment: nekoliko konja pušteno je u prirodu, u ukrajinsku zonu otuđivanja nuklearne elektrane u Černobilu. Tamo nisu propali, već se, naprotiv, počeo intenzivirati i povećati broj stanovnika na oko 100 pojedinaca.
 • Još jedna rijetka životinja iz Crvene knjige je West Caucasian turneja (to je i kavkazanska planinska kozica). Područje rusko-gruzijske granice je njezino stanište. Broj životinja je pao zbog pucnjave od strane krivolovača. Drugi razlog nestanka koza bio je njihov povezanost s istočnim kavkaskim turema, što je rezultiralo nastankom nesposobne reprodukcije.
 • Na rubu potpunog izumiranja bilo je ušiven pečat, bolje poznat kao sivach. Duljina njegova tijela je oko 3 metra, težine oko tona. Te životinje žive u Kamčatki, Kurilima, Aljasci, zapovjedničkim otocima.
 • U Primoryu se nalaze takve rijetke vrste životinja kao što su Amur, ili leopard Dalekog istoka. Za 2013. u Rusiji je bilo samo 49 osoba. Ova zvijer još se uvijek nalazi u Kini, Sjevernoj Koreji i Južnoj Koreji. U Srednjem Kraljevstvu poduzimaju se posebne mjere za spašavanje leoparda, a ubojstvo životinje kažnjivo je smrću. Ovo je vrlo učinkovit prijem, to više zato što su pod rizikom izumiranja, ti predstavnici životinjskog svijeta pali zbog istrebljenja od strane krivolovača.
 • Snježni leopard (snijeg leopard) također je obogatio Crvenu knjigu Rusije. Njegovo prebivanje u udaljenim dijelovima srednje Azije, udaljeno, dopustilo je zvijer biti spašen od krivolova, ali ipak, ove životinje su već premale.
 • Do nedavno, u Središnjoj Aziji i na Bliskom istoku, pronađeni su samo pojedinačni uzorci kulan, povezani s podvrsta divljih azijskih magaraca. Češće se nazivaju polu pepelom. Nedavno je jedna od turkmenskih rezervi radi spasenja počela umjetno uzgajati životinje.
 • Manul - MačkaU Republici Tyvi, Altajima i Trans-Baikal regiji još uvijek se može susresti s mačjem mačka, koja je nadaleko poznata kao manul. Ova divlja zvijer poznata je po svojoj luksuznoj pahuljastoj kosi, za 1 cm2 njegovog tijela ima 9 tisuća dlaka. Znanstvenici slabo istražuju mačku, jer vode tajni način života i praktički ne dolaze u kontakt s osobom.
 • Lijepe gazele živjele su u blizini južne planine Altaj, ali nakon što su njihovi stanovnici naselili ove teritorije stanovništvo se znatno smanjilo. Cigani dosežu visinu 80-90 cm i teže oko 30-40 kg. Imaju žućkasto krzno i ​​šuplje crne rogove. Njihova karakteristična osobina je visoka aktivnost i izdržljivost. Dzeryen su klasični predstavnici strmih i pustinjskih zona.
 • U surovoj klimi Arktičkog oceana živi još jedna životinja iz Crvene knjige Rusije - narwhal. Raste na duljinu od 4,5 do 6 m i teži od 0,9 do 1,5 tona. Na glavi životinje je tanka duguljasta kljova, zbog čega se narwhals također zovu jednorogovi. Žive u malim stadima i sposobni su, kao dupini, napraviti razne zvukove za komunikaciju. Uglavnom se hrane školjkama i ribama. Meso narwhals je ukusno i visoko kalorijalno, a njihove kljove se koriste u biznisu nakita. Sve ovo stavilo je jednorog na rubu izumiranja, a danas je i lov za njih kažnjeni ogromnim novčanim kaznama u Rusiji, Kanadi i drugim zemljama narwhal stanovanja.
 • Mandarini su nevjerojatne male šumske patke, koje također pripadaju rijetkim životinjama. Mužjaci su izvanredni zbog njihove svijetle boje, ženke izgledaju jednostavnije. Stanuju u planinama, na obalama raznih rezervoara Dalekog istoka i lete u Kinu i Japan zimi. Hrana za njih su žira, alge, kao i žabe. Kao rezultat uništavanja šuma i aktivnosti krivolovaca, stanovništvo mandarina znatno se smanjilo.
 • Daurski jež u šumiDahurski je jež također dobio na popisu Crvene knjige. U Rusiji se javlja na Trans-Baikal teritoriju, u inozemstvu - u Mongoliji i sjevernim provincijama Kine. Provodi tajnu noćni život. Uglavnom se hrani kukci, skakavci i skakavci, kao i mali sisavci poput hrčaka, žaba, krastavaca, zmija, bobica i divljači. Njihova se populacija znatno smanjila u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, kada su imali utrobe pesticida koji su se koristili protiv glodavaca kuga. Osim toga, broj životinja jako je pod utjecajem jazavaca, koji se hrane s Daurovim ježama. Do danas stručnjaci procjenjuju broj životinja u oko 600 tisuća pojedinaca.
 • Nakon uništenja glodavaca - nositelja kuga patogena, mala mongolska marmota (turbagan) je najviše patila. Također podnosi poteškoće od akcija lovaca. Male populacije danas se čuvaju na Trans-Baikalovom teritoriju, Republici Tuva i određenim područjima Kine i Mongolije.

zaključak

Ovo je samo kratak popis životinja koje su zbog svoje rijetkosti bile uključene u Rusku knjigu. Za spašavanje tih životinja jednako je važno kao i teško. međutim Svatko može sudjelovati u tome. Od osobe koja je potrebna samo:

 • voditi brigu o prirodi;
 • ne uništavajte životinje nepotrebno;
 • ih hraniti kad god je to moguće;
 • zadržati svoja mjesta prebivanja u čistoći i integritetu itd.

Ove zajedničke akcije neće dopustiti samo ljudima spašavanje ugroženih životinja, ali i za sprečavanje smanjenja populacije druge faune.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan