uawildoleft.com

Insekata Cicada - tko je ovo i njegovo stanište

Leteći insekti-cvrčci su među divljim čudesima prirodeSvaka je osoba čula da cvrčci cvrkutuju barem jednom u životu. To je karakteristično i ne može se zbuniti ničim. Ovo je pjevajući kukac koji pripada redoslijedu coleoptera. Od davnih vremena simbol je besmrtnosti

. Cicada ima dug životni vijek i nezaboravan izgled.

Opis vrste

Cikada insekata odnosi se na vrstu pola krila kukaca. Od daljine, cvrčka se može zamijeniti za leptir s blago prozirnim krilima. Četiri su i jedan par dulji od drugog. Glava kratka s ispupčenim očima. Nakon prvog kukuruza, insekti dobivaju dodatne oči, koje čine trokut. Na glavi su antene - to su organi dodirivanja. Oralni aparat sadrži proboscis.

Ukupno oko 2500 vrsta cvrčaka. Ovisno o vrsti, boja krila može varirati zasićenjem. Tri parova nogu su različite strukture:

  • Zadnji par je najduži i koristi se za skakanje.
  • Prvi je kratak, masivan, s kralježnicama.
  • Drugi nije tako velik.

U Rusiji je cvrčka ne najveći kukac. Općenito, možete upoznati pojedince veličine 5 cm. Za usporedbu, veličina tropskih vrsta doseže 15 cm, a mužjaci imaju posebnu napravu na glavi. Uz njegovu pomoć izvodi se pjevanje.

Uobičajena prehranaInsekata Cicada - tko je to i staništeCicada je biljojedi kukac. Sastoji se od sokova stabala i biljaka. Ličinke to čine uz pomoć proboscisa i odraslih uz pomoć usta. Jedan odrasli insekti probijaju stabljike biljke i korijenje ličinke. Suprotno popularnom uvjerenju, to je ne nosi štetu biljkama.

Pored drveća i grmlja, cvrčci jedu ulje i žito, grah, škroba i žitarice, cvijeće, dinje i dinje. Zbog toga se insekti često smatraju štetnikom, jer zahvaljujući usniku uzimaju sok od najdubljih tkiva. To negativno utječe na prinos.

Što je cikada i njezin životni ciklus

Pjevanje cvrčaka igra ulogu privlačenja žene. Nakon što se ženka oplodi, muški umire. Žena postavlja jaja pod kožu ili koru biljaka, krši njihov integritet. U zidovima može biti najviše 600 jaja. Najčešće ženka odabire slijedeća mjesta za polaganje jaja:

  • od pada.
  • bazalnog područja.
  • meko tkivo stabljike.

Ličinke se pojavljuju nakon četrdeset dana. Pada na zemlju i duboko kopaju. Približno dubine od jednog metra. Tamo dolaze do daljnjeg razvoja. Ličinke su za razliku od odraslih insekata. Duljina tijela ne prelazi 3 mm, ali ima snažnih prednjih udova. Oni su opremljeni s kralježnicama i zato su larve prikladne za kopanje tla.

Boja tijela ovisi o vrsti cvrčaka, ali češće je svjetlo. Mladi pojedinci hrane se na korijenskom dijelu biljke, kopanje u njega njegov usnik. U ovoj se fazi nazivaju nimfe. S vremenom, kad se tlo počne zagrijati, nimfe se počnu penjati. Već bliže površini, čine se sitnim minkom i čekaju transformaciju u odraslu osobu. Smiješno promatranje: u kišovitom vremenu, nimfe gradi tunel u minoku, kroz koji će voda teći.

Na površini, nimfe dolaze istodobno. Tamo već čekaju puno opasnosti - živice, lisice, ptice itd. Ovaj potez, poput masovne migracije, omogućuje velik broj pojedinaca da prežive.

linjanje

Transformacija nimfe u odraslu osobu popraćena je muliranjem. To se obično događa u svibnju. U tom razdoblju insekti još ne mogu letjeti, tako preferira uspon veći i sjediti na biljkama, čekajući promjenu poklopca. Nakon muliranja, pojedinac razvija osnovne osnove krila. Nakon tog procesa, kukac je svijetla i meka na dodir. Boja će potamniti nakon nekoliko sati, međutim, tvrdoća tijela će doći šest dana kasnije. Životni vijek ovisi o vrsti.

Štetu cvrčaka

Insekta planine CicadaUnatoč činjenici da je sve u prirodi uravnoteženo i sva živa bića ispunjavaju svoju ulogu, cvrčci se smatraju štetnicima. Oštećuju poljoprivredne usjeve. I ličinke i odrasli jedu biljke. Kao hrana odabiru se različiti usjevi - žitarice, dinje, povrće, stočna hrana itd. Mehanizam napada je jednostavan - pojedinac probuši stabljiku sa proboscisom biljke, razbijanje cjelovitosti ljuske. Kroz prtljažnik bacaju poseban toksin, do njih do najdubljih tkiva.

Mlade ličinke jedu stabljike biljaka i radikalni dio, odrasli pojedinci jedu vrh biljke i ostavljaju. Apetit raste proporcionalno dobi. Uzevši u obzir činjenicu da se tijekom ljeta izlučuju nekoliko generacija, šteta za žetvu može biti ogromna.

Probijanje mjesta postaje bijelo, postupno se stakla spajaju jedna s drugom, a biljka počinje slabiti. Već u ovoj fazi Možete izgubiti četvrtinu usjeva. Biljke najčešće pate - ovdje su gubici gotovo stotinu posto. Kao iu mjestima bušenja postoje različite infekcije i uništava sve bobice. Vanjski vidljiv je tamni premaz i okus bobica je kiseli.

Boriti se protiv Cicadas

Iznenađujuće insekti - cvrčakaGlavno sredstvo sprječavanja pojave cvrčaka je pravodobno uklanjanje trupova s ​​tla. Ovo će lišiti ličinke okoliša za razvoj. Kopanje tla u ranim stadijima razvoja biljaka omogućit će uništavanje jaja. Svi organski ostaci - pokvarene biljke, jabuke i drugo - moraju se pravovremeno uništiti.

Ako je moguće, valja odgoditi sjetvu zimskih usjeva. Tako će biti moguće prekinuti životni ciklus insekata. Kako bi se spasile vrtne usjeve - potrebno je u jesen nakon žetve, kopati tlo oko voća i bobica usjeva. Jaja i ličinke pasti će na zemlju. Tamo će ih ubiti mraz ili ptice jesti. Za potonje, to će biti suvišno opskrbiti feeder, budući da su prirodni branitelji protiv štetnika.

Za obradu polja i velikih povrtnjaka preporučljivo je koristiti pesticide. Njihova jedinstvenost leži u činjenici da oni djeluju na velik broj štetnika. Budite svjesni visoke toksičnosti lijekova i postupajte prema uputama. Gotovo rješenje se ne može pohraniti, on mora biti razrijeđen u skladu s preporukama. Nakon tretmana morate promijeniti odjeću, operite ruke. Liječenje se obavlja najmanje dva puta kako bi se uništili odrasli pojedinci i ličinke.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan