uawildoleft.com

Riblja jegulja: riječna i morska vrsta, njihove osobine

Značajke riblje jeguleObitelj akni sastoji se od nekoliko vrsta. U izgledu, njihova razlika je beznačajna. Njihova je razlika uglavnom u staništu. Najpoznatiji predstavnik ove obitelji je riječna jegulja. U mnogim zemljama, ova vrsta obitelji jegulja odnosi se na delicije. No, zbog neupadljivog izgleda jegulje, nećemo svi pristati na okus. I uzalud, jer sadrži ogromnu količinu korisnih minerala i proteina, što može ojačati ljudski imunitet.

opis

U izgledu, riječna jegulja može biti uska-headed i tup. Riba pripada obitelji grabežljivaca. Nažalost, ova riba nije proučavana do kraja. Za riječnu jegulju je karakteristična:

 • Što izgleda poput jegulje?dugo tijelo nalik zmiji;
 • zaobljeni prednji dio prtljažnika;
 • stražnji dio prtljažnika je malo spojen;
 • površina kože prekrivena je ljepljivim sluzi;
 • peraje na repu, leđnom i analnom području, spojene zajedno;
 • glava mala;
 • peraje u trbušnoj regiji odsutne;
 • Mali usta čija je donja čeljust lagano gurnuta naprijed;
 • mali zubi, smješteni u nekoliko redaka, vrlo oštri;
 • Broj kralježaka varira od 111 do 119.

Na tijelu jegulje postoje male ljuske. Njihova je veličina toliko mala da su gotovo nevidljiva. U iznimnim slučajevima duljina tijela riba može prelaziti 2 metra. Tipično, standardna dužina tijela je 1 metar. Žene su nešto duže od muškaraca. Obično na 5-10 centimetara. Težina zrelih riba može doseći 6 kilograma. Težina riječne jegulje dobiva cijeli svoj život. Stoga se obično smatra da je stariji riba, što više teži.

U riječnim jeguljicama pretežno tamno zelena boja leđa. Postoje osobe s smeđim tonovima. Područje trbuha je uvijek lagano. Kako zrelost sazrijeva, pojedinci stječu intenzivniju boju leđa, a trbuh postaje lakši.

Ne zaboravite da pored riječne jegulje postoji i morska jegulja. Od svojeg muškarca razlikuje se po većoj veličini. Njegova težina može doseći 100 kilograma, a duljina tijela treba biti veća od 3 metra. Baš kao i riječni brat, predator mora ima izduženo tijelo koje je potpuno bez ljestvice. U pravilu, glava, s debelim usnama, malo je širi od kraja prtljažnika. Gotovo svi pojedinci ove vrste imaju smeđu stražnju boju. Svjetlosni trbuh kada udara sunčevu svjetlost, odražava zlatni sjaj. Na repu morske jegulje nalazi se crta tamne boje, što daje morskoj jegulji osobit kontur. Valja napomenuti da je rep mnogo lakši od cijelog tijela.

staništeOva grabežljiva riba pojavila se prije više od 100 milijuna godina u prostranosti oceana u blizini Indonezije. U početku je jegulja bila isključivo morska riba. No s vremenom je jegulja počela širiti svijetom i počela živjeti u rijekama i jezerima. U njihovoj specifičnosti, rijeke se smatraju srednjim staništem. Rijeka akne, kao i morski, uglavnom se distribuiraju u rijekama koje ulaze u sljedeće morske površine:

 • Opis jeguljeBijela.
 • Barents.
 • Baltika.
 • Azov.
 • Mediteran.
 • Crno.

Osim gore navedenih mora, akne su se naselile u mnogim jezerima i ribnjacima. Najveći broj pojedinaca živi na području Baltičkog mora.

Ribnjaci se mogu naći u vodenim tijelima s puno blata. Najpoželjnije mjesto stanovanja je teren, obrastao trsticima. Riba ima jedinstvenu sposobnost: sposobna je prevoziti kopno od jednog rezervoara do drugog. Dakle, jegulja može doći do bezvodnog jezera. I sama riba osjeća se sjajno izvan vode nauštrb kože, koja može apsorbirati kisik.

Uglavnom, riba živi u vodenim tijelima s malom strujom, ali ponekad se može naći u brzim tečnim rijekama. Jegulja preferira plivanje u donjem dijelu rezervoara.

reprodukcija

Dugo je vremena proces reprodukcije tih životinja bio otajstvo svima. Nitko nikad nije vidio što izgleda njihov kavijar. No, na kraju devetnaestog stoljeća, znanstvenici su dokazali da je proces razmnožavanja je potpuno isti kao i svi drugi riba. Izgled jaja znatno se razlikuje od svojih roditelja. Stoga su se razmatrali neko vrijeme zasebna vrsta i čak mu je dao ime - leptotsefaly.

Razdoblje oplodnje počinje u dobi od 9 godina u životu pojedinaca. U ovom je trenutku moguće razlikovati muškarca od žene. Kod mriješćenja, ribe idu na more. U gusjenicama Sargasso alga, silazeći na dubinu od 400 metara započinje proces reprodukcije. Vrijedno je napomenuti da temperatura vode, za proces oplodnje, ne smije biti manja od 14 stupnjeva i ne prelazi 18 stupnjeva. Uglavnom ženka postavlja 500 tisuća larve. Nakon razdoblja mrijesta, jegulja umre.

Veličina jaja ne prelazi 1 milimetar. Tijelo larve je potpuno prozirno. Njegov oblik nalikuje listu komprimiranom na stranama. Da bi postala punopravna riba, larva mora proći kroz nekoliko faza:

 • Kako se riba jegulja umnožiLičinke se kreću na površinu, gdje ih vode na stranu Europe. Trajanje ovog razdoblja je oko tri godine. U tom se razdoblju gotovo ne događa rast.
 • Kad ličinke dosegnu veličinu od oko 7 centimetara, padaju točno za 1 centimetar. U ovom trenutku, formiranje staklene jegulje.
 • Nakon toga, njihovo tijelo postaje zmijsko poput, ali do sada ostaju transparentni.
 • U tom se obliku kreću prema rijekama. Krećući se u smjeru struje, jegulje postaju punopravna riba s karakterističnom bojom za njih.

Nakon što je larva postala punopravna riba, živi do najviše 15 godina. Nakon toga, on odlazi u mrijest, gdje joj je predstojeća smrt.

Karakteristične značajke ponašanja

Morska i riječna aknaPo svojoj prirodi, riba je grabežljivac. Uglavnom se manifestira njegova aktivnost noću. Mlade osobe većinu vremena provesti na obali, dok već odrasli pokušavaju napustiti bliže dnu, gdje se, pokopani u tlu, skrivaju s dnevnog svjetla. Dubina skloništa može biti do 80 centimetara. Uglavnom riba kao sklonište odabire blatni teren, pokušavajući izbjeći kamenito tlo.

Dolaskom noći, jegulje iziđu iz skrovišta i idu u lov. Riba se polako kreće, poput zmija. Mogu se pomaknuti preko kopna samo ako su vlažni. Loša vizija nadoknađuje izvrstan osjećaj mirisa. Oni mogu mirisati plijen na udaljenosti do 20 metara.

Ribe rijeke žive u vodi, obogaćen kisikom. Životinje se aktiviraju u rano proljeće i vode živahni život prije početka mraza. S početkom hladne ribe pada u hibernaciju. Izgleda kao da se udarci iz zemlje. I u obliku driftwood-a postoji samo glava, kada je kao i sav ostatak tijela sigurno skriven u njegovom skloništu. Nakon završetka hladne sezone, jegulje postaju aktivnije i počinju tražiti hranu.

Vrlo često možete upoznati ovaj grabežljivac, u ribnjacima u kojima žive pikes. Ova riba je najukusnija poslastica. Šaranski kavijar također je omiljeno jelo. Nakon što je živio u ribnjaku oko pet godina, predator stječe sposobnost loviti iz skloništa. Svi ulovljeni plijen koji ribu jede na dnu.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan