uawildoleft.com

Koji vodozemci imaju tročlano srce?

U različitim životinjskim organizmima organski sustavi i njihova struktura mogu se razlikovatiIsti organi u različitim vrstama mogu se razlikovati po strukturi i funkcionalnosti. Naše vlastito srce ima četiri zasebne komore, dok žabe, zubne zmija i gušteri mogu učiniti samo tri. Saznajte više o funkcionalnosti triju komornih srca u ovom članku.

Klase kralježnjaka i komora srca

Životinje od kralježaka zastupljene su različitim vrstama: riba, vodozemci, gmazovi, sisavci i ptice. Vertebrati se izvode srcem funkcija crpljenja krvi Kroz tijelo ovo se naziva cirkulacija krvi. Iako su cirkulacijski sustavi slični u mnogim aspektima, srca kralježnjaka različitih klasa imaju različit broj komora. Ove komore određuju koliko učinkovito srce nosi protok krvi bogate kisikom i nosi srce slabog kisika.

Vertebrati se mogu podijeliti brojem komora srca:

  • Dvije komore: jedan atrij i jedna ventrikula (riba)
  • Tri komore: dva atrija i jedna ventrikula (vodozemci, vodozemci i gmazovi)
  • Četiri komore: dva atrija i dva ventrikula (ptice i sisavci)

Kruženje krvi

Najvažnija tvar je kisik, ulazi u krvotok kroz komore ili pluća. Da bi se postigla učinkovitija uporaba kisika, mnogi kralježnjaci imaju dvije odvojene faze cirkulacije: plućna i sistemska.

Uz plućnu cirkulaciju srce šalje krv u pluća kako bi se obogatila kisikom. Proces počinje u ventrikuli, od tamo, kroz plućne arterije ulazi u pluća. Krv se vraća iz pluća kroz plućne vene i teče u lijevi atrij. Odatle ulazi u ventrikulu, gdje počinje veliki krug krvi.

Kruženje krvi doprinosi opskrbi organa i tkiva s kisikomCirkulacijski sustav sastoji se u raspodjeli krvi bogate kisikom u cijelom tijelu. Ventrikul pumpa krv kroz aortu, masivnu arteriju koja se dijeli u svim dijelovima tijela. Nakon što se kisik isporučuje u organe i udove, vraća se kroz vene koje vode do donjeg vena cave ili gornje vena cave. Zatim iz ove dvije glavne vene dolazi u pravu atriju. Jednom tamo, krv, iscrpljena kisikom, vraća se u mali krug cirkulacije krvi.

Srce je složena pumpa i glavni organ cirkulacijskog sustava, koji obogaćuje tijelo kisikom.Srce se sastoji od komora: atrij i ventrikula. Jedan sa svake strane, svaki s različitim funkcijama. Lijeva strana omogućuje sistemsku cirkulaciju, dok je desna strana srca odgovorna za plućnu cirkulaciju, tj. Za oksigenaciju.

atrija

Atria su kamere kroz koje krv teče u srce. Oni su na prednjoj strani srca, jedan atrij na svakoj strani. Pravo atrij dobiva vensku krv kroz gornju venu cavu i nisku venu cavu. Lijevo dobiva krv obogaćenu kisikom iz pluća kroz lijevu i desnu plućnu žilavost.

Krv teče u atrij, zaobilazeći ventile. Atrija se opušta i širi, dok se ispunjavaju krvlju. Taj se proces naziva dijabetička fibrilacija, mi smo s vama nazvati je pulsom. Atrija i ventrikuli odvajaju se mitralni i trikoptalni ventil. Atria prolazi blizu atrijskog sistola, stvarajući kratke atrijske kontrakcije. Oni, pak, guraju krv iz atrija kroz ventile dalje u ventrikle. Elastični tetive koje pridaju klijetki opustiti ventil tijekom sistole i dijastole proći u klijetke, ali je ventil zatvoren tijekom ventrikularne sistole.

Srce se sastoji od atrija i ventrikula koji obavljaju svoje funkcijeJedna od definicijskih karakteristika atrija je ta Nemojte ometati venski protok krvi u srcu. Venska krv koja ulazi u srce ima vrlo niski krvni tlak u usporedbi s arterijskom krvlju, a ventili uzimaju venski krvni tlak. Atrijski sistol je nepotpun i ne blokira protok venske krvi kroz atriju do klijetke. Tijekom atrijskog sistola, venska krv i dalje kontinuirano teče kroz atriju u ventrikle.

Atrijske kontrakcije su obično manje, samo spriječiti značajan povratni tlak, koji sprječava vensku krv. Opuštanje atrija koordinira se s ventrikulom kako bi se počelo opustiti prije kontrakcije ventrikula, što pomaže u sprečavanju previše spore pulsiranja.

komore

Ventrikuli su u stražnjem dijelu srca. Ventrikula prima krv iz desnog atrija i pumpanje kroz plućnu venu u mali krug cirkulacije, koji ulazi u pluća za izmjenu plina. Dalje, on dobiva krv s obogaćenom kisikom iz lijevog atrija i pumpa kroz aortu u veliki krug cirkulacije kako bi opskrbljivao kisik tjelesnim tkivima.

Zidovi ventrikula su deblji i jači od atrija. Fiziološka opterećenja koja pumpa krv kroz tijelo iz pluća su znatno veća od tlaka stvorenog za ispunjavanje ventrikula. Tijekom ventrikularne diastole, ventrikula se opušta i postaje puna krvi. Tijekom sistole, ventrikula ugovara i pumpi krv kroz polu-naponske ventile u sustavnu cirkulaciju.

Tri komorna srca

Ljudi se ponekad rađaju s kongenitalnim anomalijama, u obliku jedne ventrikule s dva atrija. Rudimentni dijelovi ventrikularnog septuma mogu biti prisutni, ali ne rade. Bolest se naziva bolest srca.

Jedina vrsta vodozemaca koji imaju 4 komore srca je uobičajeni krokodil. Tri komore, tj. Dva atrija i jedna ventrikula, prisutne su u brojnim životinjama.

  • amfibija
  • amfibija
  • gmazovi.

Vodozemci i većina gmazova imaju tri komorna srca - dva atrija i ventrikulaU prirodi, u vodozemcima i većini gmazova, predgrupa srca sastoji se od dva atrija i jedne ventrikule. Te životinje također imaju odvojeni lanci krvnih žila, gdje se zasićenost kisika susreće s pojedinačnim komorama, a venski se vraća i ulijeva u desni atrij. Od tamo, krv je privučena na ventricle, a zatim pumped do pluća. Nakon obogaćivanja kisikom i pražnjenja ugljičnog dioksida, krv se vraća u srce i teče u lijevu atriju. Zatim ulazi u ventricle drugi put, a zatim se širi kroz tijelo.

Činjenica da su to hladnokrvne životinje, njihovo tijelo ne troši puno energije za proizvodnju topline. Dakle, gmazovi i vodozemci mogu preživjeti s manje učinkovite srčane strukture. Oni također mogu blokirati protok u plućnoj arteriji, Preusmjeriti krv na kožu za dermalno disanje tijekom ronjenja. Oni su također sposobni zaobići protok krvi u plućnom arterijskom sustavu tijekom uranjanja. Ova anatomska funkcija smatra se najsloženijim među srčanim strukturama u kralješnjaka.

Sve su kralježnjaci ribe, vodozemci, gmazovi, ptice, sisavaca pomoću kisika iz zraka (ili otopljena u vodi) za izdvajanje energije učinkovito iz hrane i proizvesti ugljični dioksid kao otpadni produkt.

Svaki organizam mora isporučiti kisik svim organima i skupljati ugljični dioksid. Znamo da je ovaj specijalizirani sustav naziva krvožilni sustav: sastoji se od krvi, sadrže stanice koje prenose kisik, krvne žile (cijev kroz koju se protok krvi) i srca (pumpa koja pumpa krv kroz krvne žile).

Cirkulacijski sustav riba podrazumijeva jedan atrij i ventrikuluIako svi misle da ribe imaju samo koprive, vrijedno je napomenuti da mnoge vrste imaju i pluća. U mnogim ribama cirkulacijski sustav je relativno jednostavan ciklus. Srce se sastoji od dvije kontraktilne komore atrija i ventrikula. U tom sustavu krv iz tijela ulazi u srce i pumpa se kroz komore, gdje se obogaćuje kisikom.

Da bismo odgovorili na pitanje kako se pojavila ova pojava, najprije moramo shvatiti što je bilo iza stvaranja tako složenog oblika srca i krvožilnog sustava tijekom evolucije.

Oko 60 milijuna godina, od početka ugljika, do kraja jure, Vodozemci su bile dominantne kopnene životinje na Zemlji. Uskoro, zbog primitivne strukture, izgubili su časno mjesto. Iako je među raznim obiteljima gmazova koji potječu iz amfibijskih izoliranih skupina, oni su bili uporniji. Na primjer, arhosauri (koji su se pretvorili u dinosaure) i terapside (eventualno evoluiraju u sisavce). Klasični vodozemac bio je glavni Eryops, koji je bio oko četrnaest metara dužine od glave do repa i težio je oko dvjesto kilograma.

Riječ "Amfibijski" na grčkom znači "obje vrste života", i to u velikoj mjeri sažima ono što čini ove kralješnjake jedinstvenima: oni položiti svoje jaja u vodi, jer im je potrebno stalni izvor vlage. I mogu živjeti na kopnu.

Evolucija je svaku vrstu bila najučinkovitija struktura za njuVeliki napredak u evoluciji kralježnjaka davao je mnoge vrste krvnih i respiratornih sustava, karakterizira visoka učinkovitost. Prema tim parametrima vodozemci, gmazovi vodozemci nalaze se na dnu stuba dišnog kisika: njihova pluća imaju relativno mali unutarnji volumen i ne mogu nositi koliko zraka kao pluća sisavaca. Srećom, vodozemci mogu disati kroz svoju kožu, koja je u paru s tri komore srca je, dopuštajući im da, iako teško, obavljati svoje metaboličke potrebe.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan