uawildoleft.com

Vrste sova, njihova imena i značajke

Opće značajke sovaSove razvijaju interes mnogih ljudi svojim neobičnim fiziologijom i načinom života. Najčešće su noću aktivni jer su savršeno vidljivi u mraku. Kao što znate, lovaju male životinje, uhvativši ih čvrstom i oštrim kandžama. Ali kakve vrste sova postoje u prirodi? Gdje žive i kako se međusobno razlikuju? Ovo će biti detaljno opisano u nastavku.

Opće informacije o sova

U znanosti, sove pripadaju redoslijedu ptica grabežljivih ptica, i ovdje se razlikuju dvije obitelji:

  • prave sove i sove (sova, sova, sova, soka);
  • Sipooh (šljunčarska ptica i šljunčana owl).

Sada bismo trebali razgovarati o veličini tih ptica. Najmanji predstavnik obitelji sova je prostitutka, duljina tijela je 20 cm, a težina je samo 50-80 gr. Za većinu velikih sova Isto vrijedi i sove, čija je težina 4 kg, a dužina tijela -. 60-75 cm Ipak, bez obzira na veličinu, svi sova ptica obitelj imaju zajedničko na svim značajku - veliku glavu s gustom i bujnom Oblak, koji može pretvoriti sve 270 stupnjeva. Lice sova je poput ravnog okruglog diska, koji se također stvara uz pomoć određene perje. Još jedna značajka od sova je njihova velika piercing oči, s kojima savršeno vidi svoj plijen čak iu potpunoj mraku.Imaju sove i uši, koji nemaju vanjsku ljusku, ali mogu biti uokvireni posebnim perjem, zbog čega zvuk bolje prelazi u uho. Usput, uši sova jesu asimetrične, a zahvaljujući tom čimbeniku te ptice mogu uhvatiti i najsmješnije i neprimjetne zvukove u svemiru. Usput, slušanje, a ne vizije, igra najvažniju ulogu u životu sove, jer je zahvaljujući njemu da može loviti.

Šape i kandže - ovo je još jedna važna značajka ovih ptica, jer uz njihovu pomoć dobivaju hranu. Jake i jake šape s oštrim kandžama omogućuju vam da uhvatite plijen i ubiti ga odmah.

Vrste Sov

U svijetu postoji oko 220 vrsta sova, ali ovdje će se smatrati najčešćim i neobičnim njihovim predstavnicima. Mogu biti velike, srednje i male.

Velike i srednje vrste

  1. Kako sova pticasova. Owl je prepoznat u obitelji sova i kao pravi gurmanski, a njegov se jelovnik sastoji isključivo od miševa. U razdobljima kada plijen postane prilično rijetko, sova može priuštiti mlade golubove koji još nisu iz gnijezda, ili neke zemaljske ptice. Možete se sresti ovakve sove diljem Europe, ali najveće kolonije žive na jugu: Španjolska, Grčka, balkanske zemlje i tako dalje. Prije toga, postojalo je mišljenje da se sove nalaze u šumama Sibira, međutim brojne studije nisu dale nikakve rezultate. Ovo je prilično velika ptica, jer duljina tijela može doseći pola metra, a krilo krila je jedan metar. No, tu je i dugačkim repom šumska, veličina koja može doći do 0,7 m, a ima raspon krila -. 1,2 m Ural sovu za razliku od konvencionalnih lovi ne samo miševi nego u kunića i zečeva. Bilo je čak i slučajeva kada je mogla napasti čaplja, ali ove borbe nisu dovele do ništa. Druga vrsta sova je takozvana bradena sova, koja se često nalazi u Mongoliji, Rusiji, Sakhalinu, kao iu Baltičkim i europskim. Ove ptice ne jedu samo miševe, već i vjeverice. Gnijezde gnijezda u starim stanovima buzzards i jastrebova.
  2. sova. Filin je pravi majstor noći, jer nije samo jedan od najvećih predstavnika obitelji sova, već ujedno i najneobičniji. Uočite sove širom Europe bez iznimke, ali u Rusiji takva ptica može se naći vrlo rijetko, ovdje je čak navedena u Crvenoj knjizi. Duljina tijela takve ptice je u prosjeku 78 cm, a krilo je 1,5 m. Zanimljivo je da ovaj noćni grabežer više voli ostati u svom staništu, tj. Uopće ne migrira. Ekstrakcija vlakana postaje velika i mala kralješnjaci, a to su miševi, vjeverice, zečevi i tako dalje, ali sove radije vole miševe.
  3. Bijela sova. Ti predstavnici žive na sjevernim geografskim širinama, gdje je hladno i puno snijega. To su velike ptice veće od 70 cm, a krilo njihova krila je više od 1,5 m. Takve ptice vole samoću i smjeste svoje gnijezde udaljene jedna od druge. Boja perje tih ptica je bijela u tamnosmeđi češalj. Usput, starost sova ovisi o broju takvih čestica: više njih, mlađi pojedinac. Nažalost, vrlo rijetko se susreću sasvim snježne bijele sove.

Male vrste

  1. Gniježđenje sovapisak-sove. Ušara mini verzija sove, ali tijelo joj je suptilnije, a on ima poseban pero pramenove na glavi oko ušiju kojim izrazito snima čak i najsuptilniji i udaljene zvukove. Usput, za razliku od istog sova, ušara je manje invazivna i više prijateljski svojim bližnjima: ponekad možete vidjeti kako ove ptice okupljaju u malim jatima na drvo i tiho sjediti do sumraka, a onda ići u lov.
  2. Pasmina sova. Ovaj mali pernati pratilac ima doista skromne dimenzije: duljina tijela je oko 20 cm, krilo wingspan 40 cm, a težina je od 50 do 80 gr. Ova vrsta živi u gotovo svim europskim zemljama.
  3. Brownie Owl. Ova ptica je nešto veća od prethodne: duljina tijela je 25 cm, a težina 170 g. Takav predstavnik može se naći u srednjoj i južnoj Europi, u Sjevernoj Africi iu južnoj Aziji. Kuća sova također živi na području Rusije, naime na jugu, u južnom Altajju i Transbaikalii. Na sova se ne samo malim glodavcima, nego i insektima i gušterima.

Reprodukcija sova

Vrste sovaOpćenito, sve vrste sova izrađuju jedno jaje polaganje godinu dana, potrebno je za proljeće. Može se dogoditi reprodukcija i nekoliko puta godišnje, ako se preferira povoljna klima i dovoljna količina hrane. Prvo, mužjaci privlače žene sa svojim ritualnim plesovima, prezentiraju ih s delicijama u obliku miševa, a ako žena pristane formirati par, počnite opremati gnijezda. U jednom zidanu, u prosjeku 3 do 10 jaja.

Zanimljive činjenice

Ornitolozi su to već dugo zaključili sove pripadaju neovisnom odvajanju i nemaju nikakve veze s ostatkom pernatih grabežljivaca. Ponekad se međusobno razlikuju: neki lov noću, i drugi - tijekom dana. Sve sove imaju različit stupanj vikanja, s kojim komuniciraju: pozivajući se za parenje igara, dijalog između dva mužjaka, i cvrčati malih sova koje žele odrediti njihov položaj.

Uvijek su se te ptice tretirale dvosmisleno: u nekim su se zemljama smatrali lošim znakom i znakom nečega lošeg, a drugi - simbolom mudrosti.

Vrste Sov
Sova je običnaIma soveŠto služi sova?Izgled jedne soveKoje su soveReprodukcija sovaStanište sovaVrste Sov
Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan