uawildoleft.com

Obični ptica ptica azure: opis

Titmouse: opis izgledaFraza "Bolja od ptice u ruci, nego dizalica na nebu" poznaje sve. Tit i istina se mogu uklopiti u dlan osobe, to je relativno malena ptica u veličini. Danas se ova ptica može naći gotovo posvuda.

U ovom ćemo članku govoriti o svom izgledu, prehrani i ponašanju.

opis

Obični titmice ili ptica se nazivaju majstorom sličan majmunu, u obitelji pijetlova, u rodu običnog azurnog. To nalikuje ostalim rođacima, jedina razlika je veličina kljuna i rep.

Prevladava plava perje, žuta i siva u običnoj običnoj plavoj boji. Ptica je ukrašena nekom vrstom sočne plave boje. Područja čela i obraza u predstavniku obitelji guzica su bijela, kljun uz konturu okružen je trakama tamnoplave boje. Na vratu je traka, slična ovratniku. Natrag ove vrste tits je siva, glatko se pretvara u plavi rep. Krila imaju sivo-plavu boju, abdomen tih pojedinaca je žuta.

Ženke imaju manje agresivno perje, tonovi prevladavaju mirniji. Boja, naprotiv, žuto-bijela ili zelenkasto-bijela. Osim toga, žena je manja od muškarca. Težina muškarca varira oko 13-15 g, a duljina prtljažnika ne prelazi 10-12 cm. Boja mladih muškaraca je nešto dulja od one odraslih.

Za razliku od ostatka njihove vrste, obična plava kravata jako voli pjevanje. Njezin je glas melodiozna, sama ptica je iznimno aktivna i mobilna.

staništeObični azur možete naći gotovo posvuda. U svim europskim zemljama, osim Islandu, živi je titom. Žive na Istoku, u Aziji, u Rusiji, pa čak iu Africi. Tits vrlo rijetko lutati od mjesta do mjesta, preferira voditi sjedeći stil života. Pokušava se naseliti u blizini vodenih tijela, u šumovitom području.

Ove su ptice iznimno nepretenciozan. Zimi, ptica ostaje na mjestu koje ga može stanovati sposobni preživjeti čak i tešku zimu. I također, dom u gradskim parkovima i trgovima, tamo nakon što šetnje ljudi ostaju ostaci hrane, hraneći se s titomima.

Nedavno se gnijezda običnih titsova počela susresti čak i na lamppostima i prometnim znakovima. Ptice su prisiljene prilagoditi se modernim životnim uvjetima, pogotovo jer se deforestacija danas smatra glavnim problemom.

Priroda azure

 • Opis temperamenta titsPriroda običnog titmusa može se nazvati bellicose i cocky. Započnite bitke za teritorij, spremno se upustite u borbu s drugim predstavnicima ptica, na primjer, vrapaca.
 • Najčešći sukobi su tijekom brak igre. Muškarci se očajnički bore za omiljenu ženu među sobom.
 • U odnosu na čovjeka, titmouse je vrlo znatiželjan. Promatra ljude, ali ne gubi budnost i oprez.

Što azurno jede?

Titmouse i zima ugodni su ljudskom oku sa svijetlim obodom. Međutim, prema statistikama, 9 od 10 titsova u hladnoj sezoni umire. Razlog je u tome što su ove ptice toplokrvne, a za normalno funkcioniranje termoregulacije obični anestetisti trebaju više hrane tijekom zime.

Sigurno je poznato da su tits insektivno, tj. Glavna prehrana tih ptica je kukac, kao što su:

 • letjeti;
 • muhe;
 • skakavci;
 • skakavaca
 • gusjenice;
 • gliste.

Što hraniti titsOsim insekata, tits se jede svježe povrće, voće i bobice. Tikvice koje su se naselile u blizini uzgajališta poljoprivrednika, pomažu spasiti žetvu od invazije štetnih i vrtoglavih insekata, koji uništavaju žetvu.

Zimi, suosjećajni građani hrane ptice koje žive u gradskim trgovima i parkovima. Međutim, potrebno je znati što je moguće hraniti ptice ove pasmine i što može naštetiti nježnom tijelu od pernate ljepote.

Što hraniti tits zimi?

Svi znaju da ptice vole jesti zrna i sjemenki suncokreta. Tits su jako voljeni sjemenke suncokreta i lardo, koji se mora neobrađen, tj. svježi.

 • Niti slanu, pa ni više ne pušenu slaninu pticama ne može se kategorizirati.
 • Na popisu zabranjenih proizvoda također možete napraviti prženu hranu. Tits može lijepiti komad nešto pržena, ali to može biti štetno za pticu jetru.
 • Svježi crni kruh ne može se kategorizirati, od nje u azurnom vrtlogu hrabrosti.
 • Ne možete liječiti predstavnike ove vrste s proso, sadrži toksične i štetne tvari koje nepovoljno utječu na organizam ptica.

Millet može biti hranjen, pa čak i neophodan.

Reprodukcija plavih očiju

Seksualno sazrijevanje predstavnika ove vrste događa se na kraju prve godine života. U ovom trenutku ptica počinje aktivno tražiti par. I u ovom trenutku mužjaci počinju dijeliti teritorij. Vlastiti "muškarci" čuvaju revno i nesebično. Stranci se odmah protjeraju s teritorija.

Muški tits imaju svoj vlastiti posebni brak ples. Odabir sebe "gospođice srca", muškarac, oteklina njegovog krzna i repa, pritisnut na zemlju i šape, ples. Ples je nužno praćen živahnim i melodijskim pjevanjem. Žena bi trebala odgovoriti s pristankom, nakon čega par počinje pjevati zajedno.

Tamo gdje tine grade gnijezdoGnijezda se, u pravilu, smiru u šupljine stabala. Neophodan uvjet je visina šupljine: 2-4 metra iznad zemlje. Tako budući roditelji pokušavaju zaštititi svoje potomke od opasnosti. Ako šuplja nije dovoljno široka, roditelji proširuju ulaz ulazeći drvo. Sam gnijezdo je izgrađen od fleksibilnih grana, mekane trave, mahovine, pronađenih pera i životinjske vune. Samo ženska osoba sudjeluje u izgradnji gnijezda.

Te male ptice sposobne su uzgajati piliće dvaput u jednoj sezoni. Pilić se proizvodi u prvim danima svibnja i krajem lipnja. Na dan žene stavlja jedan jaje, sve jaja su 7-10 komada. U izgledu, to su mala jaja s kremastom ljuskom, smeđom impregnacijom.

Pilići izlegu nakon 14 dana od početka inkubacije jaja. Majka gotovo nikada ne napušta gnijezdo bez nadzora, muški donosi krmače ženama.

Ako su pilići ili jaja u opasnosti, roditelji čine zvukove koji su slični siktanju zmije ili zuji roga. Dakle, uplašuju neprijatelje.

Nestlings rođeni su slijepi i goli. Postupno postaju obrasli zamagljenjem, a zatim se pojavljuje pravi obod. Nakon 13-15 dana, pilići odlaze sami, mogu se brinuti o sebi bez pomoći svojih roditelja. Žena i muškarac se pripremaju za pojavu novog potomstva.

Poznato je da su tits monogamni. S jednim partnerom mogu živjeti nekoliko godina, a ponekad i čitav život. Očekivano trajanje obične plave kose je 10-12 godina.

Dijelite na društvenim mrežama:

Povezan