uawildoleft.com

Zatezanje i kompresiju atelektila pluća: što je to?

Bolest plućaAtelektaza pluća je patologija u kojoj se plućno tkivo ne potpuno širi ili, naprotiv, padne. Plućni alveoli na tim mjestima ne sadrže zrak ili sadrže u minimalnoj količini. To dovodi do značajnog poremećaja razmjene plina. Posljedice patologije su rastuća gladovanje kisika cijelog organizma. Atelektazu treba razlikovati od fiziološke hipoventilacije, što je zabilježeno kod zdravih ljudi u mirovanju.

Mehanizmi atelektaze pluća

Ova se patologija može razviti iz sljedećih razloga:

 1. Lokalno sužavanje bronha. To se može dogoditi iz raznih razloga: razvoj otečena, koji pritišće na susjedne povećanje bronha limfnih otvorenim mjestima začepljenje bronhija sluz i gnoj na upalne protsessah- zatvaranja lumena bronha stranim tijelom. Kada lokalna stezanje bronha označena izraženu bronhospazam, što pogoršava situaciju.
 2. Smanjenje plućnog tkiva. To se događa u sljedećim slučajevima: pad tlaka unutar plućnih alveola - promjena u okolnom tlaku pritiska na plućno tkivo s krvlju ili zračnim plućnim edemom.
 3. Poremećaj u radu respiratornog centra. Takav mehanizam za razvoj plućne atelektaze očituje se u kraniocerebralnoj traumi, tumorima mozga, nepravilno provođenoj anesteziji.
 4. Ruptura bronha kao rezultat traume.
 5. Kongenitalne patologije razvoj plućnog tkiva. Govorimo o tetive tetiva u bronhi, oštećenja mekog nepca, fistula iz traheje u jednjak, itd.

Atelektaza je vjerojatnije da će se razviti kod pušača koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, koji pate od bronhijalne astme i cistične fibroze.

Klasifikacija patologije

Po prirodi razvoja atologije patologije može biti rođenja i kupili.

Kognitivni oblik patologije otkriva se u sljedećim slučajevima:

 • Rođenje mrtvog djeteta.
 • Kod djece s svjetlom, ispunjena amnionskom tekućinom zbog preranog početka dišnog centra tijekom poroda.
 • Rani rad s izraženom preuranjenom fetusom.
 • Kongenitalne malformacije bronha.
 • Inhibicija respiratornog centra kao posljedica traume rađanja.

Kako se ta bolest određuje?Kada su mrtvačnica otvorena, u lijevom i desnom plućima otkrivena je potpuna odsutnost zraka. Volumen tkiva pluća je minimalan. Lako se utopi u vodu. Takva atelektaza pluća naziva se ukupno.

Uz diseminirani oblik bolesti, jedno pluće obično je pogođeno novorođenčadi. Foci lezija su najčešće lokalizirani u gornjoj režnja pluća. Na rendgenima izgledaju poput sjena okruglog oblika. To je zbog činjenice da je difuzni oblik patologije disperzirani mali fokusi pada tkiva pluća.Ovaj uzorak je također karakterističan za upalu pluća, ali postoji jedna značajna razlika: kod atelektaze, uvijek postoji povećana pumpanja zdravih pluća zrakom.

Stečena atelektaza je od 4 vrste: obturiranje, kompresija, distenzirajući i mješoviti.

Attaktička obstrukcija pluća

Što je to? Opišite da patologija može biti potpuna ili djelomična preklapanja lumena bronha. Okluzija se može pojaviti u sljedećim slučajevima:

 • Unos stranog objekta.
 • Razvoj tumora.
 • Agregacija sluzi.

Od stupnja do kojeg su funkcije drenaže i ventilacije poremećene, brzina atelektilacije koja prolazi kroz različite faze razvoja ovisi. Osim toga, veličina pogođene bronha ovisi o veličini zahvaćene patologije. Može utjecati na lobule, segment, režanj i čak cijelo pluća.

Ako je bronh potpuno blokiran, brzina razvoja patologije ovisi o tome koliko brzo tijelo apsorbira alveolarne plinove. U pravilu, kisik u izoliranom području bronha odlaže se za 30 minuta. Nakon 2 sata tijelo će uzeti sav ugljični dioksid. Dušik će se apsorbirati u 6 sati. Na kraju tog vremena, krvna staza i oblik oticanja u zahvaćenom području plućnog tkiva. Potonji je uvijek praćen fluidom oticanja znojnice unutar alveola.

Smanjena količina tkiva pluća vodi do pomicanja organa, koji se nalazi u medijastinumu prema patologiji. To uzrokuje smetnje u limfnim i krvožilnim sustavima, što zauzvrat vodi razvoju plućnog edema. U tom smislu dolazi do smrti alveolarnog epitela koji izaziva razvoj upale pluća s skleroznim elementima.

Obturacijski oblik patologije mogu zadiviti oba pluća. Atelektila gornjeg režnja desnog pluća na rendgenskoj snimci pojavljuje se kao medijastinalna kila. To je zbog prisutnosti pleuralnih zglobova na gornjoj točki fiksacije pluća. U patologiji gornjeg režnja lijevog pluća uvijek se promatra veći volumen gubitaka i nedostatak jasne granice sjene na dnu.

U slučaju da atelektaksiju obturacije ne može biti uklonjena unutar 3 dana, rizik od gubitka patologije zahvaćene površine pluća.

Kompresijska atelektaza

Vrste bolestiOva se patologija javlja zbog vanjskog utjecaja na plućno tkivo. Uzroci mogu biti patološki procesi prsa, pneumotoraksa.

Za razliku od obturacijskog oblika patologije, kod kompresijske atelektasi, tlak unutar pleura raste, umjesto da se smanjuje. To uzrokuje odsutnost ustajalačkih procesa u limfnim i krvožilnim sustavima, što daje povoljniji put patologije. To znači da se kompletna obnova funkcionalnosti plućnog tkiva u zahvaćenom području može vratiti, čak i ako se patološki proces eliminira nakon nekoliko mjeseci.

Distalna atelektaza

Ovaj oblik bolesti najčešće utječe donjih dijelova desne i lijeve pluća a uzrokovana je kršenjem dijafragmatičkog disanja ili kvarom u radu respiratornog centra.

Distenzionny atelektaza često manifestira nakon intubacije i intravenozne anestezije. Također, ovaj oblik bolesti manifestira ascites, nadimanje, fibrozni upala pluća, peritonitis, i drugi. Osim toga, funkcionalna atelektaza često razvija oko žarišta upale pluća, gnojne upale i tuberkulozan karijesa.

Mješoviti oblik patologije

Zatim se naziva mješovita atelektila koja kombinira različite mehanizme razvoja. Ovisno o stupnju uključenosti plućnog tkiva i području lezija, razlikuju se sljedeće vrste miješane atelezionije:

 • Atelektazu pluća. Razvija se kada je glavni bronh blokiran ili učvršćen.
 • Po segmentima. Utječen je zaseban segment organa.
 • Subsegmentary. Preklapanje bronhi 5-6 reda.
 • Diskovidny atelectasis pluća. Obilježena je kompresija nekoliko lobula pluća koja leže u jednoj ravnini.
 • Nakupina. Pojavljuje se kada je lumen bronhiola blokiran.

Glavni znakovi bolesti

Osumnjičeni da razvoj atelektize dopušta samo svijetle simptome, u drugim slučajevima simptomatologija je razmazana i slična simptomima drugih plućnih bolesti. Na intenzitet simptoma utječu sljedeći čimbenici:

 • Stopa kolapsa plućnog tkiva u zahvaćenom području.
 • Područje pogođenog područja koje ne sudjeluje u normalnoj ventilaciji.
 • Lokacija fokusa lezije.
 • Mehanizam razvoja patologije.

dijagnostikaNajčešći simptom bolesti - povećanje daha. Učestalost inhalacije i izdisaja postupno se povećava. To se može promatrati aritmija respiratornih pokreta.

Po prvi put, disfunkcija kod bolesnika pojavljuje se tijekom tjelesnog rada, a zatim počinje mučiti i na počinak.

Drugi svijetli znak bolesti - bol u sternumu. Ali se manifestira samo kada se razvije pneumotoraksa.

Kod atelektaze dolazi do promjene boja kože. Ona postaje blijeda ili postaje plava. Posebno svijetlo plava na koži vidljiva je u nasolabijalnom trokutu.

Atelektaza može biti popraćena tahikardija i povišeni krvni tlak.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan