uawildoleft.com

Antibiotici širokog spektra djelovanja: popis abecednim redom

Antibiotici: vrsteOtkriće i uporaba antibiotika mogu se usporediti s potpunom sigurnošću revolucionom koja je zauvijek promijenila svijet. Mnogo ozbiljnih zaraznih bolesti, ozljeda i ozljeda, rađanja - tisuće opasnosti koje su čovječanstvo uhvaćene već stoljećima poduzete su pod nadzorom znanosti. Prosječni životni vijek povećan je dva do tri puta. Razina smrtnosti djeteta i majke smanjena je. I sve je to zbog malog slučajnog iskustva, kojeg je proveo engleski znanstvenik Alexander Fleming.

Povijest pojave i razvoja antibiotika

Ali prvi lijekovi bili su nesavršeni. Imali su mnogo nuspojava, tako da se antibiotici prvih generacija primjenjuju rjeđe. Među njima se možete sjetiti takvih poznatih od djetinjstva droga kao što su Levomycetin, tetraciklin, ampicilin, streptomicin i tako dalje. Neki čak i sada nisu izgubili svoju popularnost.

Istodobno, farmaceutske tvrtke su stalno voditi razvoj novih lijekova, napredniji i učinkovitiji. Antibiotici širokog spektra djelovanja postali su vrlo popularni, uz pomoć kojih je moguće prevladati širok spektar infekcija, čime se štetu organizma smanjuje na minimum.

Vrste antibiotika

Postoji nekoliko klasifikacija antibiotika.

Grupe antibiotika

Budući da je opseg tih lijekova vrlo visok, razni su oblici lijekova koji se moraju nositi s ovom ili onom bolešću. Također često postoje slučajevi netolerancije ovog ili onog lijeka, u ovom slučaju, lijekovi iz druge skupine se koriste za liječenje.

Možete nazvati nekoliko skupina antibiotika:

 1. Različite skupine antibiotikaPenicilinska skupina;
 2. Skupina tetraciklina;
 3. fluorokinoloni;
 4. aminoglikozidi;
 5. Amfenikoli;
 6. Karbapenema.

Prva skupina je najpoznatija, jer je s njom počela pobjednička procesija antibiotika na planeti. Prvi lijek ove skupine je benzilpenicilin. Čak i sada se koristi u medicini, iako se razlikuje po ukočenosti područja primjene.

Među lijekovima drugih generacija vrijedi spomenuti ampenicilin i amoksicilin. Oni uspješno bore protiv streptokoka, stafilokoka, uzročnika gonoreje, E. coli i slično.

Tetraciklinska skupina lijekova također je vrlo popularna. danas tetraciklina se često koristi kao mast. Među aminoglikozidima može se spomenuti stari, ali još uvijek često korišten lijek Streptomycin. Savršeno se bori protiv tuberkuloze, kuge, bruceloze i tako dalje. Od skupine amfenikola, levomicitin je dobro poznat, koji se široko koristi u liječenju različitih infekcija. Lijek se nalazi u različitim oblicima: injekcijama, tabletama, mastima.

Mehanizam djelovanja

Mehanizam djelovanja antibiotika može biti različit. Takvi lijekovi podijeljeni su u dvije skupine:

 1. mikrobicidi;
 2. Bacteriostatic.

Fotografija baktericidnih antibiotikaAntibiotici prve skupine ubiti bakterije koje uzrokuju bolest. Ova skupina uključuje pripravke penicilinske skupine, streptomicin. Takav mehanizam liječenja smatra se najučinkovitijim.Istodobno, u liječenju nije uvijek moguće koristiti baktericidne lijekove. Ponekad tijelo osobe može imati netoleranciju penicilina. U ovom slučaju, bakteriostatički lijekovi dolaze do spašavanja. Antibiotici ove vrste potiskuju rast patogenih bakterija, nakon čega se tijelo sam se bori s infekcijom. Ova skupina lijekova uključuje tetraciklinsku skupinu, levomicitin, eritromicin i tako dalje.

Spektar lijekova

Postoje dvije vrste antibiotika: uski i široki spektar djelovanja. U prvom slučaju, lijek djeluje na određenu skupinu bakterija. Natrag u 19. stoljeću, danski znanstvenik Hans Gram šupljine sekcija pluća tkiva tijekom eksperimenta. One bakterije koje su promijenile boju počele su se zvati gram pozitivno u medicini. Bakterije koje zadržavaju svoju boju nazivaju se gram-negativnim bakterijama.

Antibiotici uskog spektra djelovanja bore se s patogenim bakterijama iz ove ili one skupine. Gram-pozitivne bakterije su prije svega cocci, kao i klostridija, listeria i tako dalje. Lijekovi penicilinskih skupina koriste se za utjecaj tih infekcija.

Gram-negativne bakterije su obično Intestinalne infekcije i bolesti genitourinarnog sustava, međutim, patogeni difterije također pripadaju ovoj skupini. U liječenju ovih bolesti propisuju se drugi lijekovi.

Antibiotici širokog spektra djelovanja dobivaju puno popularnosti. Omogućuju vam da počnete s tretmanom kada nepoznat patogen. Takvi lijekovi utječu na bakterije obje skupine. Također, ti lijekovi su propisani iu drugim slučajevima:

 1. Prisutnost nekoliko infekcija u tijelu;
 2. Sprečavanje bolničkih infekcija;
 3. Lijekovi uskog spektra su neučinkoviti.

Načini korištenja

U medicini postoji nekoliko načina upotrebe antibiotika:

 1. oralno;
 2. parenteralno;
 3. Rektalna.

Prva metoda se zove uzimanje lijekova kroz usta, ona je također najpopularnija. Postoje različite vrste lijekova na temelju antibiotika. To može biti ne samo tablete, već i kapsule, suspenzije i slično. Usmeni postupak je prikladan za ambulantno liječenje odraslih i djece. Nedostaci tableta mogu biti vrlo dobra učinkovitost liječenja i mogući problemi s gastrointestinalnim traktom.

Antibiotici u šupljinamaParenteralni put je najučinkovitiji. U tom slučaju, antibiotici se ubrizgavaju u tijelo uz pomoć injekcija, droppera. Pacijenti su propisani antibakterijski lijekovi, koji se često ubrizgavaju intravenozno ili intramuskularno.

Parenteralna metoda se koristi u najtežim slučajevima.

Antibiotici se mogu injektirati u tijelo i rektalno. To se može učiniti s svijećama ili klistirima.

Postoje dodatni načini korištenja koji učinkovito upravljaju infekcijama na lokalnoj razini. To mogu biti vaginalni supozitorije, masti i slično.

Značajke novih generacija antibiotika

Povijest antibakterijskih lijekova ima više od desetak godina. Stalne studije dovele su do činjenice da su antibiotici postali sofisticiraniji, oni nisu toliko štetni za tijelo, tako da njihova sve više propisane u liječenju raznih infekcija.

Ukupno ima šest generacija antibiotika. Neki lijekovi prve generacije još se koriste u medicini, drugi nisu tako relevantni. nova generacija antibiotika zajedničko je da svi oni pripadaju lijekovima širokog spektra, to jest, djeluju kao gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Time se proširuju mogućnosti njihove primjene.

Novi antibioticiTakve lijekove može se propisati samo ako se liječenje započne, a prava slika bolesti još uvijek nije poznata. S takvim lijekovima, postoji sigurnost da će borba protiv infekcije biti učinkovita.

Antibiotici su prve generacije imaju ozbiljan nedostatak: mnoge bakterije su mutirali i prilagođen starijim lijekovima, tako da liječenje uz njihovu pomoć ne uvijek proizvesti željeni rezultat. Novi lijekovi lišeni su takvog nedostatka.

Popis antibiotika širokog spektra

Često se pitaju - što je najjači antibiotik? Ovisi o mnogim čimbenicima. Postoje mnogi učinkoviti antibiotici širokog spektra nove generacije, popis će biti različit, ovisno o bolesti. Nudimo popis antibiotika abecednim redom:

 1. Avelox;
 2. amoksiklav;
 3. levofloksacin;
 4. linkomicin;
 5. moksifloksacin;
 6. rulid;
 7. Sumamed;
 8. ceftazidim;
 9. cefotaksim;
 10. Yunidox Solutab.

Svi ti lijekovi pripadaju različitim skupinama i koriste se u liječenju velikog broja zaraznih bolesti.

Avelox pripada skupini fluorokinola, njegovih trošak je prilično velik. Lijek se koristi za liječenje bolesti uzrokovanih bakterijskim i atipičnim patogenima. Nuspojave su slabo izražene.

Amoksiklav pripada četvrtoj generaciji antibiotika, ali se uspješno koristi ne samo za liječenje, već i kao preventivnu mjeru. Lijek pripada grupi aminopenicilina, ima blagi učinak. Ovaj antibiotik je dobar jer se može propisati za trudnice i dojilje.

levofloksacinLevofloksacin je propisan samo za odrasle u liječenju infekcija gornjih dišnih puteva. Lijek također pripada četvrtoj generaciji, ali nije izgubio svoju učinkovitost. Ovaj antibiotik se prodaje u injekcijama i pilulama.

lmcomycm Jeftin antibiotik, koji se često koristi u stomatologiji. Lijek se oslobađa u kapsulama za oralno davanje i u ampulama za injekcije. Ovaj lijek ima nuspojave zbog prilično visoke toksičnosti. Ima bakteriostatski učinak.

Moksifloksacin je analog Avelox, antibiotika iz skupine fluoroquinola.

rulid je vrlo učinkovit lijek iz skupine makrolida. To je prilično skupo, ali dovoljno ga je uzeti jednom dnevno kada ga se tretira. Koristi se za borbu protiv zaraznih bolesti gornjeg dišnog trakta, urogenitalnog sustava, gastrointestinalnog trakta i tako dalje. Osobe s bubrežnom insuficijencijom se ne preporučuju za uzimanje ovog lijeka.

Sumamed također pripada skupini makrolida, ali je pristupačniji. Nema izraženih nuspojava. Tijek liječenja može trajati samo tri dana. Uzmite samo jednu tabletu dnevno. Ograničenja su ista kao u Rulidi. Može se proizvesti ne samo u tabletama već iu kapsulama.

ceftazidimCefoperazon i cefotaxim pripadaju skupini cefalosporine. Oni se javljaju samo u obliku injekcija. Koriste se u liječenju velikog broja zaraznih bolesti i kao preventivne mjere. Nuspojave od injekcija su vrlo slabe.

Yunidox Solutab - tetraciklin antibiotik, dostupan je u obliku tableta.

Nuspojave uzimanja antibiotika

Glavni nedostatak antibakterijskih lijekova, osim ovisnosti o zaraznim agensima na lijekove, jest prisutnost nuspojava. Među najčešćim učincima mogu se nazvati takvi simptomi:

 1. Mučnina i povraćanje;
 2. glavobolja;
 3. Izljev na koži i svrbež;
 4. vrtoglavica;
 5. Proljev i zatvor;
 6. Negativni učinci lijekova na jetru;
 7. Smanjena imunost;
 8. Endotoksični šok;
 9. slabost;
 10. Edem Quincke.

U slučaju da su nuspojave ozbiljne, potrebno je konzultirati liječnika koji može promijeniti taktiku liječenja ili propisati drugi lijek. Osobe s alergijskim reakcijama tijekom terapije antibioticima trebaju uzimati antialergijske lijekove.

Često nakon liječenja antibioticima, ljudi trebaju dodatno liječenje za vraćanje mikroflore.

Kako pravilno uzimati antibiotike

Glavno pravilo za one koji trebaju ovu vrstu lijeka je da se obratite liječniku koji propisuje liječenje i propisuje potrebne lijekove. Zarazne bolesti su vrlo različite, ne mogu se pristupiti svakom lijeku. Samo-lijek je neprihvatljiv.

Pravila za primjenu angibiotikaTijekom liječenja je bolje promatrajte dijetu, postoji više mliječnih proizvoda. Preporuča se uzimati probiotike i prebiotike ne samo prilikom prolaska tijekom terapije antibioticima već i nakon nekog vremena. Kako tijelo slabi, bolje je da pacijenti izbjegavaju hipotermiju, kako bi isključili prehladu.

Treba imati na umu da u borbi protiv virusnih infekcija antibiotici su nemoćni. Za to postoje i drugi lijekovi.

Antibiotici su visoko učinkovito sredstvo za suzbijanje bakterijskih infekcija. Međutim, zlouporaba takvih lijekova može dovesti do formiranja otpornosti bakterija na lijekove, što će kasnije dovesti do mnogih problema.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan