uawildoleft.com

Rak rijeke - opis vanjskih i unutarnjih organa

opisRak rijeke je iste dobi kao i dinosauri

. Malo ljudi zna da vodi svoju povijest od davnih vremena. Ovi rakovi pojavljuju se i formiraju tijekom jure razdoblja kao zasebna vrsta, oko 130 milijuna godina. Pojava raka rijeke tijekom tog razdoblja nije se promijenila. Njezino stanovništvo aktivno raste, naseljavajući se u svim rezervoarima Europe.

Opće značajke

Stanuje riječne rakove u svježim slatkovodnim vodenim tijelima:

 • u jezerima;
 • u riječnim biljkama;
 • u velikim ribnjacima.

Tijekom dana, rak se skriva pod udarcima, kamenjem, korijenima obalnih stabala, u burrows koje on sam kopa na mekom dnu. Noću, ostavlja utočište u potrazi za hranom. Jedete uglavnom hranu za povrće, žive i mrtve životinje.

Vanjska struktura

izgledBoja rijeke raka zelenkasto-smeđa boja. Tijelo se sastoji od segmenata koji zajedno tvore tri dijela tijela:

 • dojke;
 • glava;
 • trbuh.

Zglobni artikulirani, sa preostalim segmentima abdomena. Prsa i glava su spojeni. Kretanje udova pruža moćan strijalni mišić. Iznad, cephalothorax je pokriven kontinuiranim hitinos štitom, ispred kojega je oštra kralježnica. Na stranama štitnika na pokretnim stablima su oči, par dugih antena i par kratkih antena.

Ispod usmenog otvaranja na stranama su 6 para udova:

 • gornja čeljust;
 • čeljusti-3 para;
 • donje čeljusti - 2 para.

Na cephalothoraksu se postavljaju pet parova nogu. Tri prednja para imaju kandže. Najveći par šapica za šetnju prvi je. Držači na njemu su najrazvijeniji. Oni su istovremeno organi napada i obrane. Klijenti i usmeni udovi drže ono što rak hrani, slomi i stavlja u usta. Gusta gornja čeljust raka je nazubljena. Unutra se čvrsto pričvršćuju snažni mišići.

Trbuh raka na rijeci sastoji se od 6 segmenata. Četiri segmenta imaju bifurkatske nogu. Smanjuju se ekstremiteti prvog i drugog segmenta u ženki, a mužjak je modificiran (sudjeluje u kopulaciji). Šesti par široki i lamelarni, dio repne peraje i igra važnu ulogu u pokretu unatrag.Unutarnja struktura raka rijeke sastoji se od:

 • Značajkeprobavni sustav;
 • cirkulacijski sustav;
 • dišni sustav;
 • živčani sustav;
 • osjetilni organi;
 • ekskretorni sustav.

Probavni sustav

Probavni sustav počinje otvaranjem usta. Hrana ulazi u grlo, zatim u kratki jednjak i u trbuh, u kojem se nalaze dvije podjele: napete i žvakane.

Doralne i bočne zidove gume za žvakanje imaju tri impregnirana vapna, snažne kititinove žvakanje s slobodnim, nazubljenim rubovima. Krunski dio je opremljen s dvije ploče s dlačicama. Kroz njega, kao kroz filter, prolazi samo sjeckana hrana.

Male čestice hrane ulaze u crijeva, a velike se vraćaju u odjel.

Hrana se probavlja i apsorbira kroz žlijezde i zidove srednjeg crijeva. Nepropusni ostaci izlaze kroz, koji se nalaze na repnim noževima analnog otvora

Cirkulacijski sustav

Šupljinu tijela na rakova pomiješana međustanične šupljina i cirkulira u krvnim žilama ili zelenkaste bezbojne tekućine - hemolymph, koja obavlja funkcije identične funkcije krvi u životinja s zatvorenom krvožilnog sustava.

Ispod poklopca na leđnoj strani prsa je peterokutno srce. Iz nje krvne žile ostaju otvorene u tjelesnoj šupljini. Krv organima i tkivima daje kisik i hranjive tvari i uzima ugljični dioksid i otpadne proizvode.

Zatim hemolimf ulazi u posude u koprive, a zatim u srce.

Dišni sustav

rakDahalizira rak s kopčama, koji su zamjena plina i nalaze krvne kapilare. Prozirnice su tanke pernate izrasline, koje se nalaze na nogama i procesima čeljusti. Ležeći škrge u posebnoj šupljini u cephalothoraxu.

U ovoj šupljini, zbog brzih oscilacija procesa drugog para donjih udova, voda se pomiče i razmjena plinova odvija se kroz ljusku koplja. Krv koja je obogaćena kisikom prenosi se na perikardijsku vrećicu kroz ventile s okidanjem i srcem. Zatim ulazi u usnu šupljinu kroz poseban otvor.

Živčani sustav u raku rijeke sastoji se od nadbubrežnih nodula, uparenog supra-ždrijela čvora, središnjeg živčanog sustava i abdominalnog neuralnog lanca.

Živci iz mozga idu u oči i vitice, od prvog čvora živčanog trbušnog lanca - do usnih organa. Od sljedećih trbušnih i prsnih čvorova lanci idu na unutarnje organe, prsa i trbušne ekstremitete.

Sense organi

Na oba para antene raka postoje receptori: kemijski osjećaj, ravnoteža i dodir. U svakom oku ima više od 3000 očiju ili lica. Odvojeni su jedni od drugih tankih slojeva pigmenta. Fotosenzitivni dijelovi lica primjećuju samo usku zraku, okomito na njegovu površinu, zraka. Holistička slika sastoji se od brojnih djelomičnih malih slika.

Organi ravnoteže prikazani su uvlačenjem kratkih antena u glavnom zglobu, gdje se postavlja zrno pijeska. To utiskuje na tanke osjetljive vlasi koja ga okružuju. To pomaže raku da procijeni položaj svog tijela u svemiru.

Izlučeni sustav

staništeOrgani ekskrecije u raku su par zelenih žlijezda koji se nalaze u prednjem dijelu cephalothoraxa. Svaka od žlijezda sastoji se od dva dijela: mjehura i žlijezda.

U mjehuru se akumuliraju štetni proizvodi života koji nastaju tijekom metabolizma. Izlučuju se izlučujućim porama kroz kanal izlučivanja.

U njenom podrijetlu, ekskretorna žlijezda je modificirana metanephridija, koja počinje malom koelomnom vrećom. Od nje ostavlja žlijezdani kanal - zvučnu cijev.

Specifičnost staništa i ponašanje raka

Rakovi rijeke žive samo u vodenim tijelima sa slatkom vodom na dubini od najmanje tri metra. Poželjnost prisutnosti depresije do 5-6 metara. Temperatura vode ugodna je za rak od 16 do 22 stupnja. Oni vode noćni stil života, preferiraju spavanje tijekom dana, sjeckanje u zamke, u depresiju na dnu ribnjaka ili jednostavno u dno krhotine.

Premjestiti rakove na neobičan način - podupirući se. Međutim, u slučaju opasnosti, oni mogu plivati ​​prilično brzo, što olakšava kaudalna peraja.

Gnojidba u raku rijeke je unutarnja. Razvio je seksualni dimorfizam. Prva dva para trbušnih nogu muškog spola mutirana su u organ koji je povezao. Prvo pero trbušnih nogu u ženki je rudimentarno. Preostale četiri parova trbušnih nogu su izlegle i mladi rakovi.

Oplođena jajašca položena od strane ženke pričvršćena su na šupljine trbuha. Ležaju jaja zimi. U proljeće jajnih stanica izlegu mladi rakovi, Drže se majčinih trbušnih nogu. Služi mladi rast samo biljnoj hrani.

Jednom godišnje, rakovi za odrasle molts. Odbaci stari pokrov i 8-12 dana da se zadrži u pokrivaču, a da to ne napusti, sve dok se nova ne otvrdne. Tijelo životinje, u isto vrijeme, brzo se povećava.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan