uawildoleft.com

Tko je slatkovodna hidra? Struktura i živčani sustav

Slatkovodni hidra - izgledU drevnom grčkom mitu, Hydra je bila multiheaded čudovište, koje je, umjesto odrezane glave, rasla dva. Kao što se ispostavilo, pravi životinja, nazvana po ovoj mitskoj zvijeri, ima biološku besmrtnost.

Slatkovodni hidri imaju izvanredan regenerativni kapacitet. Umjesto obnove oštećenih stanica, oni se stalno zamjenjuju dijeljenjem matičnih stanica i djelomično ih razlikuju.

U roku od pet dana hydra je gotovo potpuno obnovljena, što potpuno isključuje proces starenja. Sposobnost zamjene čak i živčanih stanica i dalje se smatra jedinstvenim u životinjskom kraljevstvu.

Prikaži više jedna značajka Slatkovodna hidra je da novi pojedinac može izrasti iz odvojenih dijelova. To jest, ako je hidra podijeljena na dijelove, onda je 1/2 od odrasle hidra mase dovoljno da iz nje raste nova osoba.

Što je Hydra

Slatkovodna hidra (Hydra) je vrsta malih slatkovodnih životinja kao što su Cnidaria i Hydrozoa klase. Zapravo je osamljeni, sjedili slatkovodni polip koji živi u umjerenim i tropskim područjima.

Slatkovodna hidra - struktura i druge značajkeU Europi postoji najmanje 5 vrsta roda, uključujući:

  • Hydra vulgaris (uobičajene slatkovodne vrste).
  • Hydra viridissima (također poznata kao Chlorohydra viridissima ili zelena hidra, zelena boja dolazi od chlorella algi).

Struktura hidra

Hidra ima cjevasto, radijalno simetrično tijelo do 10 mm dugo, izduženo, ljepljivom nogom na jednom kraju nazvao je bazalni disk. Žlijezde žlijezda u osnovnom disku luče ljepljivu tekućinu koja objašnjava njegova svojstva prianjanja.Na drugom je kraju otvaranje usta, okruženo jednim do dvanaest tankih mobilnih ticala. Svaki ticala odjevena u visoko specijalizirane stinging stanice. Nakon kontakta s plijenom, te stanice oslobađaju neurotoksine koji paraliziraju žrtvu.

Tijelo slatkovodne hidre sastoji se od tri sloja:

  • "Vanjska ljuska" (ektodermalna epidermiza);
  • "Unutarnja ljuska" (endodermalna gastroderma);
  • želatinozna potporna matrica je takozvani mezogloe, koji je odvojen od živčanih stanica.

Intestinalni polip drugi je naziv za slatkovodni hidraEktoderm i endoderm sadrže živčane stanice. U ektodermu postoje osjetilne ili receptorske stanice koje dobivaju podražaje iz okoliša, poput kretanja vode ili kemijskih iritansa.

Tu su i ektodermalne koprive kapsule koje su izbačene, otpuštajući paralizirajući otrov i, na taj način, služe za hvatanje plijena. Ove kapsule se ne regeneriraju, tako da ih mogu baciti samo jednom. Na svakom od položaja je od 2500 do 3500 kapljica koprive.

Epitelne mišićne stanice formiraju uzdužne slojeve mišića duž polipida. Poticanje tih stanica, polip može brzo se smanjiti. Endoderm također ima mišićne stanice, oni su tako zvane zbog njihove funkcije, apsorpcije hranjivih tvari. Za razliku od mišićnih stanica ektoderma, one su raspoređene prstenasto. To rezultira polipom rastegnutom kada se stanice endodermalnih mišića ugovore.

Endodermalna gastrodermija okružuje tzv. Gastrointestinalnu šupljinu. Budući da ova šupljina odgovara kao probavni trakt i vaskularni sustav, naziva se gastrovaskularni sustav. U tu svrhu, pored mišićnih stanica u endodermu, postoje specijalizirane stanice žlijezde koja luče probavne sekrecije.

Nadalje, postoje u stanicama ektoderm supstituenta i endoderm, koji se mogu transformirati u druge stanice ili proizvode kao što su spermija i jajne stanice (većina polipa su hermafroditi).

Živčani sustav

Hydra ima živčanu mrežu, kao i sve šuplje životinje (coelenterate), ali nema središnje središte, kao što su gangliji ili mozak. ipak postoji akumulacija osjetilne i živčane stanice i njihovo produljenje na usta i stabljike. Ove životinje reagiraju na kemijske, mehaničke i električne podražaje, kao i na svjetlost i temperaturu.

Hidratski živčani sustav je strukturno jednostavan u usporedbi s razvijenijim živčanim sustavima životinja. Živčana mreža povezuju senzorske fotoreceptore i senzorne živčane stanice koje se nalaze na zidovima tijela i ticalima.

Disanje i izlučivanje javljaju se kroz difuziju kroz epidermu.

hranjenje

Polip pluća-gusjenica ili slatkovodna hydra - što je to?Hydras se uglavnom hrani vodenim beskralježnjima. Kad se hrane, produžuju svoje tijelo do maksimalne duljine, a zatim polako proširuju svoje ticalice. Unatoč njihovoj jednostavnosti izgradnja, ticala neobično se proširuje i može biti pet puta duljina tijela. Nakon punog produžetka, ticala se polagano manevriraju u očekivanju kontakta s prikladnom životinjskom žrtvom. Kada u kontakt, žarenje stanicama na ticalo uboda žrtvovanja (postupak izbacivanja traje oko 3 mikrosekundi), i sami ticala plesti ekstrakcije.

U roku od nekoliko minuta žrtva je uvučena u šupljinu tijela, nakon čega počinje probava. polip može se značajno protezati svoje tijelo zid kako bi probaviti plijen više nego dvostruko veličine hydra. Nakon dva ili tri dana, neprobavljivi ostaci žrtve uklanjaju se rezanjem kroz otvor usta.

Hrana slatkovodne hidre sastoji se od malih rakova, buhača, larve insekata, morske vode, planktona i drugih malih vodenih životinja.

prijedlog

Hydra se kreće od mjesta do mjesta, povlačeći tijelo i približavajući se objektu jedan po jedan, a zatim drugi kraj tijela. Polipi migrirati oko 2 cm po danu. Formiranjem mjehurića plina na nozi, koji omogućuje uzgon, hidra također može premjestiti na površinu.

Reprodukcija i očekivano trajanje života.

Hidra se može reproducirati i asexually i u obliku klijanja novih polipa na peduncle of roditelj polip, uzdužna i poprečna podjela i pod određenim okolnostima. Te su okolnosti nisu u potpunosti razumjeli, ali nedostatak prehrane igra važnu ulogu. Te životinje mogu biti mužjaci, ženke ili čak hermafroditi. Seksualna reprodukcija započinje formiranjem spolnih stanica u zidu životinje.

zaključak

Neograničeni životni vijek hidra privlači pozornost prirodnih znanstvenika. Matične stanice hidrata imaju sposobnost do trajne samo-obnove. Faktor transkripcije prepoznat je kao kritični faktor u kontinuiranom samoobnavljanju.

Međutim, čini se da istraživači i dalje imaju dugačak put prije nego što mogu shvatiti kako se rezultati njihovog rada mogu primijeniti na smanjenje ili uklanjanje starenja ljudi.

Primjena ovih životinje za čovjek je ograničen činjenicom da slatkovodna hidra ne može živjeti u prljavoj vodi pa se koriste kao pokazatelji onečišćenja vode.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan