uawildoleft.com

Butterfly Peacock Eye: Značajke i osobine

Pečat leptiraMeđu velikim brojem insekata, leptir paunskog oka zasluženo se smatra utjelovljenjem ljepote i milosti. Njegovo lijepo ime koje je dobila zbog specifičnih spotova u obliku oka na njezinim krhkim krilima. Za mnoge ljude ovo je stvaranje natječaja povezano s srećom, ljubavlju i vjernošću. Moth je stekao takav ugled za mitove, legende i svoj zračni put.

Stanište i svojstva

Ovaj leptir je klasificiran kao artropodni kukac skvamatske krilne skupine. Obitelj kojoj pripada nazivaju se Nifalidi. Živi diljem euroazijskog kontinenta - od Portugala do Japana, ali prvo se mjesto može dati Njemačkoj, gdje je 2009. ova vrsta prepoznata kao leptir godine. U ovoj zemlji krilne ljepote žive u velikom broju i privlače mnoge turiste i botaničare.

Najbolje okruženje za ovaj kukac je otvoreno područje. To su livade i rubovi šume, kao i parkovi i vrtovi koji najviše pristaju na leptir paunskog oka. Ovdje je udobna i dovoljno vitalna za vlagu i prostor. Omiljena mjesta su ona gdje mnoge koprive rastu. Ponekad se može naći u planinama na nadmorskoj visini od 2500 metara. U gustijoj šumi, ta krhka stvorenja imaju mali prostor i postoji opasnost od ozljeda njihovih krila. Od proljeća do sredine jeseni, paunski oci žive u otvorenim prostorima dok se ne presele u hladnije mjesto sa sigurnim skloništem.

Paunovo leptire ima slijedeće krilo:

 • muškarci - 45-55 mm;
 • ženke - 50-62 mm.

Boja krila - tamno crvene ili smeđe-crvene, s crno-sivim obrubima uz rubove i plitke ureze. Na krilima su obojene velike mrlje tamnoplave, žućkasto-bijele ili crveno-smeđe, unutarnja strana krila - siva. Intenzitet boje varira s okolnom temperaturom tijekom pupanja. Insekti bikova - crni s crvenkastom bojom u gornjem dijelu.

Životni ciklusŽivot paunskog oka sastoji se od nekoliko ciklusa:

 1. Jaje.
 2. Caterpillar.
 3. Pupa.
 4. Leptir.

Butterfly Peacock Eye: Značajke i osobineOko paunja odnosi se na koji se seli vrste insekata, koji prevladavaju velike udaljenosti. Ona tijekom cijele dane leti preko zemlje. S početkom hladnog vremena, to leti na mjesta s vlažnim i hladnim klimatskim uvjetima. Moljac se nalazi u šumskom koru ili stepa.

Leptir ove vrste je uređen da provede zimu na osamljenom, hladnom mjestu, gdje će biti udobno u stanju pupa. Ako odabere zimu u toploj sobi, tada neće imati malo šanse preživjeti prehladu. Toplije temperatura nego što je potrebno, izaziva ubrzani metabolizam što dovodi do brzog starenja.

Reprodukcija i razvoj

U sjevernim područjima leptir paunskog oka ima vremena dati jedan potomak, a na južnoj - dva. Zimske insekte u odrasloj dobi (odrasla faza), trajanje život doseže nekoliko mjeseci.

Od svibnja, nakon zimskog hibernacije, leptir postavlja sitne testise u lišće koprive. Na ovaj se način ponavlja obratna strana ove biljke. Ako kopriva ne raste u staništu, lišće maline i hmelja će je zamijeniti savršeno. Molotinja postavlja male, neupadljive, jarko svjetlo zeleno janje u broju od 100 do 300 komada.

Otvaranje traje tjedan dana. Iz testisa leptira dana paunovog oka pojavljuju se sitni gusjeničari bijele boje s crnim mrljama. Dva ili tri tjedna ne napuštaju mjesto gdje su nastali i nastavljaju rasti. Kad je vrijeme za tkanje čahura, gusjenice konačno puzaju.

U zelenoj pozornici leptir paunskog oka star je dva tjedna. Tada se u svim njegovim "privlačnim" ljepotama pojavljuje paunovo oči.

Noćni paunovo oko

Opis noćnog paunskog okaovo noć leptir je dan prezimena i nema srodstvo s njom. Noću, lako se može zbuniti sa šišmićem, zbog velike (15 cm) raspon krila. Ova noć leptir pomogao znanstvenicima otkriti neobične sposobnosti povezane s rijetkim njuh. Može uhvatiti miris koji dolazi iz pupa žene. Žena ispušta kap posebne tekućine, a mužjak ga osjeća na veliku udaljenost.

Nakon što su znanstvenici zabilježili ovu sposobnost u noćnim paunovskim očima, otkrili su da ne samo da ova vrsta ima takav "dar". Pa ipak, za otvaranje, bili su zahvalni velikom noćnom leptiru.

Još jedna nevjerojatna sposobnost ove vrste je odsutnost usta. Jednostavno ne postoji, jer kukac živi samo od nakupljenih hranjivih tvari, dok je to bila gusjenica. Butterfly preferira se naseliti na voćke ili biljke korova. Bez oštećenja noćnog paunskog oka donosi, jer gusjenice koje on ima vrlo malo, i umnožava to nije baš aktivan.

Što pojede leptir paunovog oka?

Što hrani leptir paunovog okaUglavnom, moljacna dijeta se sastoji od nektara. Kukati od cvijeta do cvijeta, kukac ga skuplja iz cvjetnih biljaka. Ponekad pije sok, koje oozes s voćnih stabala ili njihov zrelih, sočan plodovi. Također, jedu kumin i čičak.

Caterpillari jedu koprive, hmelja, lišća malina i konoplje. Njezina ljubljena kopriva ostavlja da jede posve i na dno, a hrana odabere dobro razvijen osjećaj dodira. Za razliku od svog imenjaka, koji živi na akumuliranim hranjivim tvarima, leptir dnevnog paunskog oka mora biti hranjen svakodnevno.

Neke zanimljive činjenice o ovim insektima

 • Oči leptira vrlo su složene u svojoj strukturi.
 • Postojali su od vremena egipatskih piramida.
 • oni nikada ne spavaj.
 • Letjeti moraju osjetiti toplinu Sunca.
 • U azijskim zemljama i zemljama Južne Amerike oni se koriste za hranu.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan