uawildoleft.com

Načini sokola. Stanište običnog kestrela

Gdje obično živi kestrelZajednički kestrel pripada obitelji slanica, skupine slapova. Živi na europskom kontinentu, u zapadnoj Aziji, sjevernoj Africi. Najčešći je opažen u Europi.

U divljini, obični kestrel živi 15-16 godina, ali ponekad očekivani životni vijek je 22-24 godine. Smrtnost među mladim pticama iznosi 50%.

ime

Postoje dva mišljenja o podrijetlu ptičjeg imena:

 • Ime je došlo zbog nemogućnosti da se ptica loviti. Ljudi su smatrao da je pero neuporabljivo, inače prazno;
 • latinski naziv je "zvučni sokol". Ova ptica zaista ima vrlo lijep glas koji je sličan zvonjavu zvona, tako da verzija ima pravo na život.

zbivanja

 • Ponašanje ptica u prirodiNeke ptice migriraju, a neke žive sjedeći. Ponašanje se određuje uglavnom količinom hrane u gniježđenim područjima. Obično se kestrelski kestrel potpuno migrira sa sjevera Europe i Azije u Afriku i na jugu europskog kontinenta.
 • Ptice odrasle izabiru za zimovališta, smještene u blizini gnijezdilišta, mladi leti mnogo dalje.
 • U hladnoj zimi, zajednički kestrel, koji živi u Rusiji, leti na istočnu obalu Sredozemnog mora.
 • Kestrel kestrel ne voli stepe i šume, ali se preferira naseliti u područjima s niskom travom: na rubovima i šumama.
 • Odlučujući čimbenik pri odabiru staništa za obični kestrel je bogatstvo stočne hrane. Međutim, sokol se obično prilagođava životu u regijama s malom količinom hrane savršeno. Konkretno, planinska područja: neki predstavnici ove vrste bili su primjećeni na nadmorskoj visini od 5000 m nad morem.
 • Nedavno je sokol odabrao europske gradove. Gnijezdo malog kestrela može se naći na najočarnijem mjestu, na primjer, na prozoru višeslojne kuće.
 • Ptice se hrane dovoljno daleko od svojih gnijezda, u predgrađu, ponekad lete 5-6 km od kuće.

Kestrel se naselio u gradovima s jednakom lakoćom kao i Peregrine Falcon. Gnijezdi ove ptice koje se grade na balkonima, u cijevima, ispod vijenca, na drugim neočekivanim mjestima. Često se ptice nalaze na bulevarima iu parkovima. Na stazama, ptice mogu jednostavno sjediti, promatrajući promet. Gdje živi kestrel, mora postojati hrana, inače grabežljivac traži još jedno sklonište.

izgled

Kestrel se zove "mali" sokol. Doista, ova ptica ima malu veličinu:

 • dužina krila - 24-29 cm;
 • duljina prtljažnika - 33-39 cm;
 • krilo krila je 65-81 cm;
 • prosječna težina mužjaka je 160 g (maksimalno fiksno - 260 g);
 • u pravilu, ženke su veće od muškaraca, a težina "dame" varira u rasponu od 185 do 315 g.


Tijekom godine težina sokola održava se konstantna. Žene najveće masovne doza tijekom polaganja jaja. Sposobnost pilića da prežive ovisi o težini majke. Što više ptica teži, to je veća spojka, a pilići su elastičniji.

Razlikuje muškarac od ženki boja glave i boje perje, tj. vrsta ima seksualni dimorfizam.

 • Što kestrel jede?Rep i glava mužjaka su svijetlo siva, a ukupna boja pera je blijedoplava.
 • Na grlu muških pera svijetle boje. Okrugle crne mrlje na leđima.
 • Iznad, perje su praktički crne.
 • Na vrhu repa nalazi se crni pojas s bijelom granicom.

Vrh prtljažnika i glava ženki imaju oker crvenu boju, plus prolaze poprečne tamne vrpce. Mahogany pera su tamno smeđe boje, za razliku od mužjaka. Rep je smeđa, na njemu su mnogi tamni pojasevi. Vrh repa, poput onih mužjaka, ima široku tamnu traku s bijelom granicom. U mladim pojedincima, bojanje, kao kod žena. Međutim, za razliku od ženki, krila mladih sokola su kraća i okruglog oblika. Sve ptice ove vrste oko očiju imaju žuto rubno. Vosak je ista boja.

Napajanje

Uglavnom prehrana običnog kestrela uključuje:

 • Polja miševi;
 • shrews.

Ova ptica također lovi:

 • gušteri;
 • šišmiši;
 • žabe;
 • gliste;
 • insekata.

Napadi na sokole i ptice, na primjer, vrapci i pilići golubova. Kestrel ubija udaranjem kljuna u stražnjem dijelu glave. Za lov na pšenice treba veliki prostor, oni neće tražiti hranu u šumovitim šikarima.

Jedno vrijeme odraslog sokola zahtijeva 6-8 volontera. Tehničar u lovu koristi raznovrsnu vrstu kestrela. Predator može sjediti na visini, gledajući na plijen. Primjećujući ovo, sokol odmah to napada.

Pazi za ptičji ptičji kolač i na lepršavom letu na nadmorskoj visini od 10 do 20 m. Izrada čestih krilaca krila, sokol može objesiti na jednom mjestu. Ova taktika je vrlo uspješna u slučaju otkrivanja mjesta velike zagušenja glodavaca.

Kestrel savršeno percipira blizu UV svjetla, u kojem su vidljivi tragovi urina glodavaca, nego grabežljivac i uživa. Primjećujući plijen, skuteri sokola napadaju ga. Na crvima, šlagama, žabama i gušterima sokol se lovi na tlu. Tijekom leta, on razbija male ptice.

Reprodukcija, očekivano trajanje života

Kako izgleda kestrel?Obični kestrel, koji živi na sjeveru i središtu Eurasia, pasmine od travnja do svibnja. U pojedinaca koji preferiraju južno od Europe i Afrike, gniježđenje se odvija od kolovoza do prosinca. Ti sokoli ne gnijezde. Naselili su se u šupljine drveća, stijena, napuštenih gnijezda drugih ptica. Kestrel kestle je pronađen jednostavno na tlu, u plitkim jazbinama, na umjetnim objektima i strukturama.

Tijekom parenja i uzgoja potomaka kestrel mirno koegzistira sa pticama pjevanjem, a zidanje predstavnika različitih vrsta mogu se nalaziti jedno uz drugo.

Kestrel je sklon kolonijalnom gniježđenju. Zemlja tih ptica, u pravilu, nije više od 30 hektara, a grabežljivci rijetko lete daleko od njih dalje od 500 m. Ponekad kestrels formiraju kolonije brojeći nekoliko desetaka parova.

Sokolovi ne strogo kontroliraju svoju teritorijalnost, a istodobno se mogu nalaziti i više obitelji na istom području.

Oba roditelja su angažirana u jajašima, ali to rade četiri tjedna. Broj jaja varira. U pravilu, u gnijezdu se nalaze 3-6 komada, najmanje 2 jaja i najviše 8 komada.

Kestle nestlings pojavljuju se potpuno bijele. Bijela nije samo plijesan, već kandže i kljun. Postupno, gnijezda postaju sivkast, tjedan dana kasnije crne kandže postaju crne, a kljun postaje grayer. Mali pilići brzo ustupaju i mogu letjeti nakon proteka jednog mjeseca nakon rođenja. Unatoč tomu, tijekom sljedećeg mjeseca, gnijezda ostaje sa svojim roditeljima, koji ih poučavaju loviti. Seksualno zrele mlade ptice postaju u sljedećoj sezoni gniježđenja.

Veličina populacije

Ordinarni kestrel nije na rubu izumiranja. U svijetu ima oko dva milijuna predstavnika tih ptica. Četvrtina tog broja živi na europskom kontinentu. Uz ovu pticu neće biti moguće upuštati se u sokolarstvo, "prazna" ptica neće uhvatiti plijen za osobu. No, na farmi, ptica može biti korisna jer lovi glodavce. Na dan predatora može doći do tri desetine životinja.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan