uawildoleft.com

Polarna sova: opis vrste, karakteristike, gdje ptica živi

Kako Polar Owls živePolarna sova također je poznata i kao "bijela sova" zbog karakterističnog bijele perje. Ova ptica pripada obitelji sova i najveći je predstavnik takve vrste. Živi na Sjevernom polu i predstavlja strašan grabežljivac. Kakav je njezin način života? Što ona jede i kako izgleda? Ovo će biti detaljno opisano u nastavku.

Opis bijele sove

Polarne sove - to su velike ptice. Usput, ženke ovdje su uvijek veće od muškaraca, veličina njihovog torza iznosi 60-70 cm, a muškarci postižu maksimalnu veličinu od 65 cm. Isto vrijedi i za težinu: ženka teži oko 3 kg, a mužjak - najviše 2,5 kg. Prosječno krilo je oko 1.5 m, ali preciznije, od 140 do 175 cm.

Snježna sova lovi posve tiho, jer ima posebnu strukturu perja s pletiva, što je gotovo nečujan let nego što je opasno za male glodavce i druge životinje.

Boja peradi

Kao što je primjereno takvim pticama, boja polarne sove odgovara njenom staništu, u znanosti to se zove "skriveno" boja. U bojama, ona u potpunosti odgovara okolnoj prirodi i obavlja zaštitnu funkciju. Zahvaljujući tome, bijela sova ne može spretno maskirati i sakriti se oko branitelja, već biti praktički nevidljiva za plijen tijekom lov.

Boja pera ovisi o dobi ptice:

  • pilići su uvijek smeđi;
  • odrasli imaju pretežno bijeli obod s smeđim mrljama, ponekad i prugama.

Usput, ženke imaju više smeđe mrlje od muškaraca. Ovo je još jedna osobitost spolova osim težine i veličine. A neki od muškaraca mogu biti potpuno bijeli, bez ikakvih uključaka.Crtež na pera bijele sove je jedinstven za svakog pojedinca. Obrisi smeđih mrlja su jedinstveni poput otisaka prstiju kod ljudi.

Oblik polarne sove je također prisutan na šapama i na glavi, skoro skriva oštar kljun ove ptice.

Karakterističan izgled bijele sove

Opis izgledaSad moramo razraditi na vanjskim obilježjima ove ptice. Čovjek takve sove je kuka, veoma oštra i prekrivena finim čekinjama. To je u potpunosti prekriven perje na crtu ptice, tako da je praktički nije vidljiva ispod njih.

Voditelj bijele sove široka i okrugla, gotovo su neprimjetljive male uši, koje, međutim, ne ometaju slušanje plijena čak i na velikim udaljenostima (ove su sove sposobne uhvatiti zvuk na frekvenciji 2 Hz). Ova ptica može okrenuti glavu 270 stupnjeva, tako da se može vidjeti u tri dimenzije.

Oči ove ptice također okrugli, uvijek žuti, iako sama sjena može varirati. Polarne sove imaju vrlo oštar vid, 4 puta su bolji od mačaka i 10 puta su bolji od ljudi. Zahvaljujući ovoj viziji, te ptice mogu uspješno loviti čak iu vrlo niskom svjetlu. Ornitolozi proveli su eksperiment koji je donio iznenađujuće rezultate: snježna sova bila u mogućnosti pronaći svoj plijen, što je 350 metara, a soba nije bila lagana, samo malo spaljen normalan svijeću. Ovdje možete lako zaključiti da se ova ptica može lako loviti čak iu uvjetima polarne noći.

Polarna sova može dati glas: njezin krik je poput trzavog krik, ponekad nalik na lajanje. Sam zvuk je oštar i glasan.

Bijela sova dva puta godišnje, damping starog oblika početkom ljeta i kasne jeseni. Do kraja studenog, potpuno je prekriven novim bijelim perjem. Mladi pilići dobivaju prve perje krajem rujna ili početkom listopada.

Životni vijek takve ptice u potpunosti ovisi o staništu, na primjer, u divljoj sjevernoj prirodi, živi oko 10 godina. U zatočeništvu, primjerice, u rasadnicima i zoološkim vrtovima, polarne sove mogu živjeti svih 30 godina.

stanište

Takva ptica prebiva Arctic područja obje hemisfere planete Zemlje, osim toga, ona često može naći u tundri Euroazije i Sjeverne Amerike, kao i na Grenlandu, Beringovog otoka, Novaja Zemlja, Wrangel Kolguev i drugih arktičkih područja. Za zimovanje ove perje odabrati otvorena područja u blizini zone listopadnih šuma, oni rijetko lete u naseljenim područjima. Sve hibernacija traje od kraja rujna do početka ožujka, a na proljeće sove vratio na Arktiku za uzgoj pilića.

Polarna ptica je sjedila ptica, ali ponekad može i lutaju, ako se količina plijena u svom staništu smanjuje ili debljina snježnog pokriva premašuje dopuštene standarde.

lov

Što jedu jare? Ptica lovi uglavnom na lemmings, koji pripadaju glodavcima iz obitelji hrčaka, kao i na zečeve, mladim lisicama, ježama i erminima. Često polarne ptice traže druge ptice sjeverne, nemojte prezirati darove mora, a ponekad čak i mrziti.

Te ptice nikad ne lete u blizini svojih gnijezda, leteći za plijenom za pristojne udaljenosti. Odrasla ptica dnevno zahtijeva prosječno 4 glodavaca.

Ova sjeverna ptica Jako štiti gnijezdo u radijusu od 1 km, i usput, zato se galebovi grade u blizini gnijezda, koji se u potpunosti osjećaju blizu sova.

Lovački postupak je sljedeći: ptica pronalazi svoj plijen na otvorenom prostoru, lebdi na nebu, a zatim ga prati i uranja i zgrabi žrtvu svojim oštrim kandžama.

Kako bijele ptice pasmine i gnijezde

Kao što je već gore spomenuto, ova vrsta braka počinje u rano proljeće, u ožujku, kada se vraćaju iz zimovanja. Muškarci zauzimaju područje koje im se sviđa i počnu ih glasno oglasiti. DSlijedi niz aktivnih akcija:

  • Polarna sovaOni uplaćuju sve suparnike, ponekad se bore jedni s drugima;
  • Da privuče žensko, mužjak može organizirati male utrke za kratke udaljenosti, trčanje preko humaka i povremeno pjevati;
  • ako mu je žena obraćala pažnju, počinje ga mučiti, zalupati se oko nje ili zakočiti krilima krilima gore-dolje;
  • On također predstavlja ženski glodavac kao dar, nakon čega oni formiraju par i počnu štititi teritorij već zajedno.

Te ptice svake godine stvaraju trajne parove, piliće za uzgoj, ali ponekad se konvergiraju samo na godinu dana. Gnijezda su uređena na malim brdima i brdima, ali ponekad mogu odabrati nizine. Sam gnijezdo je mala depresija, čija je dna prekrivena mahovinom, suhom travom i pticama.

Žena ima do 8 jaja, inkubirajući ih za mjesec dana, u međuvremenu muškarac lovi i nabavlja hranu. Sovjeti se izlaze postupno, jedan za drugim, ali, u pravilu, najmlađi često umiru. Kad se svi pilići otvaraju, sama ženska osoba počinje letjeti u lov, u međuvremenu se njezini potomci zagrijavaju u gnijezdu, čvrsto pritiskajući jedni druge. Nakon 50 dana već mogu letjeti samostalno.

Stanovništvo polarnih sova

Ove ptice predstavljaju malu populaciju, uglavnom žive na otoku Wrangel. Perje su od velike važnosti za prirodu, jer održavaju stabilnu populaciju sjevernih glodavaca i pružaju sigurnost drugim pticama, štiteći teritorij od grabežljivaca.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan