uawildoleft.com

Može boginja: stanište, izgled i prehrana

Može beetleGundelj (lat. Melolontha), ili kako ga nazivaju, buba svibnja - rod člankonožaca, koji su članovi iz reda Coleoptera, obiteljski skarabeja, chafers potfamilija.

Ime je dobio od bugova jer se probude u proljeće i počinje voditi aktivan život krajem travnja ili početkom svibnja.

Stanište i sorte

U prirodnom okolišu Svibnjaci mogu se naći na području mnogih zemalja. Oni žive u Europi, Maloj Aziji i Srednjoj, sjevernog Irana, Kine, Japana, Indije, Rusije, Tibetu, SAD, Sirija, kao i Ukrajine, na Kavkazu, Filipinima i Indokini. Mnoge vrste ovog kukca nalaze se u indo-malezijskog regije, a to su južne i jugoistočne Azije, a na mnogim otocima koji se nalazi u Tihom oceanu, između Australije i Azije.

Do danas, prema službenoj klasifikaciji bugova, poznato je 63 vrsta ovih insekata. Među njima, u Rusiji i zemljama ZND-a, postoji samo 9 vrsta majmuna:

 1. Melolontha aceris.
 2. Melolontha afflicta ili March Hhrushch.
 3. Melolontha clypeata.
 4. Melolontha gussakovski.
 5. Melolontha permira.
 6. Kavkazni svibnja (Melolontha pectoralis).
 7. Maisky Hhrushch Western (Melolontha melolontha).
 8. Melolontha kraatzi, postoje dvije vrste brenske i persica. Razlikuju se jedni od drugih u boji.
 9. Hhrushch May istočni (lat. Melolontha hippocastan), također je divlja krmena krpa ili May bug istočno.

Izgled i struktura tijela

Struktura tijela May beetleaSvibanj boginja - prilično velikih insekata, predstavnici ovog roda mogu doseći od 17,5 do 32 milimetara duljine (veličine prvenstveno ovise o podu pukotina). Ovi kornjaši imaju konveksno i široko tijelo ovalnog oblika, crveno-smeđe ili crne.

Hhrushch je nevjerojatno dlakav stvor, gotovo da je cijelo tijelo prekriven dlačicama, koje se razlikuju po boji, dužini i gustoći. Tanke vlasi ili dlakave ljuske mogu biti žute, sive ili čak bijele boje. Pojedinci se mogu pohvaliti gustom vegetacijom koja se preklapa glavnom bojom insekata.

Na glavi i pronota zhenajduže i najzahtjevnije dlake su postavljene u uzdužnim trakama. Elytra je ukrašena jednim ispupčenim, duguljastim dlačicama. Dojka prekriva dugu, žućkastu nijansu vegetacije.

Na abdomenu možete vidjeti gustu kosu kose i glatke dlake, a neki pojedinci imaju jednostruko ili višestruko izdužene dlake. Na bočnoj površini od prve do pete trbušne regije nalaze se bijele trokutaste mrlje.Tijelo pukotina štiti kititinsku ljusku. Sastoji se od glave, prsne regije i trbuha. Trbuh je podijeljen u osam segmenata, a prsa su samo tri.

Stražnja i stražnja krila buba zaštićena su krutom elitom. Obojene su u crvenkasto-smeđim ili žućkasto-smeđim nijansama. Glava ovog insekata privlači se u elu, malu je veličinu i može imati metaliziranu zelenkastu sjenu, no obično je obojena tamnijim bojama.

Uskoro ćemo rastaviti vanjsku strukturu ovog buba, na ovoj slici možemo vidjeti sve dijelove tijela ovog insekta:

Dijelovi tijela

 1. Glava.
 2. Oralni aparati.
 3. Antene.
 4. Teško oko.
 5. Prothorax.
 6. Mesothorax.
 7. Metathorax.
 8. Elytra.
 9. Krilo.
 10. Osam segmenata trbuha.
 11. Gornji dio stopala.
 12. Srednji segment stopala.
 13. Donji dio stopala.

Kao što možemo vidjeti, trbuh insekata sastoji se od osam segmenata. Na trbuhu, ispod krila nalaze se male rupe - žljebovi. To je organ disanja buba, kroz koji zrak kroz posebne kanale ulazi u dušnik, a zatim se širi preko svih organa.

U potkovu, šest segmentiranih udova, oni rastu u paru, paralelno jedan s drugim. Prvi par nogu nalazi se na prothoraxu, drugi - na srednjem prsima, odnosno treći par na metatoraci. Na nogama prednjih šapa mogu se vidjeti dvije ili tri prongs. Srednje i stražnje noge su prilično mršave, s blago proširenim vrhovima sjenica i slabom poprečnom karinom na kojoj se nalaze spinule. Dijelovi stopala koji su usmjereni na pješačenje - ne više od sjenica, kratki sljez ih pokriva odozdo. Pandže su jake, u obliku luka, njihove su baze okrunjene oštrim zubima usmjerenim unatrag.

Konveksne oči buba su vrlo složene. Svaki kompleksni organ vizije sastoji se od nekoliko tisuća malih jednostavnih očiju. Zahvaljujući ovoj značajci insekti imaju dobar kut gledanja.

Takav kukac ima jedan par antena, koji se sastoji od deset segmenata (treći malo izduženi). Oni obavljaju mirisnu funkciju. Kukci mužjaka su zakrivljeni, a njihovi krajevi podsjećaju na ventilator koji se sastoji od sedam identičnih tanjura. U ženki je ventilator šest ploča i skromniji u veličini.

Oralni aparat ovih insekata pripada gnijezdi tipu. Zahvaljujući ovom organu, kornjaši se lako mogu izravnati izbojcima bilo koje biljke. Na rubovima usta su tri para usta:

 1. Prvi par je bio žvakanje. To su gornja čeljust fistula.
 2. Drugi par je donja čeljust. Svaka čeljust ima jedan palp.
 3. Treći par - spojen, služi kao donja usnica. Iz nje idu palice - taktilni organi buba.

Gornja usna izgleda poput male ploče, pokriva mobilne usne dodatke. Uz pomoć palaca, kukac privlači hranu na usta, a zatim ga jede, koristeći gornje čeljusti. Donje čeljusti nisu uvijek uključene u ovaj proces.

Što se hrani bugom u svibnju?Zaštitni kitinozni štit ima polu-ovalni oblik, velik je i glatki, sjajan. Takav štit je pokriven kratkim kose poput ljestvice, koji često oblikuju točkast uzorak.

Na kraju abdomena buba je kititinovo izbočenje. Zove se pizdij i predstavlja izduženi, trokutasti ili tup način. Pygidium može biti vertikalan ili sklon. U ženki ova izbočina se izražava puno slabijom nego kod muškaraca.

Faze razvoja insekata

Svibnja buba se odlikuju potpunim razvojem. Trajanje njihovog života je od tri do pet godina i sastoji se od sljedećih faza - faza:

 • Stadij jajeta traje od 30 do 40 dana.
 • U pozadini larve kukac ostaje oko tri godine, u rijetkim slučajevima - četiri.
 • Stadij pupa je prosječno trajanje od 30-60 dana.
 • U odrasloj fazi, to jest, kao odrasla osoba, stablo Mayday živi oko jedne godine.

Razdoblje reprodukcije ovih insekata je krajem svibnja - početkom lipnja. Ukupni broj jaja u jednoj zoni je obično od pedeset do šezdeset komada, u rijetkim slučajevima - sedamdeset komada.

Dijeta buvljima u svibnju

Glavna dijeta odrasle osobe mladih listova i izbojaka, jajnika i cvatova divljih i kultiviranih grmova i drveća. Posebno dojmila voćni nasadi kornjaši, kao što su jabuke, trešnje, višnje, šljive, planine pepela, mora krkavine, crni ribiz i gooseberries. I oni se rado brinu o listovima hrasta, breze, javorova, topola, vrba, lijeska, kestena, lipe, jabuke i bukve.

Neki obožavatelji neobičnih kućnih ljubimaca često čuvaju ove insekte kod kuće. S takvim sklonostima u hrani, hranjenje ne uzrokuje nikakve posebne poteškoće.

Lobne ličinke, skrivajući se u tlu, užasno gutljajući i nanoseći ozbiljnu štetu vrtlarstvu. U prvoj godini svog života oni su prilično bezopasni, jer se hrane rižomima bilja i humusa iz tla. Ali nakon približno godinu dana larve se prebacuju u korijenske sustave mladih stabala, bobica i voćnih usjeva. Oni imaju posebnu strast za korjenastim povrćem, kao što su mrkva, luk, krumpir i repu. Osim toga, neće odreći jagode, kukuruz i korijene mladih crnogoričnih biljaka, osobito ariša i bora.

Korisna svojstva Hruščov

Ljekovita svojstva May bogovaUnatoč značajnoj štetnosti koju uzrokuju larve konjski pas, odraslih kukaca, kako se ispostavilo, imaju korisna i ravnomjerna ljekovita svojstva. Tradicionalna medicina preporučuje upotrebu tih insekata u nekim njihovim receptima. Mnogi ljudi poznaju najpopularnije metode liječenja kroz svibnja Hruščov.

Uz pomoć ovih insekata Možete nositi s raznim vrstama ozljeda, uključujući i složene gnojnih i izliječiti lumbaga, nemoć, škrofula pa čak i bolesti poput raka vrata maternice i plućne tuberkuloze.

Međutim, kao i kod drugih lijekova na ove metode liječenja treba liječiti velikom ozbiljnošću i oprezom. Prije svega, prvo se morate posavjetovati s dobrim liječnikom.

Zanimljive činjenice

Zaključno, nudimo vašu pozornost popis zanimljivih činjenica o ovim insektima:

 1. Prema riječima znanstvenika, ovi buba ne bi trebali letjeti, jer imaju prenizak koeficijent dizanja.
 2. U trećoj godini života jedan larva potkove sposoban je uništiti korijenski sustav dvogodišnjeg borova za jedan dan.
 3. U pripovijesti Hans Christian Andersen "Thumbelina" bio je takav buba koja je postala kandidat za naslov mladoženja glavnog lika.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan