uawildoleft.com

Ono što je naznačeno u pleuralnim slojevima pluća u fluorografiji

Klinička slika raslojavanja u plućimaFluorografiju svjetlo - pregled prsnog koša pomoću X-zraka koji prodiru kroz tkivo, te prebačene u filmu pomoću mikroskopske fluorescentnih čestica -slikama. Izvršite ovaj pregled za osobe iznad 18 godina. Periodicnost fluorografije - ne više od jednom godišnje. Ovo se pravilo odnosi samo na izvođenje rendgenskog snimka zdravih pluća, osim ako nije potrebno dodatno ispitivanje.

Fluorografija pluća nije informativna studija, ali dobiveni podaci pomažu u utvrđivanju patologije u strukturi plućnog tkiva i razlog je naknadnijeg točnijeg ispitivanja.

Rezultati fluorografije

Promjene u fluorogramu uzrokuju uglavnom promjene u gustoći unutarnjih organa u prsima. Ali u slučaju da postoje određene razlike između gustoće struktura, tada liječnik može vidjeti te promjene. U pravilu, promjene rendgenskog zračenja uzrokuju pojavu vezivnog tkiva u plućima. S obzirom na lokalizaciju i oblik, te se promjene mogu opisati kao:

 • fibroza;
 • multipla skleroza;
 • sjaj;
 • tyazhistost;
 • nijansa;
 • promjene kostiju;
 • pleuralni slojevi;
 • priraslica.

Sve se to može vidjeti zbog povećanog sadržaja vezivnog tkiva.

Imajući znatnu snagu, vezivno tkivo pomaže u zaštiti krvnih žila ili bronha u slučaju hipertenzije s astmom od pretjeranog istezanja. U ovom slučaju, može se vidjeti na fotografiji zadebljanje žila ili zidova bronha.

Na slici je šupljina u plućima karakteristična pojava, osobito one koje sadrže tekućine. Također na slici možete promatrati okrugle sjene s razinom tekućine koja će ovisiti o položaju tijela (šupljina, cista, apscesa). Vrlo često se otkriva tekućina u sinusima pleure i pleuralne šupljine.

Vidljiva razlika u gustoći tijekom prisustva lokalnih brtvila u plućima:

 • proširenje emfizemata;
 • apsces;
 • rak;
 • cista;
 • Kalcifikacije;
 • infiltrira.

Čimbenici koji uzrokuju slojeve u plućimaMeđutim, ne prolaze svi patološki procesi s promjenama gustoće organa. Na primjer, ne vidi se ni upala pluća, a tek nakon dostizanja određene faze bolesti, na slici će biti vidljivi znakovi. To jest, ne uvijek su radiografski podaci točno osnova za utvrđivanje dijagnoze. Tradicionalno, zadnja riječ ostaje kod liječnika, on, kombinirajući sve podatke, moći će ispravno dijagnosticirati.Pomoću fluorografije možete vidjeti promjene u takvim slučajevima:

 • fibroza i skleroza;
 • kasne faze upale;
 • patološke šupljine (cista, apsces, špilja);
 • bubri;
 • prisutnost u anatomskim šupljinama zraka ili tekućine;
 • strani objekti.

Najčešći zaključci iz podataka fluorografije

Prije svega treba napomenuti da ako ste nakon primanja pečata o izvođenoj fluorografiji pušteni kući, liječnik nije otkrio ništa sumnjivo. Budući da je prema nalogu WHO-a član osoblja fluorografske službe dužan obavijestiti okrug terapeuta o potrebi dodatnog pregleda. U bilo kakvim sumnjama, liječnik za specifikaciju dijagnoze usmjerava u ambulanti tuberkuloze ili na preglednoj roentgenografiji.

Korijenje se proširuje i zbije

Dijagnoza bolestiOno što se zapravo naziva korijenima pluća je skup struktura, koji se nalazi na vratima pluća. Plućne vene oblikuju plućnu žilu i arteriju, glavni bronh, limfne čvorove i krvne žile, bronhijalne arterije.

U pravilu se povećava i konsolidira korijenje pluća istodobno. Obično, izolirana brtva ukazuje na kronični proces, kada se povećava količina vezivnog tkiva u plućima.

Korijenje se može povećati i zbijati povećanjem limfnih čvorova, edemom bronha i velikim krvnim žilama. Takvi procesi mogu se odvijati istodobno i odvojeno i mogu se pojaviti s akutnim bronhitisom i upalom pluća. Eovaj simptom je također opisan u ozbiljnijim bolestima, ali u ovom slučaju zabilježeni su i drugi tipični znakovi. U takvim je situacijama zbijenost korijena pluća uglavnom posljedica porasta veličine lokalnih skupina limfnih čvorova. Čak ni u preglednoj slici (1: 1), nije uvijek moguće razlikovati limfne čvorove od drugih struktura.

To jest, ako se u svom zaključku "korijeni zbijene i proširuju", a istodobno ste gotovo zdravi, onda najvjerojatnije govori o upalu pluća, bronhitisu itd. Ali ovaj simptom je vrlo česta kod pušača, kada se snažno zadebljava limfne žlijezde i zadebljanje bronhijalnog zida, sve vrijeme izloženo česticama dima. I pušač ne primjećuje bolne uvjete.

Korijeni Sentinela

Ovaj se radiološki simptom može manifestirati s kroničnim ili akutnim procesom u plućima. U pravilu, ozbiljnost pluća ili korijena pluća je zabilježena kod kroničnog bronhitisa, osobito tijekom bronhitisa kod pušača. Ovaj simptom, zajedno s ostalima, može se zabilježiti kod bolesti raka, bronhiektaze, u profesionalnim plućnim bolestima.

Kada u opisu fluorografije, osim tvrdoće korijena pluća, nema ništa više, može se tvrditi da liječnik nema sumnje. Međutim, moguće je da postoji još jedan kronični proces. Na primjer, opstruktivna plućna bolest ili kronični bronhitis. Ova značajka, zajedno sa širenjem i konsolidacijom korijena također je tipična za bronhitis pušača.

Stoga, ako postoje pritužbe iz respiratornih organa to će biti suvišno vidjeti liječnika. Činjenica da vam neke bolesti dopuštaju voditi normalan životni stil ne znači da treba ignorirati. U pravilu, to su kronične bolesti koje uzrokuju ne-iznenadni, ali prilično predvidljivi, smrtonosni ishod.

Vlaknasto tkivo, fibroza

Pleuralna raslina u plućimaNa slici se govori znakovi vlaknastog tkiva i fibroze o prenesenoj bolesti pluća. Često to može biti zarazni akutni proces (tuberkuloza, upala pluća), kirurška intervencija, penetrirajuća trauma. Vlaknasto tkivo je vrsta vezivnog tkiva koji služi u tijelu zamjenom slobodnog prostora. To jest, fibroza u plućima je više pozitivna, iako upućuje na izgubljeni dio plućnog tkiva.

Foci, žarišna sjena

Foci ili fokalne sjene su jedna od vrsta zamračenja plućnog polja. Foci su vrlo česti simptomi. Spajanjem fokusa s ostatkom radiografskih znakova, njihova lokalizacija, svojstva se mogu dijagnosticirati s određenom točnošću. U nekim slučajevima, samo fluorografija može dati točan odgovor u korist neke bolesti.

Nazvani su epidemije sjene do jednog centimetara promjera. U pravilu, mjesto tih sjena donjih i srednjih dijelova pluća ukazuje na prisutnost fokalne upale pluća. Ako su ove sjene identificirane, a zaključak ukazuje na "neravne rubove", "povezivanje sjeni" i "povećanje plućnog uzorka" - to je jasan znak aktivnog procesa upale. Kada su žarišta ravnomjernija i gusta, upala se smanjuje.

Pleuralna adhezije i adhezije

Govoreći o šiljcima, mislimo na stanje plućne membrane - pleura. Spikes su strukture vezivnog tkiva, koji se pojavljuju nakon upale. Najčešće prisutnost adhezija ne zahtijeva nikakav tretman ili intervenciju. Bolna senzacija u procesu prianjanja promatrana je samo u određenim slučajevima, u ovoj situaciji, naravno, morate potražiti liječnika.

Pleuralne nakupine su zadebljanje pleure na vrhu pluća, što ukazuje na preneseni proces upale u pleura (obično tuberkuloza). A kad liječnik nije upozorio, nema razloga za brigu.

Sinus je zapečaćen ili slobodan

Bolesti pleurijePleuralni sinusi su šupljine koje stvaraju pleuralne nabore. Najčešće u cijelom opisu fluorografije, to je naznačeno i sinusna država. U normalnom stanju, oni su slobodni. U određenim uvjetima, postoji iscjedak (koncentracija u sinusima tekućine), njegova prisutnost zahtijeva obaveznu pozornost. Kada je u opisu naznačeno da je sinus zapečaćen, onda je pleuralna slojevita struktura, o kojoj smo već govorili. U pravilu, zapečaćeni sinus je posljedica ozljede, povijesti pleurije, itd. U nedostatku drugih znakova, ovo stanje nije opasno.

Promjene u otvoru

Također je zajednička patologija dekodiranja fluorografije anomalija dijafragme (izravnavanje membranske kupole, visoki položaj kupola, relaksacija kupola, itd.). Razlozi za pojavljivanje ove promjene su mnogi. Oni uključuju pretilost, genetski značajka strukture dijafragme, pleuralni izljev, deformiranosti pleuro-dijafragmatička adhezije dijafragme, jednjaka i želuca, bolesti jetre, bolesti crijeva i drugih abdominalnih organa.

Tumačenje ovog znaka provodi se samo u vezi s ostalim promjenama na fluorogramu i s podacima drugih metoda kliničkog ispitivanja pacijenta. Nemoguće je utvrditi dijagnozu samo na temelju promjena iz membrane, određene fluorografijom.

Sjena srednjeg sloja je pristrana i / ili povećana

Mediastinum je prostor između pluća. Mediastinum organi su aortu, srce, jednjak, dušnik, limfne žile i čvorovi, timusna žlijezda. Najčešće se javlja porast sjene medijastina zbog širenja srca. Ovo povećanje je, u pravilu, jednostrano, što je određeno širenjem desnih ili lijevih dijelova srca.

Mora se shvatiti da se s fotografijama fluorografije ne smije ozbiljno procijeniti stanje srca. Normalno, položaj srca može snažno oscilirati, uzimajući u obzir tjelesnu osobu. Budući da se ono što čini fluorografijom pomicanjem srca desno, može biti norma za potpunu i visoku osobu.

U nazočnosti hipertenzije, opis fluorograma najčešće je označen "pomakom srca na lijevu stranu", "pomakom srednjeg lijevog lijevog" ili jednostavno "pomakom". Vrlo rijetko postoji jedinstven porast mediastina, kaže o mogućem zatajenju srca, prisutnost miokarditisa ili drugih bolesti. No, mora se reći da ti nalazi nisu od značajne dijagnostičke vrijednosti za kardiologe.

Na fluorogramu, pomak medijacije zabilježen je s povećanim tlakom na jednoj strani. U pravilu, to se događa s asimetričnom akumulacijom zraka ili tekućine u pleuralnoj šupljini, s velikim neoplazmama u plućnom tkivu. Ovo stanje treba najbrže prilagoditi, jer je srce vrlo osjetljivo na bruto pomake, tj. U ovoj je situaciji potrebna hitna poziva liječniku.

zaključak

Objašnjenje snimkeUnatoč prilično velikoj pogrešci fluorografije, učinkovitost ove metode u dijagnozi raka pluća i tuberkuloze ne može se odbiti. I bez obzira na to koliko su ponekad neugodni zahtjevi za fluorografijom u institutu, na poslu ili negdje drugdje bili neugodni, ne morate ga odustati. Često, samo zbog fluorografije moguće je odrediti razvoj tuberkuloze, više tako da se fluorografija izvodi besplatno.

U današnjim epidemiološkim nepovoljnim uvjetima svi ljudi su u opasnosti, ali prije svega to su osobe s kroničnim plućnim bolestima, imunodeficijencijama, pušačima i, nažalost, djeci. Osim toga, zauzimajući vodeću poziciju na pušenju duhana, mnogi vrlo rijetko koreliraju tu činjenicu s tuberkulozom i vrlo uzaludno. Pušenje, naravno, doprinosi razvoju i podršci epidemije tuberkuloze, prije svega, slabljenju dišnog sustava u tijelu.

Ukratko, nužno je još jednom reći godišnja fluorografija može vas zaštititi od smrtonosnih bolesti. Zbog pravovremene dijagnoze raka pluća ili tuberkuloze - u nekim slučajevima daje jedinu priliku da preživjeti s tim bolestima.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan