uawildoleft.com

Vrste leptira: izgled, vrsta, struktura insekata

Plava leptirLeptiri u većini ljudi povezani su s ljetom i cvijećem. Ne postoji takva osoba na svijetu koja nikada nije vidjela ovo čudo prirode. I mnogi su zainteresirani za pitanje: "Koje su vrste leptira i koliko obitelji broje ta lijepa stvorenja?"

Na sva pitanja će odgovoriti ovaj članak.

Sve o leptira

leptir Je li insekt tipa artropoda, skvamozna fluka grupa.

Drevni Slavenci vjerovali su da su leptire unijeli duše preminulih, tako da su ove insekte osobito poštovanje.

Izgled i struktura

Leptir se sastoji od dva odjela:

 • Tijelo prekriveno kititinskim slojem.
 • Dvije parice krila, koje su prekrivene ljestvicama i prožete vene u poprečnom i uzdužnom smjeru. Uzorak na krilima ovisi o vrsti. Krilo s krilima, ovisno o tipu, može biti od 3 mm do 310 mm.

Struktura karoserije:

 • Svijet leptiraGlava. Ona je neaktivna. Oblik se blago spušta u okcipitalni prostor. Ogromne oči, smještene sa strane, imaju složenu strukturu. Insekt vidi sve u boji. Većina vrsta ima dodatne oči smještene iza antene. Usna šupljina može biti sisa ili gnukav tip i ovisi o vrsti insekata. Antene na glavi odgovorne su za orijentaciju leptira u prostoru, a također imaju i mirisnu funkciju. Njihova duljina ovisi o vrsti insekata.
 • Dojka leptira podijeljena je u tri segmenta. Na prednjem dijelu ima 3 para nogu. U području trzajeg prednjeg dijela, postoje spurs odgovorni za higijenu antene.
 • Trbuh izgleda kao izduženi cilindar. Sastoji se od 10 segmenata u obliku prstena.

Pojava leptira može poslužiti zaštite insekata od neprijatelja. Doista, zbog bojanja, neki se leptire spajaju s okolinom i postaju nevidljivi.

Vrste leptira kratkog karakteraLeptiri broje više od 200 obitelji, samo je mali dio najpopularnijih naveden u nastavku:

Belyanko:

 • kupus leptirkupus leptir. Krila imaju svijetlu bijelu ili svijetlo žutu boju. Na krajevima krila su male mrlje tamne boje. Spoti su nosili samo mužjaci, a ženke su svijetlo žute. Wingspan 60-70 mm. Ova vrsta se hrani ne samo kupusom već i drugim biljkama.
 • Limonnitsa. Muškarac ima žutu boju, a ženski predstavnik je obojen u zelenkastoj bijeloj boji. Ovaj leptir razlikuje se svojim krilima. Njihovi gornji krajevi su rezani škarama. U sredini krila nalazi se krug crveno-narančaste boje. Krilo s krilima je 50-55 mm.
 • Keramika na buhaBelyanka Gorshkovaya. Ima malu veličinu. Ova vrsta praktički je nestala. Krila su bijela s sivim krajevima. Prilikom slijetanja leptir ne otvara krila i tako se spaja sa travom, jer je njihova unutrašnjost obojeno u sivo-zelenu boju.
 • Uzgajivač zebe. Izgleda kao juha od kupusa, ali se razlikuje u manjoj veličini. Prednja krila mužjaka su obojana bijeli, ženke u svijetlo žutim. Postoji jedno tamno mjesto kod muškaraca i 2 u ženki.
 • Belyanka teksaški vrabacKoža od janjetine. Obavlja svakodnevni život. Boja je bijela. Na vrhu krila na rubu iu uglovima je tamno mjesto. Donji su ukrašeni zelenim uzorkom. Za život željni stepe i šumske stepe, rjeđe planinski teren. Hrani se na križastim biljkama, gdje postavlja jaja.
 • Repice od repice. Migratorna vrsta, za zimske muhe u Sjevernu Afriku. Ljeti se nalazi diljem Europe. Takav leptir može se vidjeti na lišćem jabuke, oreganu. Vene na krilima su jasno vidljive, a postoji i uzorak u obliku žutih i bijelih mrlja.
 • Flea Alpine. Obavlja svakodnevni život. Krila su obojana bijele i sive. Muškarci imaju crnu rubu uz rub s bijelim mrljama.
 • Fleur eufemije. Krila leptira obojane su bijelo s žućkastom bojom. U sredini krila nalazi se mrlja tamne boje. Na donjim krilima nalazi se slika zelene boje. Živi u stepi, hraneći se cvijećem proljetnih biljaka.
 • Aporija Crataegi. Ima bijelu boju s crnim venama. Često zbunjena sa juhu od kupusa.

Obitelj čamaca

Leptiri povezani s ovom obitelji velike ili srednje veličine. Tijelo je moćno, prekriveno vilijima. Ova obitelj je više poput moljaca nego leptira. Prednja krila veća su od stražnjih krila. Antene su poput četkica. Žive u skupinama na drvenim biljkama. Neke vrste su loše za šumarstvo.

 • Sibirski šipčani sibirski borSibirski šipčani sibirski bor. Živi u Sibiru. Boja može biti u rasponu od žućkastosmeđe do crne boje. U krilu jedro, ima bijele točke. Muhe od druge polovice srpnja, postavljajući larve na iglice stabala. Sastoji se od borovih, borovih, smrekovih i drugih vrsta drveća.
 • Kokosov prsten je veliki štetnik stabala jabuka. Swing je 30-40 mm. Krila su obojana žutom ili smeđom bojom s poprečnim prugama tamne boje u iznosu od 2 komada. U lipnju počinje letjeti krilati bobica. Leptir je dobio ime zahvaljujući polaganju jaja u obliku prstena.
 • Borove borove crnike. Ima veliku veličinu i okreće se do 80 mm. Boja leptira podsjeća na borovu hrskavu. Stražnja krila su jednobojna, a na čelu se nalazi jedno polusjajno mjesto bijele boje. I na prednjim krilima je široki, valoviti pojas crvenosmeđe boje, uokviren crnom granicom.

Obiteljski golubovi

bakar-leptirIma više od 5 tisuća vrsta, od kojih su neke zabilježene Crvena knjiga. Sve vrste ove obitelji su male veličine i svijetle boje. Mužjaci su svjetliji od ženki. Boja boja ovisi o vrsti i može biti svijetlo plava ili smeđa. Na primjer, golub ikar ima svijetlo plavu boju.

Obilježja svih golubova su mjesta koja se nalaze na donjim krilima. Golubianki ne nanose štetu, pa čak i katkad i koristi, šišanje štetočina insekata.

Obitelj komada

ivanjske ptičiceOva obitelj ima više od 1200 vrsta. Većina vrsta može se naći u tropskim zemljama, ali mali dio živi u Rusiji. Patchwormovi imaju zanimljivo bojanje. Na sjajno crnoj ili tamno-plavoj pozadini nalaze se mrlje svijetle crvene ili svijetlo žute boje. Ali postoje i vrste s monofonskim bojama.

Pojava insekta upozorava da je to venomously i kada prijetnja ispušta otrovnu tekućinu s oštrim mirisom. U svojoj veličini, leptir može doseći do 50 mm duljine. Uglavnom, ona vodi dnevni životni stil, ali se ponekad susreće noću. Jede listove mahunarki.

moljaca

moljacaOvi leptiri su loši za šumarstvo. Postoji više od 2700 vrsta. Leptir je srednje veličine. Jedna od najpoznatijih vrsta je unvoiced silkworm. Taj je naziv primio kukac zbog značajnih razlika u veličini muškog i ženskog.

Na primjer, mužjaci imaju krilo krila od 45 mm, u ženki - 7,5 cm, a mužjaci su mnogo tamniji od ženki. Na predstavnicima muškog krila, krila su oslikana tamnosmeđom bojom uz prisutnost crnih poprečnih valova. Žena sivo-bijela s prisutnošću tamnih valova.

admiral

Leptiri imaju baršunastu teksturu i crnu boju s rasponom od 50-60 mm. U uglovima prednjih krila nalaze se bijele točke, koje su razdvojene crvenom trakom. Isti bend je na rubu nižih krila.

Peacock Eye

Peacock EyePrekrasan europski kukac, koji vodi svakodnevni život. Krilo s krilima je 150 mm. Sve boje su crveno-smeđe s bizarnim uzorkom nalik paunovom oku. Na gornjim krilima u uglovima nalazi se jedno mjesto.

Na dnu svakog krila nalazi se jedna crna točka, koja iza nje ima drugo plavo mjesto. Ove mrlje, nalik na oči, uplašite neprijatelje leptiri.

Barhatnitsa

Boja ovog leptira je prilično skromna. Ima smeđu ili crvenu boju s uzorkom bijelih i crnih prstenova. Sastoji se od žitarica divljih biljaka i voli hladu.

lastin rep

lastin repMachaon pripada obitelji jedrilice i naveden je u Crvenoj knjizi. Boja je različitih boja, ali najljepši je machaon, u kojem je boja žuta. Na krilima se vidi široka crna traka s mjestima sličnim mjesecu duž rubova. Stražnja krila imaju izduženi konjski plavu boju sa žutim plavom bojom. U kutu nižih nalazi se crvena točka.

Postoji mnogo više vrsta o kojima možete beskrajno razgovarati i pisati nekoliko knjiga. Ovaj članak pokazuje samo najmanji dio njih.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan