uawildoleft.com

Način života i opis leptira mahaon

Kako leptir izgleda kao machaonLeptiri su nevjerojatni insekti, a leptiri mahaon poznati gotovo svima, zahvaljujući svojoj veličini i svijetloj boji. Stanovništvo leptira mahaon postaje manje, pa su ga neke zemlje već stavile u Crvenu knjigu.

Leptiri mahaoni pripadaju naredbi lepidoptera, u obitelji jedrilica. Smatra se da njihovi najljepši predstavnici žive u tropskim šumama i otocima. Ali to nije tako. U našoj zemlji postoje i vrste s lijepom bojom i uzorkom. Samo leptire su machaons i žive u našim zemljama.

Opis, zanimljive činjenice za djecu

Postoje mnoge podvrste mahaon i oko 37 vrsta. Ovaj leptir je nešto veći od njegovih kongenera, duljina tijela doseže do 9 cm, krilo svega 10 cm, imaju klavatske antene i šest dobro razvijenih nogu. Krila imaju izdužene izrasline, ne pridržavaju se abdomenu.

Treba napomenuti da su ženke malo veće od mužjaka, a njihova je boja sjajnija. Krila su velika raznih boja i uzoraka, možete vidjeti potpuno različite linije i oblike. Bijele, crvene, crne, plave uzorke na jarkoj žutoj pozadini, boja leptira ovisi o klimi u kojoj žive. U proljeće predstavnici, boje su svjetlije od onih njihovih ljetnih rođaka.

Zanimljiva činjenica u opisu leptira mahaon za djecu će biti gdje je to ime došao iz. Ovdje priča počinje u drevnoj Troji. Prema legendi, živio je liječnik čudesno ozdravljenih vojnika koji su bili ranjeni u bitci. Taj je liječnik bio sin poznatog liječnika Asclepije, a njegovo je ime Machaon.Ovaj leptir je opisao Karl Linnaeus - poznati biolog-naturalist. Također je utemeljio suvremenu sistematiku životinjskog svijeta. Linnaeus i dade ime leptira u čast drevnog karaktera Machaona.

Machaon podvrsta

Machaon čini više od 30 podvrsta. Neki od njih nalaze se u staništu:

 • Vrste i podvrste leptira mahaonaNominalna podvrsta nastanjuje istočnu Europu;
 • Podvrsta orijentisa može se naći u južnom dijelu Sibira;
 • Podsustav ussuriensis prebiva u Primorye i Amur regiji;
 • Podvrsta hipokrata živi u Japanu i Sakhalinu;
 • Podvrsta amurensis nastanjuje cijeli bazen srednjeg i nižeg Amura;
 • Podvrsta gorganus je rasprostranjena na jugu Rusije, u sjeverozapadnom Kavkazu iu središnjoj Europi;
 • Podvrsta brutannicus Seitz uobičajena je u Velikoj Britaniji;
 • Alijaska podvrsta Scudder nastanjuje Sjevernu Ameriku.

I također postoje mnoge druge podvrste koje žive u svijetu. Ali taksamoni ne prepoznaju Neki od njih, budući da ih smatraju sezonskim oblicima nominativne vrste.

Stanište i način života

Butterfly mahaon nastanjuje skoro cijeli globus. Žive u Europi i Aziji, u Sjevernoj Americi iu Sjevernoj Africi.

Možemo razlikovati neke osobine života machaons:

 • Kako leptir izgleda kao machaonOvi leptiri su budni tijekom dana, stoga su povezani s dnevnim vrstama. Cvjetovi oprašuju one koji su cvatali tijekom dana.
 • Nemojte dugo sjediti na jednoj biljci, oni prelaze s jedne na drugu, pa ih znanstvenici smatraju energičnim leptirima.
 • Preferiraju se otvoreni prostori: stepa, polja, livade, rubovi. Letite na nadmorskoj visini od 2 do 4,5 metara.

Hranjenje leptira Mahaon

Čim gusjenica izađe iz jaja, ona počne hraniti biljku na kojoj je položeno ovo jaje. Hrane gusjenicama intenzivno. U pravilu, krmne biljke za gusjenice su peršin, kopar i ostale umbelliferous vrste, kao i pelina, jasen i drugi. Ali kad se razvoj gusjenice približi posljednjoj fazi, prestaje se hraniti.

Leptiri mahaons feed na nektar bilo cvjetova, ali kišobran vrsta biljaka također može posjetiti.

Reprodukcija i očekivano trajanje života

Povoljan period za reprodukciju u leptira je proljeće. Oni se okreću u zraku, poput plesa. U tom razdoblju ulaze u stado, ali opet odletjeti. Nakon parenja igara, ženka postavlja jaja na list ili stabljiku biljke krme. Za jednu sezonu žena može odgoditi do 120 jaja. Tjedan dana kasnije gusjenice pojavljuju se iz zidova.

Oni se razlikuju u crnoj boji s bijelim ili crvenim mrljama, ali kako se boja razvijaju, oni se mijenjaju. Na gusjenici machaona, na glavi se nalazi osebujno sredstvo za zaštitu od grabežljivaca. To su dvije žlijezde koje se ne vide u mirnom stanju, ali u trenutku opasnosti pojavljuju se dvije narančaste tuberkuloze. Oni daju neugodan miris, sposoban zastrašiti od grabežljivca.

Za preživljavanje zimske hladnoće, gusjenica se zavija, a u tom stanju provodi zimu. Očekivano trajanje leptira Mahaon je u prosjeku 20 dana, tako da se tijekom ljeta tri generacije mogu međusobno mijenjati.

Neprijatelji machaona

Koliko dugo leptire žive mahaonOpasnost za te leptire je kukaca, ptice, pauci, mravi, itd.

Na njihovom broju također mogu utjecati entomološka istraživanja, njihovo hvatanje radi prikupljanja, proučavanja. Biti na pozornici jaja, gusjenica ili pupa, mahaoni mogu nestati iz stepa požara.

Prije otprilike 80 godina machaoni su još uvijek bili štetnici kultiviranih biljaka i aktivno su bili istrijebljeni. Trenutačno je njihova populacija uvelike smanjena, a prijetnje usjevima više ne predstavljaju. Čak su i potrebna zaštita.

Stoga, znanstvenici širom svijeta pratiti njihove brojeve i mnoge su ih zemlje već popisale u Crvenoj knjizi, uglavnom u Europi.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan